«Програма профінансувала усі витрати» — Марина Олінішевська про волонтерство в Туреччині

«Програма профінансувала усі витрати» — Марина Олінішевська про волонтерство в Туреччині
  • Вінничанка Марина Олінішевська одна з трьох українок, яка скористалася можливістю поїхати до Туреччини майже на два місяці.
  • Освітня програма від "Ерасмус+" взяла усі витрати на себе.
  • А дівчина — відповідальність за підготовку у проведенні міжнародного танцювального фестивалю

 

Усього з України на проект під назвою «Think dance»  вирушили три дівчини: Марина з Вінниці, Ганна з Дніпра та Юлія з Харкова. Програма розпочалася 17 квітня і завершилася 1 червня.

Марина Олінішевська (зліва) з двома українками

Допомагати в підготовці до Вісімнадцятого Міжнародного танцювального фестивалю у Бодрумі (International BodrumDanceFestival) приїхало 27 волонтерів з 12 країн світу. З Вірменії, Угорщини, Грузії, Іспанії, Італії, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Росії, Словаччини. Вони  займалися  хореографією, працювали  над медіа просуванням цієї події та рекламою. Фестиваль вважається одним із найбільших у Європі, входить до списку культурних подій ЮНЕСКО. Організувала захід у місті молодь з культурного центру Bodrum Dans Kulübü. Подивитися, як виступають понад 40 танцювальних колективів, можна було безкоштовно.

Відео дня

 

Взагалі, тематика європейських освітніх програм від “Erasmus+” абсолютно різна: екологія, наука, спорт тощо. Марина захоплюється танцями, займається спортом, тому і вирішила взяти участь саме в цій програмі. А заразом підтягнути англійську та познайомитися ближче з культурою іншої країни, куди їздять, зазвичай, за тим, щоб повалятися на узбережжі.

 

Дівчина на шість тижнів занурилася в атмосферу тренінгів, культурних вечорів, репетицій та курортного життя турків.

— Мені здається, тут люди більш відкриті до спілкування і досить товариські. Тобі посміхаються і виглядають щасливими. Можливо, це пов'язано з тим, що море поряд — всі відпочивають, — розповідає дівчина. —  Дуже багато туристів. Майже кожного дня проходять різні фестивалі: для молоді. У місті є великий порт, де знаходиться  багато гарних яхт.

 

Насичений день волонтера в іншій країні для Марини Олінішевської проходив за організацією міжкультурних  вечорів, зустрічі із мером міста, презентації ”Erasmus+” у місцевих школах. А у вільний час учасники програми прогулювалися Бодрумом і його околицями, танцювали на запальних сальса-вечірках, плавали у морі, побували на традиційному турецькому весіллі,  займались пішим туризмом, а також відвідали острів Кос у Греції.

 Мер Бодрума

До речі, до острова Кос з Бодрума ходить паром, квиток на який в обидва боки коштує 21 євро. За часом поїздка займає годину. Як каже дівчина, там можна залишитися на кілька днів, але квиток з вільною датою повернення коштує дорожче (36 євро). З червня крім Коса, можна відправитися на інші грецькі острови. Наприклад, острів Родос або Самос.

 У Бодрумі є де повеселитися. Узяти хоча б дискотеку «Галікарнас»: величезний нічний клуб, стилізований під античний амфітеатр. Розрахований на 5 тисяч людей.

— Багато різноманітних розваг для молоді та клубів. Це не вінницьке «Феріде». Тут на дискотеках танцюють професійні танцюристи, — каже Марина.

 Марина (справа)

Чудові гірські краєвиди Бодруму відрізняються від більш морських пейзажів Анталії. Вінничанка їздила туди не тільки під час участі у програмі, а й раніше, в 2011 році разом  із сім’єю.

— Це зовсім різні враження, коли ти в цій країні волонтер, і коли турист. У період підготовки фестивалю, ми багато спілкувалися з місцевими, відвідували різні архітектурні пам’ятки, тобто за 1,5 місяці можна було відчути, чим живе місто і позбутися стереотипів про країну.Туристом ти думаєш тільки про те, як би  встигнути відпочити, накупатися, бо часу обмаль.

 

Місто й справді цікаве і своєрідне. Привернули увагу дівчини будівлі виключно в біло-синіх кольорах, які досить органічно  виглядали на фоні природи. Як пояснює Марина, вікна і двері фарбують в синій колір через те, що у спеку змії і скорпіони повзли в домівки людей.

— Щоб скорпіони не залазили в будинки, люди стали фарбувати двері и вікна саме в синій, — розповідає Марина. — А синій колір для них — це колір вогню. Минуло багато років, і часи скорпіонів закінчилися, але традиція і досі існує.

 

  • Програма профінансувала дівчині усі витрати: переліт (215 євро), проживання в готелі, триразове харчування, кишенькові витрати (144 євро на весь період: проїзд по місту  і дрібні покупки). Також за програмою оплачують візу, але українці можуть до 90 днів перебувати в Туреччині без неї. Волонтерам надають Європейську страховку, яка покриває усі витрати на екстрене лікування, в тому числі  стоматологію до 1000 євро і оптику до 300 євро. Платити доводилося тільки за екскурсійні тури і шопінг. Але це за особистим бажанням.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Oleksandr Stoliarov

    Так про що стаття? про те як падруга нахаляву тусувалася 2 місяці в Туреччині? мдє
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up