Вінничанин рекомендує їхати до Норвегії восени

Вінничанин рекомендує їхати до Норвегії восени

Мандрівник Олександр Філь неодноразово бував у Норвегії, надаючи перевагу кемпінгам і наметам. RIA попросила хлопця розказати, за чим варто їхати аж на Північ Європи. І про що потрібно подбати та від чого краще відмовитися в «країні північного сонця»

 

Олександр Філь планує відпочинок за два місяці до подорожі з Google Earth, потім шукає квитки і все інше. Але бувають і спонтанні збори за 24 години, як от у Грузію. Він  разом зі своєю сім’єю на 2-3 тижні вирушає в Норвегію, в основному, на початку вересня. Востаннє був там восени 2016 року.  Каже, це важливий період, тому що якраз дозрівають ягоди, з'являються гриби і багато свіжого «корму» біля підніжжя гір.

Олександр Філь

Як розповів Олександр, їздив з дружиною і своїм батьком. У інші подорожі часто брали з собою матір. Діставалися автобусом до Польщі (Люблін, Катовіце або Краків), звідти літаком до Осло (wizzair.com, ryanair.com), далі на поїзді nsb.no або автобусі skyss.no до початкової точки маршруту.

Відео дня

Зазвичай, живуть у наметі, який можна ставити не ближче, ніж за 100 метрів від приватної власності, або ж на території господаря, якщо він не проти. Іноді зупиняються в кемпінгах. «Це хороший варіант для бюджетного відпочинку, там є душ, пральна машина і, як правило, кухня — пише Олександр. — Живемо дні три-чотири в наметі на природі, потім у кемпінгу і знову міняємо нічліг, щоб привести себе в порядок і відпочити після походу». Кемпінги розміщуються в різних місцях, в тому числі і віддалено від населених пунктів.

У більшості Норвегія асоціюється з кораблями, вікінгами і тролями. Для вінничанина, це справжній чарівний край, позбавлений бутафорії, яка часто зустрічається в Азії. «Пейзаж Норвегії зобов'язує до появи тролів, гномів, ельфів і драконів... Північ завжди сама по собі. Вона нікого не потребує, ні від кого не залежить», — пише мандрівник.

Самі ж норвежці, здається, знайшли ідеальну гармонію з природою і з морем. Вони дуже спокійні і доброзичливі. Поважають тишу і особистий простір людини та добре ставляться до іноземців.

«Було якось, запізнилися на автобус і норвежець на ім'я Уорен, що проходив повз, поцікавився, що сталося. Потім він запросив нас абсолютно безкоштовно заночувати в його окремій квартирі двоповерхової будівлі. Лише попрохав не забути повернути йому ключ, коли будемо їхати. Навіть запропонував нам рибу, яка лежала в холодильнику, але ми чемно відмовилися», — пише турист.  А от відомого скандинавському фемінізму країн Північної Європи не відчув: «Люди дійсно вільні і розкуті, але все ж в рамках розумного. Їх свобода – це насамперед повага до свободи іншої людини».

Жити в Норвегії дорого. За чашку кави доведеться сплатити 2 євро (15-20 крон або 60 гривень). Хліб приблизно стільки ж коштує. Дерев'яний будиночок в кемпінгу можна зняти за 100 євро на чотирьох за ніч, а  хостел в Осло —  від 50 євро з людини за ніч і вище.

Одне з популярних у туристів місць — Trolltunga або «Язик Троля». Це скелястий горизонтальний виступ на скелі Скьеггедаль, який височить над озером Рінгедалсватн на висоті 350 метрів. Вважається одним з найкрасивіших і найнебезпечніших місць у всій Норвегії, тому фото звідти виходять ефектні. Був там і Олександр, але, як каже, краще їхати туди в будні, коли  мало людей. Цікавий не тільки сам «Язик», але і не менш мальовничий шлях до нього, навколо озера.

Язик Троля. Фото: www.norsktour.com

Коли будете залишати «королівство фьордів» і повертатися назад, окрім магнітиків, не забудьте захопити із собою величезну шишку з хвойних лісів (у нас тут таких немає). За словами вінничанина, можна зловити і засолити рибу, засушити гриби або назбирати в пластикову пляшку лісових ягід. А решта пам’ятних сувенірів — це фотографії і враження.

 

Олександр Філь:

"Гуляєш по країні нібито у себе по квартирі і всі навколо твої добрі сусіди. Адекватність населення незалежно від статі дуже висока"

Який обрати вид відпочинку

Усе залежить від того, що любить конкретний турист. Хтось їде заради риболовлі, хтось походити по горах, хтось поплавати на каяку по фьордах, хтось подивитися історичні пам'ятки... У Норвегії взагалі відсутні нецікаві та негарні місця, там за кожним кутом така краса.

Вінничанин не радить...

«Їхати в сильно розкручені місця. Там, як правило, буде занадто багато народу, дорого і все потоптане. Норвегія розкривається у самоті, в своєму символічному краї світу, намагайтеся шукати місця з невеликою кількістю людей, більш важкодоступні. З рекомендацій — Лофотенські острови, Хардангерфьорд (Одда), Ондалснес і околиці»

Скільки коштує тур у Норвегію

Поїхати в Норвегію можна, замовивши авіа- чи автобусний тур. Таку послугу надають і вінницькі турфірми ближче до весни-літа. Приблизна вартість автобусного туру на вісім днів — 358 євро. Оформлення візи у вартість не входить, а це, як правило 100-115 євро разом із візовим збором. Поїхати літом з тур-клубом “Бідняжка” коштує 425 (470) євро. Взагалі тури бувають різні і охоплюють ще кілька скандинавських країн: Данію Швецію. Фінляндію. Вартість їх десь від 1400 євро за 15 днів. Якщо ж це похід з наметами і кемпінгом тільки по Норвегії — орієнтовно це 395 євро (15 днів).   

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up