Закинуті заводи на бізнес-центри, а «Росія» — концерт-хол. Вінничани представили, якою Вінниця буде в 2030 році

Закинуті заводи на бізнес-центри, а «Росія» — концерт-хол. Вінничани представили, якою Вінниця буде в 2030 році
  • У місті протягом останніх двох років готують концепцію інтегрованого розвитку Вінниці.
  • У цьому документі є цілий список стратегій та місій, яким місто має стати за наступні 12 років.
  • А сьогодні, 24 листопада, городяни «перенеслися» у майбутнє, щоб побачити якою є Вінниця-2030.

Цього дня, 24 листопада, в приміщенні торговельно-економічного інституту на Соборній, пройшов третій міський форум у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст України». Під час минулих форумів городяни і чиновники аналізували слабкі і сильні сторони міста, визначали стратегічні цілі та напрямки, куди місто має розвиватися далі.

На третій форум прийшли представники громадських організацій, урбаністи, працівники департаментів міськради. Усього взяли участь до 100 вінничан. На початку заходу міський голова Сергій Моргунов запевнив, що цей форум є фінішною прямою громадського обговорення Проекту Концепції інтегрованого розвитку міста 2030.

— Важливо, що це все відбувалось у взаємодії з громадськістю. Для мене партисипація — це індикатор небайдужості і зрілості нашої громади, яка насправді стає сильнішою. Більше місяця збирались ідеї містян – на різних заходах, зустрічах, ефірах, на електронну скриньку, хто не встиг — ще є тиждень. Усі побажання будуть опрацьовані та враховані у фінальній редакції Концепції як спільного бачення розвитку Вінниці, — казав мер Моргунов.

Відео дня

І для роботи над Концепцією інтегрованого розвитку Вінниці учасники розділилися на п’ять команд. Від організаторів отримали завдання — уявити, що всі стратегічні напрямки, цілі Концепції вже впроваджені. Та показати життя родини вінничан у 2030 році.

І у кожної групи була своя візія — ідея, логічна конструкція бажаного майбутнього — про те, якою Вінниця буде в 2030 році. Як пояснили організатори, це потрібно, щоб конкретизувати мету і розуміти для чого потрібно змінювати Вінницю.

Отже, яким є місто через 12 років?

Розумні мікрорайони еко-Вінниці

Група, яка розглядала візію «Комфортне, культурне та соціальне відповідальне місто» склала такий день вінницької родини у 2030 році:

  • Родина прокидається та робить ранкове тренування на спортмайданчику, який є в кожному подвір'ї.
  • Після тренування — сніданок. Блюда тільки з екологічно чистих продуктів.

Вони живуть в розумному мікрорайоні, що побудований за всіма законами логістики: школи, робота, зони відпочинку в кроковій доступності. Громадський транспорт ефективно працює, а бензинові авто замінили на електромобілі.

Робочий день в усіх українців триває не більше шести годин. Дорослі люди працюють в технопарку або в бізнес-центрі. Діти відвідують школи з басейнами та мультифункціональним спорткомплексом, центри розвитку.

  • Літні люди користуються численними медичними програмами в сучасних медцентрах.
  • Заклади громадського харчування — це еко-продукти, якісний сервіс та доступні ціни.
  • Увечері люди відвідують концерти в концерт-холі на Соборній (колишня Росія).

Вінниця повністю в онлайні

Група «Місто сильної громади» розказала зі свого боку, яким буде день вінницької людини в 2030 році.

  • Людина прокидається о 6.50, бере з тумбочки стакан водопровідної води, яка смачна і корисна.
  • Смарт-техніка приготувала сніданок з продуктів, які були придбані через Інтернет.
  • О 8.00 пробіжка в парку «Хімік». Тут можна бігати навіть взимку, бо доріжки мають перекриття та підігрів.

  • О 9.00 мобільний додаток «Інформер» повідомив всі цікаві новини, що відбулися у Вінниці. Забронювала через мережу прокат велосипеду. По місту на велосипеді їздити комфортно, для чого є виділені смуги та працює «зелена хвиля» (АСКДР) на дорогах.
  • Робочий день починається о 10.00, а закінчується о 17.00.
  • Під час перерви людина зареєструвалася як фізична особа-підприємець. Робила це онлайн, через сервіси «Прозорого офісу».

  • О 17.00 гуляє по вінницькій набережній, що має довжину 12,7 кілометра. Повсюди є відеонагляд та добре освітлення.
  • О 18.00 відвідали концерт у мультикультурному концерт-холі, який раніше називався кінотеатром «Росія».

Товари Made in Vinnytsia по всьому світу

Група, що розглядала візію «Конкурентоспроможне українське місто на мапі Східної Європи», представила, що зміниться у робочому житті городян:

  • Освіта гнучка. Навчальні заклади готують саме тих фахівців, які зараз потрібні міським підприємствам. Після навчання студенти гарантовано отримують робоче місце на підприємствах міста.

  • Бізнес-сектор представлений високотехнологічними виробництвами, які працюють на базі вінницьких індустріальних парків. Продукція з Вінниці поширюється не тільки в Україні, а й продають за кордон.

  • У місті діє конгрес-хол — величезна споруда, де можна провести одразу з десяток заходів на сотні людей. Там можна проводити тренінги, семінари, презентації, ділові переговори тощо.
  • У Вінницю, завдяки співпраці туристичних операторів, влади, аеропорту та бізнесу, приїжджають тисячі туристів. Вони опиняються у комфортному місті, де хочеться залишитися.

Зелене місто з швидким громадським транспортом

Група, яка розглядала візію «Екологічне, зелене місто над річкою Південний Буг, місто сталої мобільності», описала день вінничан, враховуючи те, що всі стратегічні цілі Вінниці-2030 були досягнуті.

  • Людина прокидається під спів птахів на деревах. У будь-якому районі міста чисте, свіже повітря.
  • Далі вона п'є воду з крана, снідає екологічним сніданком від місцевого виробника. А потім виїжджає на вулицю в своєму електромобілі. Утім, на машині доїжджає до транспортного хабу, де можна сісти на будь-який вид громадського транспорту. Адже трамвай, тролейбус та електробус в 2030 році — надшвидкі.

  • Далі працював чотири години, бо як підприємець, можу собі це дозволити.
  • По обіді спустився сходами Артинова до Південного Бугу та насолодився оновленою набережною, що має довжину 12,7 кілометра.

  • Після робочого дня проїхався на велосипеди з муніципального прокату вздовж берега річки.
  • Мене оточують здорові та щасливі люди, я живу в зеленому, чистому місті. І, ввечері, після повернення додому, я зрозумів, що не хочу їхати в Париж. Засинаю у місті, де хочеться лишитися.

Закинуті заводи — нові мікрорайони

Група, що працювала над візією «Місто збалансованого просторового розвитку» представила життя у Вінниці 2030 року.

  • Місто залишається комфортним і компактним. На противагу урбанізованій Вишеньці, де є численні активності, діє Замостя з бізнес-центрами, транспортними хабами і рекреаційними зонами.
  • Головна артерія Замостя — оновлений проспект Коцюбинського, вздовж якого їздить трамвай. Тут є паркові зони, кафе, мультифункціональні центри з торгівлею, розвагами, бізнесом тощо.

  • До трьох мостів Вінниці додаються ще два: вантовий міст, який об'єднує вулиці Янгеля та Ватутіна. І другий міст з'єднує Поділля та Старе місто в районі вулиці Скалецького.
  • Громадський транспорт є швидким, рухається виділеною смугою. Муніципальний велопрокат діє по всьому місту.
  • Центральний парк повністю оновлений та поділений на зони для тихого відпочинку та активних розваг. Вулиця Грушевського є повністю пішохідною.

  • Закинуті промислові зони, такі як ГПЗ, район Хімпром комбінату — повністю перебудовані. Тепер це житлові масиви, де в колишніх заводських приміщеннях зробили офіси та бізнес-центри.
  • Крім наземного громадського транспорту діє річковий трамвай. Вздовж міста є кілька пристаней, які об'єднують ключові об'єкти Вінниці водою.

Як долучитися до обговорення?

У жителів Вінниці ще є тиждень, щоб залишити свої зауваження та пропозиції до Концепції інтегрованого розвитку. Їх можна залишити за телефоном +38 0432 595176 або надіслати на електронну скриньку [email protected]

З проектом Концепції можна ознайомитися за цим посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Олександр Ковальов

    Наша група представляла студента, тому й був велосипед з прокату, парк оновлений, трамвай і т.д.
  • Анонім

    особливо мені сподобалось байка  " Далі вона п'є воду з крана"  і амінь Нью-Вінниця
  • Anonymous

    Шо, Апять Нью-Васюки, ой Нью-Винница???
    С правления дворкиса началось тотальное и полное уничтожение Винницы как прекрасного, красивого, уютного и зелёного обласного центра. Сейчас наблюдаем апогей этого варварста, а к 2030 году Винница видимо будет полностью уничтожена и превращена в магисранд, пАдолье, набережный квартал и мафы, про транспортный коллапс лучше промолчу вообще.
    За 28 лет псевдонезависимости не построенно ни одной развязки, НИ ОДНОГО ПАРКА, СКВЕРА ИЛИ АЛЛЕИ, всё только натикивается мафами, машинами, типовыми советскими коробками и магисрандами.
  • Dmytro Ilnytskyi

    А про прямые рейсы в Рио-Де-Жанейро там не шла речь?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up