Берегти дерева та «ні» парканам: показали концепцію оновлення парку «Хімік»

Берегти дерева та «ні» парканам: показали концепцію оновлення парку «Хімік»
  • Єдиний парк на Замості очікує масштабні перетворення. Фахівці «Інституту розвитку міст» представили базові принципи оновлення парку. Серед них — не зрізати дерева, створити зони для відпочинку і спорту, зробити унікальні об’єкти, які підкреслять ідентичність «Хіміку».
  • Хоча готового проекту реконструкції ще немає, є намір почати реконструкцію парку влітку 2019 року.

Ще з квітня 2018 року вінницькі урбаністи разом з мешканцями Замостя проводили дослідження парку «Хімік». А саме обговорювали та міркували, як перетворити захаращену зону з поламаними гойдалками на місце, де кожна людина може займатися спортом, відпочивати, гуляти з дітьми тощо.

Їхні роздуми стали основою для концепції змін парку, якої повинні дотримуватися архітектори та проектанти. І вже влітку 2019-го робітники почнуть робити парк «Хімік», де буде комфортно всім городянам.

Чим «багатий» парк

У хабі «Місто змістів», 17 листопада, робітники комунального підприємства «Інститут розвитку міст» представили жителям Замостя базову концепцію оновлення парку «Хімік». У концепцію увійшло дослідження, яке робили урбаністи з квітня 2018-го.

Відео дня

Менеджер проекту Тетяна Волошина розповіла, що в ході дослідження фахівці нарахували, що парк площею 2,27 гектара в світлу пору доби відвідує біля 1000 людей. При цьому 70% території парку — це зелені насадження, а інше — головна алея, дитячі майданчики.

Фото з архіву:

— Протягом літа ми досліджували цю територію разом з жителями. Підрахували всі об'єкти, галявини. Точно знаємо, що тут 327 дерев, з яких 60% — ясени, віком 80-90 років. Переважна більшість дерев — у задовільному або відмінному стані, тільки 5% дерев від усієї маси потрібно зрізати, — казала Волошина.

Крім того, пані Тетяна додала, що парк має гарну вхідну групу, залишки дитячого майданчику, хатинки поряд з входом. І фонтан, в якому лишилося тільки каміння. Тим не менш, навіть руїнами фонтану продовжують користуватися.

— У ньому граються діти. Маю думку, що це також можна переформатувати під повноцінну гральну зону.

На основі дослідження в урбаністів виникли базові принципи, які потрібно врахувати під час реконструкції парку.

Директорка «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко пояснила, що ці принципи повинні врахувати архітектори під час виготовлення проекту реконструкції:

— Парк має бути локальним, що значить, що тут будуть враховувати потреби тих людей, які живуть поряд. У ньому має бути багато дерев і ті насадження, які є — повинні залишитися, — казала Дяченко. — Парк має бути для відпочинку та оздоровлення. Тобто, замість атракціонів тут повинні бути вуличні тренажери, замість умовного скейт-парку — прогулянкові алеї. «Хімік» повинен бути парком, де буде комфортно і пенсіонерам, і підліткам, і сімейним парам. А ті об'єкти, які тут з'являться — унікальними, через які буде зрозуміло, що це дійсно парк «Хімік» на Замості.

Що з'явиться в «Хіміку»

Надалі Тетяна Волошина розповіла про речі, які мають з’явитися у «Хіміку» за побажаннями жителів та висновками експертів. Зокрема, вона зазначила, що головну алею потрібно підсилити більшою кількістю дерев, а вхідну групу з парканом — відновити. Далі пряма мова Волошиної:

— Поряд з входом з'явиться велопарковка, яку просили місцеві жителі. У тому місці, де стоїть хатинка — зона активного відпочинку для підлітків, де грають влітку у волейбол, спілкуються та є імпровізований велотрек. Останнє ми пропонуємо перевести у спортзону, де будуть місця для гри в м'яч, вуличні тренажери.

У дитячій зоні пропонуємо зробити градацію за віком, щоб найменші дітки гралися окремо від старших. Передбачено розміщення громадської вбиральні. Є тиха природна зона, де будуть майданчики для вигулу собак, прогулянок тощо.

У ключовій локації парку, яку ми пропонуємо змістити вглиб території, будуть відпочивати люди різних вікових груп та мають бути певні спортивні активності.

Опитали кількох жителів, які були на зустрічі з урбаністами. Питали про те, щоб вони хотіли побачити в новому «Хіміку».

— Я корінна жителька Замостя і моя молодість пройшла в цьому гарному парку. Там навіть були скульптури, але зараз все захаращено. Хочу, щоб відновили фонтан, який є прикрасою парку. Ще пропоную одразу відновити головну алею, встановити лавки та нормальні ліхтарі. Це для нас, людей похилого віку, дуже потрібно, — казала пенсіонерка Людмила Сущєва.

— До парку діла нікому не було, поки ним не зайнялися активісти. У першу чергу там потрібно відновити порядок, щоб прибирали регулярно. І далі поставити ліхтарі, лавочки. А ще не вистачає у "Хіміку" гарного газону, клумб з квітами. Щоб діти бігали та старі люди відпочивали, — казав житель Замостя Геннадій Семьонов.

Що буде далі

Заступниця директора «Інституту розвитку міст» Вікторія Кравчук розповіла, що парк «Хімік» став демонстраційним проектом інтегрованого розвитку Вінниці-2030 та має відповідати принципам інноваційності та інклюзивності.

— Над концепцією реконструкції парку будуть працювати три команди з Києва, Одеси та Вінниці. Вони презентують 15 грудня майже готові роботи, які обговорюють з вами, жителями Замостя. І 26 грудня нам надішлють готові концепції. З них ми обиратимемо найкращі рішення та зводимо до фінальної концепції, яка стане основою для проектно-кошторисної документації.

На оновлення парку «Хімік» дають кошти уряди Швейцарії, Німеччини (50 тисяч євро) та Вінницька міська рада (50 тисяч євро). У гривневому еквіваленті, це приблизно 3,4 мільйона гривень.

— Щоб втілити все те, що хочуть жителі — за приблизними підрахунками потрібно біля 10 мільйонів гривень. Тому ми розділяємо цей проект на дві черги, щоб виконати першу частину робіт влітку 2019 року, а другу — в 2020 році. На 2019-й ми плануємо розпочати оформити ключову локацію, втілити базовий благоустрій — освітлення, доріжки, лавки тощо. А у 2020-му будемо шукати фінансування на продовження робіт. Серед варіантів є й подача проекту на «Бюджет громадських ініціатив», — казала директорка «Інституту розвитку міст» Аліна Дяченко.

Втім, обмежений бюджет та невелика територія парку не стануть перепонами у архітекторів — вважає Ольга Білоус. Вона працюватиме у складі вінницької групи, що розроблятиме фінальну концепцію змін парку.

— У нашої команди є ідея, щоб відновити вхідну групу в парк, але не робити огородження навколо нього. Щодо того, що дерева потрібно берегти по максимуму — нічого складного тут немає, це є трендом в сучасній архітектурі, коли усі проекти, реалізують в рамках існуючого природного середовища, — казала жінка.

Нагадаємо, активне обговорення що робити з парком «Хімік» триває ще з 2016 року. Тоді планували віддати частину території під забудову церкві. Втім, через супротив місцевих жителів — вирішили відмовитися від такої ідеї та зробити парк зеленою оазою району.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ігор Ілляшов

    А невеличкий парканчик (не парканище) від дороги таки треба. І щоб діти раптово на дорогу не вибігли, і щоб якомусь "занадто розумному" не надумалось в парку своє авто прямо посеред газону припаркувати.

    Soj Stein reply Ігор Ілляшов

    думаю, від машин можна просто стовпчики поставити, якщо така проблема існує. а щодо дітей, то просто дитячі майданчики розташовувати вглиб парку, а не біля дороги.
  • Anonymous

    Конец парку, если там присутствует горисполком.
    Почему все такие ТУПЫЕ - слово П А Р К подразумевает под собой только ОДНО - деревья, трава, дорожки и ВСЁ - парк это зона отдыха от города, асфальта, стекла, мафов, машин и т.д.
    Центральный парк УНИЧТОЖЕН ПОЛНОСТЬЮ, Парк Дружбы народов семимильными шагами УНИЧТОЖАЕТСЯ и превращается в базар/вокзал/рыгаловку, теперь видимо пришел конец парку Химик.
  • Yura Masloid

    💯👏
  • Задунайский Торонтуй

    Самое ценное в том парке был стадион, я там бегал по утрам, бывало. Но в те годы вонял мясокомбинат и дымил чортом химзавод. Поэтому пробежки те не принесли мне удовольствия. Парчок был, имхо, зело депрессивный. Так что если его сможете оживить, то ура.

    Но я, лично, в этом глубоко сомневаюсь...

    Вінничанин reply Задунайский Торонтуй

    Ти вже розберись, де ти топгорафічно бігало, лапоть. То ти з свердлова на сабарів бігав, то по хіміку. В тебе хронічний сказ, москалику?

    Задунайский Торонтуй reply Вінничанин

    С удовольствием объясняю. Я оббегал Винницу и окресности вдоль и поперек за те дальние годы. Когда жил на Вишенке - добегал до Тяжилова по окружной и до Мизхуторов по лесу. Когда жил на Киевской бывало бегал до Калиновки, и на Вишенку на работу через мост на окружной и дальше через лес. Когда жил в центре то бегал по Келецкой до Маяка, а потом по Хмшоссе и Ленина домой (после чего ехал на работу на 7 утра на Вишню). Или на Сабаров (уже говорил). Или на Урожайное и обратно.

    А уже когда я жил на Замостье, то стадионы Химик и Локомотив - обычное дело. Иногда вдоль железки на Порпуровцы. Зимой же - на Спартак, купаться. Там прорубь и раздевалка была.

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    А еще стадион мединститута (слабый весьма) и в парке культуры. Не одну там сотню кругов намотал.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up