Володимир Адамчук втілив у життя мрії незрячих (Прес-служба "АВМ Девелопмент")

Володимир Адамчук втілив у життя мрії незрячих (Прес-служба "АВМ Девелопмент")

Будівельна компанія "АВМ Девелопмент", на чолі з власником Володимиром Адамчуком, закінчує будівництво нового багатоквартирного будинку для незрячих.

- Звісно, я розпочав цей проект за підтримки міського голови Сергія Моргунова. Також взявся за це, адже пообіцяв особисто сліпим побудувати для них нове сучасне житло і пересилити їх у новий будинок. Знаю також, що було немало попередників - будівників, але справу ніхто до кінця так і не довів. Моя компанія побудувала цей будинок, починаючи з фундаменту, - розповідає інвестор Володимир Адамчук.

Гуртожиток по вулиці Пирогова давно вже потребував капітального ремонту. Адже стоїть тут з 1958 року і був побудований лише для незрячих холостяків, які працюють напідприємстві УТОС.

Але з часом холостяки одружувалися, народжували дітей і наразі в старенькому гуртожитку мешкає 19 сімей, в кожній сім'ї є діти. І на цю кількість людей два санвузли в жахливому стані та одна кухня.
 
Кожна сім'я замість 12 квадратних метрів у напівзруйнованому гуртожитку для незрячих отримає 50-60 квадратів в абсолютно новій забудові. Це все втілив у реальність власник будівельної компанії "АВМ Девелопмент" Володимир Адамчук, під егідою міської ради.
 
Про переселення в новий комфортабельний будинок розповіли працівники підприємства товариства сліпих УТОС.
 
Умови проживання незрячих у гуртожитку, який знаходиться на вулиці Пирогова, "м'яко кажучи", не найкращі. У них є і холодна, і гаряча вода, а також цвіль на стінах, грибок та жахливий сморід у загальному туалеті, постійна стала вода у підвалі через підземні води.  Вихід з гуртожитку виходить на проїжджу частину, тому маленьким дітям, а їх тут наразі чимало, небезпечно гуляти самим. Через це, багато хто з незрячих уже сидять «на валізах».
 
Комендант гуртожитку Олена Анатоліївна, яка працює з незрячими близько тридцяти років, пояснила нам, що усі думками уже в новому будинку.
 
Адже там, на вулиці 600–річчя, в новому, щойно збудованому багатоквартирному будинку на кожну родину чекає власне помешкання, з окремим туалетом та ванною кімнатою, а також з власною кухнею.  
 
- Ми не можемо сказати, що тут аж такі жахливі умови. Пожильці не скаржаться, бо вдячні, що мають хоч якийсь дах над головою. Маємо всі необхідні для життя умови: цілодобово є гаряча вода, на поверсі: одна кухня, душова та туалет. Звісно, біля них часто бувають черги. А що поробиш? Цей гуртожиток з самого початку будувався для холостяків. А коли вже почали виходити заміж і одружуватися, то місця стало менше. Зараз тут мешкає до 50 людей, - розповіла комендант. - За гуртожиток платить підприємство, комунальні - також за ним. Звісно, наші мешканці давно мріяли отримати квартири. Не так для себе, як для своїх дітей.
 
Під час розмови до нас підходить один з холостяків гуртожитку - 41-річний Євгеній Цибровський. Запрошує подивитися на його кімнату. У чоловіка сліпота - набута. Осліп у 33 роки, коли застудив очі. Через вади зору розлучився з дружиною.
 
- Коли дізнався про переселення, то зрадів. Єдиний мінус - прийдеться звикати до нового місця, вчити шлях до зупинок, магазинів тощо. Але до нас кожного дня приходить соціальний працівник. Вона купує нам все необхідне, допомагає вирішити питання, які без зору неможливо вирішити. Решта - суцільні плюси. Адже будинок, в який ми переїдемо, новий і прямо поблизу нашої роботи - підприємства УТОС, хвилина - і я на робочому місці. Виготовляємо там тени для плиток, кип'ятильники, насоси.
 
 Щоб перевірити, куди ж переселять мешканців гуртожитку для сліпих, поїхали на 600-річчя. Саме там, на території УТОС, для незрячих вінничан підготували нове приміщення. Навколо нового будинку кипить робота. Відповідальні за будівництво розповідають, що залишилося владнати питання з каналізацією - і можна заселяти нових пожильців.
 
 
Кімнати дуже просторі. Найменша двокімнатна - 54 кв. м. Найбільші - 65. Якщо в старому гуртожитку 28 сімей тулилися в 18 кімнатках на 12-14 кв. м, то тут сім'я (двоє-четверо осіб) житиме на 54-65 квадратах. Квартири зроблені під ключ. Є кухонна плита, котел, сантехніка. Інші меблі щасливі новосели привезуть з собою. Невдовзі в будинку встановлять ліфт. Він буде пристосований для потреб незрячих людей, реагуватиме на команди голосом.
 
 
У вінницькому товаристві сліпих УТОС мріяли про "велике переселення" своїх працівників у новий, комфортний будинок ще з 2010 року. І лише зараз, завдяки Володимиру Адамчуку це стало можливим.
 
- Це перший такий проект у Вінниці. Ми дуже довго чекали на інвестора, який би втілив нашу мрію у реальність. Володимир Адамчук -  будівельник, який пообіцяв нам та дотримався слова. Дуже вдячні меру міста Сергію Моргунову за надану неоціненну підтримку цього проекту з самого початку. З часом, на місці нашої старенької будівлі стоятиме новий багатоквартирний будинок, який збудує компанія «АВМ Девелопмент», - прокоментував ситуацію незрячий директор УТОСу Георгій Данилович Удовік.
 
Чудовий приклад для усіх інвесторів, як власним прикладом покращити життя в країні. Втіливши мрію декількох десятків людей у реальність.

 

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up