Як рубають ліс під Вінницею, показали з квадрокоптера. Кажуть, все законно — приватна власність

Як рубають ліс під Вінницею, показали з квадрокоптера. Кажуть, все законно — приватна власність
Чоловікові, який безжально вирубує під Вінницею ліс, радять щодня слухати пісню «Домовина не має кишень»
  • Жителі Зарванець передали 20minut.ua відео і фотокадри вирубки лісу.
  • Дерева вирізають з середини масиву.
  • На звільнене місце одразу завозять будівельні матеріали.
  • Звертаємося до поліції і прокуратури, щоб перевірили законність вирубки.

Це приватна власність, пояснили у Якушинецькій ОТГ.

Приватних лісів у державі не існує, стверджують в обласному управлінні лісового і мисливського господарства.

На звільнену територію завозять будматеріали

— Я виріс у цих місцях, — розповів по телефону чоловік, який назвав себе Миколою. — Мені вже 60. Змалку тут був ліс. Колись він був колгоспним. Зараз дивлюся на все це, і серце кров’ю обливається. Які ж у нас люди страшні! Заради наживи, готові на все. У таких перед очима тільки одне — гроші, гроші, гроші…

Відео дня

Чоловік пояснив, що він щойно повернувся звідти. Ходив біля спилених дерев. Фотографував. На околиці насаджень, як завжди, немало людей. Одні прогулюються з малими дітьми. Тут часто можна побачити і дорослих, і молодь.

Запитував їх, чи знають, що лісу скоро не буде? Дивилися здивовано. Відповідали, що ні, нічого такого не знають.

— Справа в тому, що рубають зсередини площі, — говорить чоловік. — Тому люди й не чують і не знають. Може, байдуже всім.  

Переписували доти, доки не став приватним

Землевпорядник Якушинецької сільської ради Володимир Присяжнюк у розмові з журналістом підтвердив той факт, що ліс колись належав місцевому господарству. Повідомив історію зміни власності земель, на яких росте ліс.

За його інформацією, мова йде про невелику ділянку, 4,5 гектара.

Але ж кожне деревце біля великого міста відіграє роль легенів. Крім того, що зелені насадження слугують місцем для відпочинку.

Як пояснив пан Присяжнюк, є рішення Якушинецької сільської ради від 04.12.1996 року про передачу цієї ділянки місцевому господарству у колективну власність для сільськогосподарського використання.



У 1997 році ВАТ «Якушинецьке» отримало Державний акт на право власності на цю ділянку.

Чи значилася земля в документах лісовим масивом, співрозмовник каже, що цього він не знає.

Пізніше підприємство ПрАТ «Якушинецьке» зареєструвало право власності на цю земельну ділянку.

Наступний етап їхніх дій такий: замовили технічну документацію для поділу 4,5 га лісової землі на три ділянки. Одна площею 3,8 га, друга — 0,38 га і третя — 0,30 га.  Щоправда, наведені співрозмовником цифри трохи не співпадають.

Одну ділянку, площею 0,38 га, залишили у власності ПрАТ «Якушинецьке», а дві інші продали приватному власнику. Ось так чоловік став володарем лісових масиву багаторічних дерев. Тут і  хвоя, і листяні дерева. Ліс змішаний.

Землевпорядник Володимир Присяжнюк звертає увагу, що в Земельному Кодексі, прийнятому у 2002 році, взагалі відсутнє поняття «колективна власність». Законодавець, ніби забув про те, що раніше з таким статусом оформляли земельні ділянки. Таким упущенням скористалися у багатьох випадках. Зокрема, і в цьому.

У Зарванцях знають, хто рубає

У Зарванцях окремі люди знають, хто купив землю і вирубує ліс. Шила у мішку не сховаєш.

Дивуються цинізму цієї людини. Не тільки тому, що вирубує насадження, які рослу тут багато десятків років.

Кажуть, його фірма позиціонує себе як така, що дбає про екологію. Назва в неї гарна, а дії… Втім, як для кого. Це для людей стане гірше без лісу, а скоробагатьку від того — нові гроші в кишеню.

— Я б цьому чоловіку щодня радив слухати одну популярну пісню, — каже на завершення розмови наш читач пан Микола, який повідомив про вирубку лісу. — Пісня називається «Домовина не має кишень». Може, назва інша, але такі слова у ній точно є.


Читайте також:

«Копнули ковшем, а там купи сміття приховані». Львівський сморід дотепер чути в Демидівці 

«Біг добра 100 км». Вінничанин буде бігти «сотку» заради порятунку онкохворих дітей

Авто для спецназу ремонтують волонтери, які в чорних списках окупантів. Не вистачає 440 євро 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Артем Шевчук

    Дуже погано що в нас ніхто не пише що коли виділяється ділянка на вирубку бо там старий ліс і якщо його не зрізати то заведеться шашель і за декілька місяців просто може знищити десятки гектарів. А навіщо таке писати ??? Чи може те що коли зрізається ділянка то вона зразу засаджується новим лісом ( молодняк ) і в нас нема не засаджених ділянок . А навіщо таке писати ??? Коли можна зробити по принципу Ромунії віддати в оренду на 5 років одній людині всі ліса України після чого в Ромунії одні степи і луги ... Но там ще одним днем закрилися 99% пилорам і дерево переробних підприємств. Бо прийшов один власник який поділився з владою.

    А пока в нас до такого не дійде то до тих пір будуть такі необізнані журналюшки делітанти Піднімати хай за то що все законно. Бо не законно ніхто і в ліс не зможе зайти , не то що валити ліс гектарами ...

    Nom reply Артем Шевчук

    https://www.korotko.vn.ua/nepodalik-vinnytsi-vyrubuyut-lis-i-vidrazu-zabudovuyut/     А стойматериалы тоже для санитарной рубки?
  • Артем Шевчук

    Для тих хто в танку

    Виходиш на офіційну площадку прозоро і купуєш під вирубку скільки тобі потрібно правда лиш те що в Україні най дороща деревина в Європі і дуже багато експертів які нічого абсолютно не розуміючи просто тупо тявкають що не так зрізали їси тіпа вкрали ???

    То може хтось з цих диванних критиків візьме хоть одну колоду і проїде навколо Вінниці і скаже скільки раз його спинили і перевірили документи ...
  • GLS

    Міська влада продає землю направо/наліво і неважливо чи то ліс чи то що. От якби це якась бабка у часному секторі зрізала дерево у себе біля воріт, ось це був би справжній злочин. І туди вже би давно зїхалися всі еко інспекції Вінниці для виписування штрафу.
  • Юрий Бочков

    тварі а влада в долі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up