«Жодної машини нема, тільки сморід». Куди везуть з Демидівки львівське сміття — секрет

«Жодної машини нема, тільки сморід». Куди везуть з Демидівки львівське сміття — секрет
На зборах у Демидівці пристрасті вирували через край, люди готові були нагодувати львівським сміттям того, хто його прийняв
  • Сміття зі Львова, яке привезли у Демидівку Жмеринського району, вивозять, але куди — не кажуть.
  • Робить це підприємець, який прийняв його.
  • Обіцяв справитися до 1 вересня. Відвантажив 15 машин, а там тисяча тонн відходів.
  • Жителі села мали намір перекривати залізницю, автомобільну трасу і Соборну.
  • Акцію відклали на тиждень. Чому?

Ініціативна група з контролю за вивезенням сміття з Демидівки надіслала 28.08.2020 року попередження у правоохоронні органи.  У ньому йдеться про проведення громадою акції непокори. 2 вересня демидівчани мали намір перекривати рух на Соборній у Вінниці біля будівлі ОДА. Наступного дня планували зупинити транспорт на автомобільній дорозі Браїлів-Тиврів. 4 вересня — вийти на рейки Південно-Західної залізниці, що проходить через їхнє село.

Під попередженням значаться три підписи: голови ініціативної групи Галини Заїки, депутата Гніванської міськради Анатолія Поліщука та старости Демидівки Юрія Мельника.

Відео дня

Головна вимога учасників акції непокори — спонукати органи влади до усунення порушень закону про забруднення території села сміттям зі Львова. Так записано у попередженні.

У понеділок, 31 серпня, акцію вирішили перенести на наступний тиждень.

Обіцяли нагодувати «об’їдками»

Нагадаємо, вночі 11 серпня поліція затримала п’ять великовантажних автомобілів зі сміттям у Демидівці. Під покровом ночі їх мали розвантажити на земельній ділянці за селом, що знаходиться у приватній власності. Як з’ясували поліцейські, побутові відходи привезли в Демидівку аж зі Львова. І це були не перші рейси. Сміття привозили протягом тижня. Загалом нарахували приблизно тисячу тонн сміття.

Громада скликала збори. Староста села Юрій Мельник говорив про них, що емоції вирували, як кажуть, через верх. За його словами, люди були готові нагодувати сміттям того, хто надав дозвіл на його завезення.

Йдеться про підприємця Юрія Данилюка (крайній ліворуч). Його в селі знають як голову Спілки власників майнових паїв колишнього КСП "Мрія".  Він пояснював людям, що мав намір налагодити переробку твердих побутових відходів, тому й завіз їх.

— Насправді не Данилюк є власником земельної ділянки, — уточнив староста села. — Він пояснив людям, що орендує її  в іншого підприємця. На мою думку, чоловік допустив очевидне порушення законодавства: ділянка має цільове призначення, ним не передбачено використання під переробку твердих побутових відходів. Зрештою, громада на таке не надавала дозволу і більш, ніж упевнений, ніколи б не пішла на таке.

На зборах проголосували за те, щоб надати Данилюку термін на вивезення сміття до 1 вересня. Він погодився з цим. У випадку невиконання домовленостей люди попереджали про акцію непокори. Для контролю створили ініціативну групу з п’яти осіб.

Раптом плани змінили. Сміття не вивезено, акцію проводити не будуть.

Ось що повідомили 20minut.ua ті, хто поставив свій підпис під попередженням.

Дав письмову гарантію, а не робить

В останній день серпня зібралася ініціативна група. Запросили на неї також винуватця ситуації пана Данилюка. Про це розповів депутат Гніванської міськради житель Демидівки Анатолій Поліщук.

За словами співрозмовника, підприємець розпочав вивозити відходи. За нашими підрахунками, вивіз 15 машин. Надали можливість завершити роботу.

— Щоб чоловік  відчував більшу відповідальність, взяли з нього розписку, — говорить Анатолій Поліщук. — Данилюк своєю рукою написав, що зобов’язується вивезти відходи до 6 вересня нинішнього року.

Староста села уточнив, що підприємець вивозить сміття власним транспортом. Навантажувач надає керівництво місцевого підприємства «Демидівський граніт». Роблять це на добровільних умовах.

Напередодні акції непокори в Демидівку приїздили правоохоронці. За словами Юрія Мельника, був начальник поліції Жмеринського району зі своїм заступником, представник СБУ. Приїздив керівник райдержадміністрації.

— Ми їх намір розуміємо — не допустити порушення закону, перекриття доріг це порушення нашого законодавства, — говорить староста села. — Але ж хочемо, щоб і громаду зрозуміли. Людей позбавили права жити в нормальних умовах. Такі гарантії надає Конституція.

Ініціативна група вирішила перенести акцію протесту на наступний тиждень. За умови, якщо підприємець Данилюк знову не дотримує обіцяного ним слова.

На сертифікований полігон

Вчора під час розмови з керівником ініціативної групи Галиною Заїкою попросив жінку підійти до сміттєвзвалища, аби вочевидь переконатися в тому, що сміття продовжують вивозити.

— Ні автомобілів, ні навантажувача нема , тільки сморід навколо, — повідомила пані Галина. — Отака у нас ситуація.

На запитання, куди вивозять сміття, староста села відповів, що не знає. Таку само відповідь надав депутат Гніванської міськради Анатолій Поліщук.

— Не думаю, що після такого скандалу він знову буде комусь підкидати львівські об’їдки, — говорить Поліщук. — Мабуть, ситуацію контролюють правоохоронні органи. Бо ж порушено кримінальне провадження.

Пан Данилюк не повідомив учасникам ініціативної групи, куди вивозить сміття. Сказав, що транспортує його на сертифікований полігон. Обіцяв по завершенні роботи надати підтверджуючі документи. За його словами, міг би більше возити, але більше не приймають.

Журналіст 20minut.ua звертався до старости села допомогти поспілкуватися з паном Данилюком. Підприємець відмовився розмовляти. Якщо у нього виникне таке бажання, готові вислухати його точку зору.

Жодних заборон на транспортування не існує

Прес-офіцер обласної поліції Вадим Кобзар перебував на місці, коли доставили відходи в Демидівку. Про це він розповів у розмові з 20minut.ua.

— П’ять автомобілів з відходами супроводжували зі Львова працівники львівської поліції,  — розповідає Вадим Кобзар. — Після того, як першу машину ви грузили, вони по телефону 102 повідомили нам. На місце прибула наша слідчо-оперативна група разом з екологічною інспекцією і зафіксували факт порушення. Кримінальне провадження відкрито за статтею 239 ККУ (забруднення або псування земель).

Всі автомобілі залишалися до ранку на території села, водіям треба було надати час для відпочинку. Вранці львівські поліцейські провели свої слідчі дії, опитали водіїв, вилучили документи. До речі, тоді ж водії повідомили, що вже тиждень завозять у Демидівку відходи.

— Коли ми прибули на місце, сморід стояв неймовірний, — говорить прес-офіцер обласної поліції. — Дивує те, що жителі села за весь час не повідомили ні екологам, ні поліції про появу сміттєзвалища. Адже від нього до будинків невелика відстань.

Співрозмовник заперечив факт, нібито поліція забороняє вивозити відходи на час розслідування.

— Це маніпуляція фактами, — говорить він. — Такої заборони не існує.

Всі фото з Фейсбук-сторінки Юрія Мельника


Читайте також:

«Хотіли нагодувати львівським сміттям». У Демидівці мало не дійшло до самосуду

З-за спин жінок і дітей стріляли в десантника Коваленка. Згадаймо першого загиблого вінничанина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Антоніна Явтушенко

    Пропоную підпалити машини разом з водієм які везуть не в відведене для цього місце і питання буде вирішено раз і назавжди.

    Катерина Паянок reply Антоніна Явтушенко

    Антоніна Явтушенко ?

    Антоніна Явтушенко reply Антоніна Явтушенко

    Катерина Паянок Я цього не збираюсь робити а  Вас перевірила на це органи.

    Катерина Паянок reply Антоніна Явтушенко

    Антоніна Явтушенко а сесть надолго не боитесь

    Ярослав reply Антоніна Явтушенко

    Пропоную дотримуватись правового поля, а не закликати до протиправних дій. Статті гарно розписано по яким кодексам і яким статтям мають відповідати порушники, і в жодну із них підпал приватної чи корпоративної власності не входить. Якщо Вас це не влаштовую, то вперед, змінювати законодавство. Вважаєте що хтось не робить свою роботу як слід (поліція, голови різного калібру, суд, прокуратура, контролюючі органи) - для цього є своя процедура контролю. Тільки майте на увазі, все жо ви зробите, буде завтра, а сьогодні маєте те що було підготовлено вчора. Чим думали коли обирали? Коли обирали тоді, то на вашу думку люди були підходящі, а сьогодні - уже ні?
  • Sasha Sinelnikv

    Терпилы, как я и писал - не факт что через некоторое время какое то село снова найдёт у себя этот мусор.

    пофигист reply Sasha Sinelnikv

    тобі, терпілі, найкраще знайома ситуація))
  • Ols Kat

    Назад до Львова
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up