«Хотіли нагодувати львівським сміттям». У Демидівці мало не дійшло до самосуду

«Хотіли нагодувати львівським сміттям». У Демидівці мало не дійшло до самосуду
Три години «кипіло» на зборах у Демидівці. Рішення однозначне — все сміття має бути вивезено до 1 вересня, інакше перекриють залізничну колію і автотрасу
  • На збори у селі Демидівка з’явився винуватець афери зі львівським сміттям.
  • Криками на його адресу люди не обмежилося — хотіли нагодувати завезеними відходами.
  • Хто цей чоловік? Яке рішення прийняли? Що далі робитимуть з «підкинутим» сміттям?

Сотні тонн побутових відходів знаходиться нині біля села Демидівка Жмеринського району. Завезли їх зі Львівської області. Цей факт уже встановили правоохоронні органи і Жмеринського району , і Львівщини.

Як стало відомо, дозвіл на його складування у Демидівці надав один з підприємців. Спека останніх днів підсилює сморід, що накриває частину села. Найбільше потерпають від цього жителі вулиць, Гоголя, Сонячної, Колгоспної.

Як так сталося?

Відео дня

Не приберуть до 1 вересня — перекриємо колію

Емоційний пост про ситуацію поширив на своїй сторінці у Фейсбуці староста села Юрій Мельник.

— На зборах було все, — написав Мельник. — І крики, і спроба рукоприкладства, і намагання нагодувати сміттям одного з винуватців. Емоції людей зрозумілі, адже йдеться про їхнє життя і здоров’я. Три години бурхливо обговорювали надзвичайну подію. На мою думку, це злочин проти громади.

Емоції-емоціями, а що насправді робити з відходами?

Як зазначив староста села, люди одностайні у своєму рішенні — вивезти за межі села.

Вони одноголосно прийняли рішення: якщо до 1 вересня цього не буде зроблено, вийдуть на залізничну колію і перекриють рух автотранспорту на дорозі. Навіть встановили конкретний час такої акції — 10 година ранку.

Про це учасники зборів записали у зверненні. Його надіслали у різні інстанції. Зокрема, до голови Гніванської ОТГ, Вінницької ОДА, обласної екологічної інспекції, керівника поліції області, обласного прокурора і навіть президента України.

Вимагають забезпечити їм право жити у чистому довкіллі. Це право їм надано Конституцією.

У розмові з журналістом 20minut.ua Юрій Мельник так прокоментував рішення людей.

— Я розумію, що це кримінал — перекривати рух транспорту, — говорить Мельник. — Тим більше мені це зрозуміло, колишньому працівнику міліції. Але це громада так вирішила. Люди за Конституцією мають право на чисте навколишнє середовище.

Пізніше Юрій Мельник написав у ФБ нове повідомлення.

— Сміття, що назовні, необхідно розрівняти та просипати достатнім шаром ґрунту, щоб воно не розкладалося та не гнило, — зазначив Мельник. — Але це лише тимчасовий захід, надалі — вивезення до останнього кілограма.

Хто вони, «герої» сміттєзвалища?

У розмові з Юрієм Мельником журналіст просив роз’яснити ситуацію, хто ті двоє винуватців сміттєвої афери, про яких він згадував у повідомленні на ФБ.

За словами співрозмовника, мов а про двох чоловіків, один з яких місцевий. Він має у приватній власності земельну ділянку на території колишнього тваринницького комплексу. Чоловік пояснював, що передав землю в оренду іншій особі. Той вирішив створити сортувальну станцію з переробляння відходів.

Станції ще нема, жодного обладнання не завезено, а сотні тонн сміття вже висипали.

— Нема такого в законі, щоб земельну ділянку для ведення фермерського господарства можна було використовувати під утилізацію побутових відходів, — пояснює Мельник. — Земля має цільове призначення і  згідно з цим має використовуватися.

Староста не назвав прізвища ні власника земельної ділянки, ні того, хто взяв її в оренду і завіз львівське сміття.

Тим часом в одному з його записів на ФБ-сторінці уточнюється: «На зборах буде присутній голова спілки власників майнових паїв колишнього КСП «Мрія» Юрій Володимирович Данилюк».

Коли журналіст запитав по телефону одного з демидівчан, хто такий Данилюк, у відповідь співрозмовник не стримав емоцій:

— Та це та падла, яка завезла сміття і викинула нам під городи, додому собі не привіз, а нас заставив нюхати! — відповів чоловік.

На жаль, поспілкуватися з паном Данилюком не вдалося. Сільський староста категорично відмовився повідомити його номер телефону.

— Запитаю Данилюка, чи погодиться розмовляти з журналістом, — сказав  Мельник. — Якщо погодиться, тоді скажу телефон.

Не було після того дзвінка від старости села.

Слідчі «вели» машини ще зі Львова

З розмови з Юрієм Мельником стало відомо, що першими на сміттєвий слід вийшли правоохоронці Львівщини.

За його словами, вони розслідують справу про те, як тамтешні комунальники «наслідили» у різних областях держави. Коли п’ять великотоннажних автомобілів заповнили сміттям і ті вирушили в рейс, слідчі, як мовиться, впали їм на «хвіст».

Нелегально супроводжували їх всю дорогу. Так маршрут вивів на Демидівку. Після того і до роботи долучилися вінницькі поліцейські. Кримінальне провадження відкрили за статтею 239 Кримінального Кодексу України (забруднення або псування земель).

— Штраф до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян — таке покарання передбачив законодавець за порушення, яке вчинено у нашому селі, — говорить  Юрій Мельник. — Хіба воно адекватне тому, що нині  потерпає стільки людей?  

Уточнимо: названа стаття ККУ передбачає ще позбавлення порушника права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. І тільки якщо ті самі діяння спричинили загибель людей або їх масове захворювання, або інші тяжкі наслідки, винуватця можуть покарати обмеженням волі від двох до п’яти років або позбавленням волі на той само строк.  


Читайте також:

Зйомка з місця масштабної пожежі на Чехова. Склад гасили 20 рятувальників 

Скільки коштує зібрати дитину до школи? Порівнюємо ціни з минулими роками

Мінімалка 5000 гривень. Які від цього будуть «плюси» та «мінуси»?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anuta Viznuk

    Поверніть Львову їх лайно! Вигрузити під мерію пану Садовому!
  • Олександр Троценко

    А де герой садовий
  • Анатолий Нечипуришин

    А жаль, надо было накормить, а лучше на этом месте поставить портрет бандеры и обмазать лайном, больше не приедут.
  • Вадим Кучугурний

    К ответу, 😂😂😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up