«Тримались за руки, а КДБ знімало на камери». Про перший ланцюг єдності в день Соборності України

«Тримались за руки, а КДБ знімало на камери». Про перший ланцюг єдності в день Соборності України
Живий ланцюг в Києві, 1990 рік.
  • 22 січня — День соборності України. Сьогодні вже 105 річниця акту злуки Західної народної республіки з Українською народною республікою
  • У 1990 році цю дату відзначали акцією єднання, «живим ланцюгом», який зібрав мільйони людей по всій країні
  • Проректор донецького вишу Микола Удод, учасник першого «живого ланцюгу», розказав про флешмоб та чому важливо пам’ятати про єдність нації

450 тисяч людей за офіційними даними. За неофіційними — від одного до п’яти мільйонів українців. Стільки було учасників акції 21 січня 1990 року, які створили «живий ланцюг» між Львовом та Києвом. Цією ініціативою наш народ показав, що прагне жити в незалежній Україні.

КДБ знімало на відео

«Живий ланцюг» єдності щороку проводять у різних містах та селах України. Акція відбувається 22 січня — до Дня Соборності України та на честь проголошення Акту Злуки між УНР та ЗУНР 1919 року. Але масштаби флешмобів значно менші, ніж в 1990-му. І до того ж, цього року ланцюг єдності буде в онлайні.

Відео дня

Проректор з науково-педагогічної роботи ДонНУ імені Стуса Микола Удод був учасником першого такого флешмобу.

На той момент Миколі було 35 років, працював у кооперативі, був підприємцем. Поїхав в Київ від донецького товариства української мови імені Тараса Шевченка, що утворилося в 1989 році:

— Нас було приблизно 50 людей, сарафанне радіо добре спрацювало. Стояли біля метро Берестейська. Енергетика була колосальною: люди стояли, тримавшись за руки аж до виїзду з міста.

Науковець згадує, що на всіх активістів тоді заводили справи в радянській спецслужбі — КДБ:

— Дозволу на проведення акції не було: партійна влада хоча й не заважала, але й не підтримувала нас. Навколо їздили фургончики з великими камерами, які фільмували всіх учасників. На кожну людину «живого ланцюга» 1990 року правоохоронці збирали матеріали. Але це ж громадська ініціатива, що тут такого? Радянське керівництво боялося, що буде більший соціальний вибух, тому не чіпали учасників. Комуністи питали поради в Москви, а там відповідали — «вирішуйте все на місці».

Українське товариство в Донецьку

Для проректора донецького вишу, акція єдності розпочалася на рік раніше — коли в Донецьку створили товариство української мови імені Шевченка:

— У 1989 році ми створили донецьке товариство української мови імені Тараса Шевченка. Збиралися у величезному залі обласної бібліотеки імені Крупської. Не повірите, але щоб послухати українські твори, поговорити про мову, збиралося стільки людей, що ніде було яблуку впасти, — казав Микола Удод.

Їх товариство об’єднувало не тільки українців Донбасу, але й росіян, білорусів та інших людей:

— Усі вони відчували себе українцями. І на тому референдумі (на Всеукраїнському референдумі про незалежність 1991 року — авт.) Донбас проголосував за незалежну Україну.

Згодом їх товариство переросло в політичну силу — Народний рух України за перебудову, де співголовою був Ілля Шутов (журналіст, громадський діяч, реформатор перебудови радянської України в 1991 році. Він був учасником чотирьох революцій в Україні та є одним із фундаторів партії Народний рух за перебудову— авт.). До речі, Ілля Шутов також був у «живому ланцюгу» 1990 року.

«Ланцюг» може бути знову

Чи можливо зібрати подібний флешмоб в масштабах 1990 року? На думку науковця, цілком:

— На сьогодні ще простіше. Є соцмережі, потрібна лише ініціатива від самих людей.

— Цією акцією намагаються користуватися політичні сили. І у Вінниці також. Але чи повинна вона бути політичною? — питає журналіст.

Залучені траспортні засоби дають можливість оцінити розмах події. Фото: Олег МУШОРА (school.dobromyl.org)

— Живий ланцюг не політичний. Це відчутне бажання бути поряд з іншими українцями. Символ, що Україна не може бути поділена на шматки, має бути єдиною. Хоча якщо політсили бажають прийти зі своїм прапором, то нехай.

З часів першого живого ланцюгу, Микола Удод продовжує виходити на подібні флешмоби — він не зневірився:

— Ця подія важлива для українців, акт злуки «малої» України з «великою». Вважаю, що це потрібно згадувати. А якщо ні, тоді що ми будуємо далі? Колишній міністр освіти Іван Вакарчук тоді казав, що «Схід і Захід разом». Може це не його цитата, але в цьому він був правий. Ось, наприклад, були обміни студентами. Молоді люди зі Сходу та Заходу побачили, що у Львові не існує «злих бандерівців», а Донецьк — не є містом бандитів та злочинців. І для молоді тоді відкривалася істина, що українці — єдиний народ.

Історична довідка: проголошення Акта Злуки 22 січня 1919 року

1 листопада 1918 року була утворена Західноукраїнська Народна Республіка, населення і політичні діячі якої прагнули до об’єднання з УНР у соборній державі. Акт Злуки вирішили приурочити до першої річниці проголошення IV Універсалу – 22 січня 1919 року (у 1918 році в цей день УНР проголосила незалежність, а Вінниця протягом кількох місяців 1919 року була столицєю народної республіки — авт.). Над тисячами присутніх у Кєві на Софійській площі прозвучали слова Акта:

Проголошення Акту Злуки на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 р. Знято з дзвіниці Софійського собору

«…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу» — за матеріалами Українського інституту національної пам’яті.

 

Читайте також:

«Незалежність легше здобути, ніж втримати» — викладач ДонНУ Марія Бистра

22 січня Україна святкує 90 річницю проголошення Соборності єдиної української держави

Свято є - єдності немає

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ujin

    ❤️🇺🇦❤️🇺🇦❤️🇺🇦🙏☦️💪💪
  • З.А.Глядач

    "Тримались за руки, а КДБ знімало на камери"

    Просто в ті часи не було прийнято,щоб чоловіки ходили містом,побравшись за руки. Представники КєГєБє,напевне,сприйняли їх за пе...альтернативно орієнтованих у сексуальному відношенні.

    Oleksandr Stoliarov reply З.А.Глядач

    Ви хотіла написати "сприйняли за європейців"?)

    З.А.Глядач reply Oleksandr Stoliarov

    Ми не "хотіла",а таки написав :) А європейці різні бувають.
  • З.А.Глядач

    На першому фото щось не дуже схоже на січень.
  • Oleksandr Stoliarov

    "Знімало на відео" - пфффф)

    А зараз не знімає? Зараз тіхарі від мусорів і КГБ-СБУ так само пишуть все, на акціях від 10+ осіб)

keyboard_arrow_up