22 січня Україна святкує 90 річницю проголошення Соборності єдиної української держави

22 січня Україна святкує 90 річницю проголошення Соборності єдиної української держави
Щоразу в час чергової кризи в нашій країні, чути голоси тих, хто пророкує або просто дуже бажає бачити Україну поділеною, щонайменше на дві частини – східну та західну. Тому, як ніколи своєчасно, 22 січня ми відзначатимемо 90 річницю злуки українських земель в одній соборній державі.

Дев’ять десятиліть тому здійснилася мрія багатьох поколінь борців за волю українського народу – західна частина України з’єдналася із східною в єдиній державі. Ця січнева подія 1919 року залишила глибокий слід в історичній пам'яті нашого народу. Доказом цього стали січневі події 1990 року. Тоді, за півтора року до розвалу радянської імперії, ця пам'ять спонукала близько трьох мільйонів українців утворити живий ланцюг, який з’єднав Львів з Києвом. Його шлях пролягав і через наше місто. Цією акцією наш народ показав, що прагне жити не в маріонетковій радянській Україні, а прагне справжньої незалежності від тих, хто гнобив її протягом віків. Цей ланцюг об’єднав Україну раз і назавжди.
Ще третього січня 1919 року в Станіславові (теперішній Івано-Франківськ) «Українська національна рада Західної Української Народної Республіки (ЗУНР) проголосила злуку з наддніпрянською Українською Народною Республікою(УНР) в одноцільну суверенну народну республіку»
Акт остаточної злуки ЗУНРу та УНР був проголошений 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі в присутності тисяч людей - військових, політиків та духовенства. Серед них був і Вінницький православний єпископ Амвросій. Урочисте проголошення злуки завершилося молебнем, після якого відбувся військовий парад. Історики підкреслюють той факт, що Злуку проголосили українські політичні сили різного спрямування. Зробили вони це в ім’я національної єдності, відклавши як другорядне свої ідеологічні розбіжності. Підписав Універсал голова директорії Української народної республіки Володимир Винниченко.
Проте, на жаль, Акт Злуки тоді реалізувати не вдалося. При підтримці французів західні землі окупували польські війська Юзефа Пілсудського, а східні - більшовицька армія на чолі з Левом Троцьким.
Святкування Дня Соборності України 22 січня на державному рівні було започатковане президентом України Леонідом Кучмою у 1999 році.

Микола Гунько(62), заступник міського голови Вінниці

Відео дня
>- Відзначення 90-річчя злуки українських земель сьогодні актуальне, як ніколи раніше. Зверніть увагу, як дехто у наш час мріє про утворення кількох українських держав. Ми повинні об’єднатися і довести, що ми єдина держава. В міських школах та бібліотеках до цієї події проводяться різні заходи та виставки. А 21 січня, в середу, в Музичному драматичному театрі пройдуть врочисті збори, де будуть відзначені люди, які сприяють розвитку та збудуванню нашої соборної України.

Олександр Парвадов(59), депутат вінницької міської ради від Комуністичної партії

- Влада повинна дбати про гідне життя українського народу, а не морочити нам голову всілякими вигаданими святами. Вони просто відволікають увагу людей від реальних проблем. Все це порожні розмови. Як можна святкувати злуку українських земель, коли у самій владі немає єдності. Повинна бути одна ідея, один стрижень - бажання забезпечити людям гідний рівень життя. А замість цього вони дбають лише про свої егоїстичні інтереси та борються один з одним.

Олег Левченко (36), виконавчий директор громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку»

- Свято Соборності України, окрім символічних ознак, має обов’язкову суспільну норму. З часом для вінничан воно перейде з державного рівня в родинну традицію. Так колись, наприклад, було із днем Подяки в США. Спочатку його прийняли на державному рівні, а тепер американська родина не уявляє себе без цього свята. З кожним роком комуністичні свята відходять у минуле, їх заступає відзначення близьких та рідних нам подій. Скажіть, будь-ласка, чи впливає сонячна енергія на мій заробіток. А спробуйте жити без неї.

Володимир В’ятрович (31), кандидат історичних наук, директор галузевого архіву СБУ

- Сьогодні багато хто протиставляє економічні проблеми вшануванню нашої історії. Я не вважаю, що через труднощі ми повинні відвернутися від своєї історії. День Соборності України, одне з найбільших свят нашого народу. Тоді, в січні 1919 року, вперше після сотень років бездержавності та приналежності частинами до різних імперій, Українська держава об’єдналася. Саме тому, ця подія відзначається державою та національно свідомими людьми.

Василь Довгань (30), голова Вінницької обласної організації УНА-УНСО

- Тепер усі тільки щось ділять. А тоді, в 1919 році, українці відкинули амбіції та об’єдналися. Вони дуже добре розуміли, що сила народу в єдності. Гору взяли не шкурні інтереси окремих людей, а турбота про майбутнє свого народу. Західноукраїнська народна республіка могла розвиватися незалежно від Великої України, але свідомо відмовилася йти цим шляхом. Сьогодні, на жаль, у нашому краї багато людей не знає, що таке Злука українських земель в 1919 році. Нашим людям потрібно більше інформації про ті важливі події.

Алла Сигерич-Кушнір (51), голова Вінницької обласної організації Всеукраїнське об’єднання „Свобода”

- Свято Соборності нагадує нам, що незалежна та єдина Україна виборювалася багатьма поколіннями наших попередників. Ми повинні цінувати героїчне минуле нашого народу. Якщо ми не будемо поважати себе, то нас ніхто не буде поважати. Мені, наприклад, важко уявити, щоб якийсь польський політичний діяч назвав свою країну багатонаціональною. Для них Бог та Батьківщина понад усе. А керівники нашої області під час недавнього візиту польського міністра саме такою назвали нашу Україну, у той час, як Україну населяє титульна нація - українці. Саме завдяки їй держава отримала свою назву.

Олена Яворська (52), учасниця «живого ланцюга» в день Злуки у 1990 році

- На той час я цього свята не знала і не розуміла. Ініціатором приєднання до всеукраїнської акції у Вінниці був доцент Вінницького педінституту та голова Подільської організації Народного Руху України Володимир Мулява. Саме його авторитет і справив на мене тоді велике враження і я вирішила взяти участь в «живому ланцюгу», який з’єднав Львів та Київ. До того часу я ніколи не брала участі в масових акціях і мені видавалося, що це буде невдале копіювання «живих ланцюгів» у прибалтійських республіках. Мені здавалося, що наш виступ нічого не дасть, оскільки ми протистояли великій залізній машині радянської держави. У порівнянні із Західною Україною в нашому місті бажаючих стати у ланцюг було менше. Щоб взятися за руки людей не вистачало.

повний текст Універасалу про злуку читайте в бібліотеці www.20minut.ua/tema/312

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up