Викладач ДонНУ Марія Бистра: “Незалежність легше здобути, ніж втримати”

Викладач ДонНУ Марія Бистра: “Незалежність легше здобути, ніж втримати”
Сьогодні, 22 січня в Україні відсвяткували 98 річницю Соборності України. Це свято відзначили і в ДонНУ, де студентам нагадали історію Акту Злуки. І своїми спогадами поділився учасник першого “живого ланцюга”

В Донецькому національному університеті розповіли про історію цього свята та чому саме незалежній Україні набагато більше ніж чверть сторіччя. Студентам прочитала лекцію кандидат історичних наук, доцент Марія Бистра.

- Акт Злуки між УНР та ЗУНР - це втілення української національної ідеї, - каже вона. - І сьогодні серед істориків проходять дискусії щодо “віку” незалежної України. Є думка, що 24 серпня 1991 року було відновлення незалежності України. Бо її проголошення відбулось ще 1919 року. Тому саме Незалежній Україні вже майже сто років.

Об'єднання двох республік, що виникли після розпаду Російської та Австро-Угорської імперії, втілило мрію українського народу про єдність України. Однак проіснувало трохи більше року через суперечності їх керівництва та окупації Польшею Західної України.

Відео дня

- Урок історії говорить про те, що державність і незалежність легше створити ніж втримати, - каже лектор Марія Бистра. - На сьогоднішній день, перед українським народом стоїть ще одне питання - формулювання державної ідеї. Що робити далі та куди рухатись - це питання майбутнього.

Наприкінці минулого століття українці висловлювали важливість цього дня, організовуючи тематичні флешмоби: у 1990-му році між Львовом, Івано-Франківськом та Києвом патріотичні сили організували живий ланцюг. І в новому столітті така традиція підтримувалася: у 2008 — 2011 роках у Києві такі «ланцюги» утворювали на мосту Патона. Під час лекції виступив проректор з науково-педагогічної, виховної та соціальної роботи Микола Удод, який був учасником першої такої акції. Він був одним з двох людей від Донецького державного університету.

- Ми стояли на вулиці в Києві, трималися за руки і було дуже холодно, - згадує Микола. - І це була мирна акція. Навколо їздили фургончики з великими камерами та зафільмували всіх учасників. І на кожну людину “Живого ланцюга” 1990 року правоохоронці збирали матеріали.

На лекції представили відео, де показані фотографії, дати, на яких український Донбас та невеликий фрагмент історії донецького вишу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up