«Копнули ковшем, а там купи сміття приховані». Львівський сморід дотепер чути в Демидівці

«Копнули ковшем, а там купи сміття приховані». Львівський сморід дотепер чути в Демидівці
«Перше вересня, сьоме вересня, тепер 14-те... Скільки ви ще будете годувати людей обіцянками забрати звідси цей сморід?» — запитували в Юрія Данилюка (крайній праворуч)
  • Львівське сміття досі не вивезли з Демидівки Жмеринського району. Смердюча історія має нове продовження.
  • Підприємець повідомив громаді, що на полі вже чисто.
  • Люди вирішили перевірити: найняли екскаватор, той копнув ковшем, а там — купи прихованого сміття.
  • Як розгорталися події далі?

На місце прибула поліція, СБУ, районне начальство, голова ОТГ… Зібралося понад 60 місцевих жителів. Ще трохи — і Юрія Данилюка могли побити. Все це відбувалося на полі за селом, де він, голова Спілки власників майнових паїв колишнього КСП «Мрія», місяць тому прийняв сміття зі Львова. Щоправда, складував його на земельну ділянку іншого власника — Сергія Гаманюка, точніше, його дружини.

Так створили проблему для жителів Демидівки. Данилюк пояснює, що мав намір організувати переробку побутових відходів. На чому? Адже жодних умов для цього не створив, обладнання не закупив. І чому ж тоді частину привезених побутових відходів загорнули землею?

Тим часом у смердючій історії з’явилися дві несподівані обставини, що здивували громаду.

Відео дня

Шприци, крапельниці, чого там тільки не було

Уже два рази люди збиралися на збори. В обох випадках Данилюк давав слово вивезти відходи. Навіть підтвердив це письмово, але…

У понеділок, 7 вересня, він повідомив, що вже вивіз все сміття. Назвав кількість рейсів з відходами. Уточнив, що спершу вивіз 13 машин, а потім 38.

Люди вирішили пересвідчитися, що сказані слова відповідають дійсності. 63 жителів села прийшли на місце, де були відходи. Побачили ділянку зі слідами ґрунту. Побутових відходів на ній справді не виявили.

— Що з тим сміттям, яке присипали з самого початку? — запитали в Данилюка.

Той відповів, що його теж вивіз. Чи так це, перевірити не було можливості. Навантажувач підприємець відправив з поля.

Поки тривала розмова, почувся шум двигуна. До гурту під’їхав навантажувач. Селяни по телефону попросили, щоб їх виручив один з фермерів. І той надіслав техніку.

Брехня підприємця відкрилася одразу після того, як водій зачерпнув ковшем верхній шар землі.

— Копнули ковшем, а там купи сміття приховані, — розповів 20minut.ua депутат Гніванської міськради від села Демидівка Анатолій Поліщук. — Я особисто побачив і шприци, і системи крапельниць, чого там тільки не сховано під невеликим шаром землі.

Отоді й закипіли пристрасті. Люди не могли стримати брехні. Як і на перших зборах, Данилюка могли просто побити. Стримали тих, хто мав намір це зробити.

Дві несподіванки в смердючій історії

Для Анатолія Поліщука ситуація зі львівським сміттям несподівано обернулася неприємністю.

На місце несанкціонованого сміттєзвалища прибули голова Жмеринської райдержадміністрації, керівник Гніванської ОТГ, начальник райвідділу поліції зі своїм заступником та відділу УСБУ, представники екологічної інспекції.

Вони також стали очевидцями, що відходи вивезли не всі, що під землею залишається значна кількість сміття.

— З першими сильними дощами все це піде в ґрунт, — говорить Анатолій Поліщук. — Хіба це не зрозуміло? Хіба можна з таким жартувати?

Співрозмовник каже, що його неприємно вразило запитання від начальника районної поліції. За словами Поліщука, той запитав його, хто дав право приганяти на приватну власність техніку?  Хто дав право копати на чужій ділянці?

— Я відповів поліцейському, що тут скоєно злочин проти усієї громади і ми захищаємося, відстоюємо своє законне право жити в чистому довкіллі, як це записано в Конституції, — говорить Поліщук. — На це поліцейський мені зауважив: «А ви що слідчий, що говорите про злочин?» А тоді додав, що на такого активного депутата у нього знайдеться управа. Я розцінив його слова, як попередження про щось недобре на мою адресу.

На запитання, чому це могло статися, співрозмовник відповів: «Можливо, вони вже відзвітували, що все сміття вивезено, а тут, виявилося, що роботи не початий край…»

Данилюк стверджує, орендує ділянку, на яку завіз сміття, в іншого підприємця. Мова про Гаманюків. Один з них, пан Сергій, працює у Вищому професійному училищі Львівського держуніверситету безпеки життєдіяльності (колишнє училище пожежників. До керівника закладу приїжджали представники громади. Кажуть, той порадив вирішувати такі питання поза межами навчального закладу. Гаманюк запропонував зустрітися після роботи. Зустріч відбулася у понеділок на вулиці Садовій у Демидівці.

— Ми запитували Гаманюка, як так сталося, що загадили село? — розповіла керівник ініціативної групи з контролю за вивезенням сміття Галина Заїка. — Це не я, відповідав він. У нас договір з Данилюком. Про все його треба запитувати.

Як стверджує співрозмовниця, чоловік пообіцяв наступного разу надати копії документів. Повідомив також, що їх уже витребували слідчі. Постійно наголошував, що насправді ділянка не його, а дружини. Мовляв, які можуть бути до нього претензії у такому випадку?

Ще тиждень чекатимуть

Староста села Демидівки Юрій Мельник пояснив, що громада буде добиватися вивезення львівського непотребу до останнього кілограма. Щоправда, ситуація ускладнюється. Під час розмови з людьми Данилюк повідомив, що йому треба шукати новий полігон. Той, куди вивозив раніше, уже не приймає відходи.

Після тривалої та непростої дискусії громада надала винуватцю ще один тиждень часу для вивезення присипаного землею сміття.

— Ми не відступимо, — наголошує Мельник. — Тим, хто погрожує мені, депутату Поліщуку, членам ініціативної групи про порушення кримінальних справ за можливе перекриття шляхів, скажу так: якщо влада не здатна захисти людей, то люди змушені робити це самі усіма доступними їм методами.  


Читайте також:

«Жодної машини нема, тільки сморід». Куди везуть з Демидівки львівське сміття — секрет

«Хотіли нагодувати львівським сміттям». У Демидівці мало не дійшло до самосуду 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Максим Максим

    ЮрИЙ ДанилюК ПидараС!!!
  • Sasha Sinelnikv

    Я же говорил что вы терпилы и вас и дальше будут разводить как кроликов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up