Авто для спецназу ремонтують волонтери, які в чорних списках окупантів. Не вистачає 440 євро

Авто для спецназу ремонтують волонтери, які в чорних списках окупантів. Не вистачає 440 євро
Це вже третій медичний автомобіль на прохання військових ставить на колеса Денис романовський зі своїми друзями
  • П’ять років «Рено Трафік» служив бійцям 8 полку спецпризначення.
  • Нині автомобіль потребує капітального ремонту двигуна.
  • Вісім літрів (!) мастила долили по дорозі, поки добралися зі Сходу до місця розташування полку у Хмельницькому.
  • Допомогти з ремонтом бійці попросили нашого волонтера Дениса Романовського, якому жорстоко погрожують окупанти.
  • Роботу стримує ремонт форсунок — не вдається зібрати 440 євро. Є в когось можливість допомогти?

Недавно у Дениса Романовського був день народження. Чоловік написав на своїй сторінці у Фейсбуці, що найкращим подарунком для нього могла б стати допомога в ремонті автомобіля для бійців спецназу.

У відповідь на його слова відгукнулися двоє: 600 гривень подарував друг, ще 200 передав один з військових.

Волонтер каже, нині дуже мало людей відгукується на звернення допомогти тим, хто на передовій.

Відео дня

Міноборони не дає грошей на волонтерські машини

— Чому Міноборони не обслуговує транспортний засіб? — запитую у волонтера.

— Це волонтерська машина, —  каже Денис. — Її подарували спецназівцям ще у 2015 році. З її допомогою врятували не одне життя. Як розповідали бійці, бувало, в салон набивалося до 20-ти осіб.

Співрозмовник пояснює, що виділяти кошти на ремонт транспортних засобів, переданих волонтерами, військовим категорично заборонено. Причому, не усно. Для цього Міноборони видало спеціальний документ.

— Коли той чи інший підрозділ змінює місце дислокації, чи відправляється на ротацію, волонтерських машин не беруть з собою, — продовжує Денис. — Їх не можна завантажувати на залізничну платформу разом з іншою технікою. Такий транспорт йде слідом своїм ходом.

За словами співрозмовника, це третій медичний автомобіль, який ремонтують у Вінниці його друзі. Загалом з початку бойових дій на Донбасі відремонтували понад десять транспортних засобів.

— Один з моїх друзів на ім’я Олександр має на Старому місті майстерню з ремонту дизельних авто, — пояснює співрозмовник. — Туди й доставляємо техніку. За весь час Саша не взяв за роботу жодної гривні. Разом зі своїми помічниками працює і після роботи, і у вихідні. Це хлопці, які скромно роблять свою справу.

Окремі запчастини взяли у борг

До Вінниці медичний автомобіль пригнали 15 серпня. Відтоді частину робіт майстри вже виконали. Майже у всіх випадках за роботу грошей не брали. Платити доводиться за запчастини.

Окремі з них волонтерам відпускають по мінімальній ціні. Дехто дає у борг.

— Ми ні разу нікого не підвели з підприємців, тому й довіра зберігається, — говорить Романовський. — Нам радили зібрати дві тисячі доларів і віддати двигун у капремонт. Але такої суми за раз не нашкребеш. Тому ремонтуємо частинами — то в одній майстерні, то в іншій. Звертаємося до тих, з ким уже мали діло раніше. Ми знаємо їх, вони — нас. Так спільними зусиллями, сподіваюся, поставимо на колеса ще один автомобіль для військових.

Співрозмовник каже, 250 євро виділив  Андрій Поліщук, керівник «Вінницяобленерго». Він неодноразово й раніше підтримував волонтерів. За ці кошти придбали поршні. Уже готова головка блока циліндра. Відремонтована турбіна. Цю роботу зробив майстер на ім’я Іван Петрович.

— Коли розточували клапани, у майстерні не переставали дивуватися, — говорить Денис. — Бо вже треба було точити під другий розмір, перший «просткочили», так виробилися деталі. Воно й не дивно. Військові говорили, що двигун не встигав остигнути, машина весь ас перебувала в роботі. Такі слова почув від водія, який пригнав машину до Вінниці. На сто кілометрів пробігу доливали не менше літра мастила.

Ми тобі ще й голову відірвемо

Денис Романовський незряча людина. Незважаючи на це, чим може допомагає нашим захисникам. Неодноразово бував у зоні бойових дій. Разом зі своєю надійною помічницею пані Людмилою їздять до бійців.

Каже, Людмила — його очі.

Сам він дуже комунікабельний чоловік. Щоб у цьому переконатися, варто хоча б один раз послухати його розмову з іншими людьми.

— Людмила за кермо, я збоку — і в дорогу, — розповідає волонтер. — Свого буса вже геть добили. Не раз потрапляли у перепалки на Донбасі. Бувало й осколки свистіли поруч.

Якось під час розмови Денис розповів, що вони з Людмилою у чорних списках окупантів.

— Звідки вам це відомо? — запитав його.

У відповідь чоловік дістав мобільний телефон і відкрив декілька повідомлень. Від їх прочитання — холодок пробіг по спині.

На їхню адресу було стільки погроз! «Ми відірвемо тобі голову» — здалася однією з найменш страшних.


Читайте також:

«Кубок Дністра» — у Соколова з Дніпра. А росіянин на параплані сів на дах заводу 

П’ятеро козаків і собака Муха. Історія кінного походу з Вінниці на Запорозьку Січ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Стас Ставинський

    Віктор Скрипник, дайте якісь контакти Дениса. Чи хоч номер банківської картки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up