«Народу мало, сміття багато». Захаращені Кумбари будуть ремонтувати?

«Народу мало, сміття багато». Захаращені Кумбари будуть ремонтувати?
  • У центрі міста, на вулиці Оводова, є парк «Кумбари».
  • У минулому — мальовнича територія, пляж та місце із найчистішою водою в річці Буг. А зараз — хащі, розбиті тротуари та купа сміття.
  • Останній ремонт тут був в 2012 році. І у мерії є певні наміри на цю місцину

Якщо від Вежі, що в центрі міста, йти прямо по вулиці Миколи Оводова (колишня Козицького — авт.), то можна потрапити в прохолодний парк. Звідти відкривається чудова панорама Південного Бугу.

Тут є оглядові майданчики, кам’яні сходи, лави та смітники. Щоправда, останні не дуже-то й використовуються, судячи з того, скільки сміття можна побачити, прогулюючись Кумбарами.

На узбережжі зустріли рибалку, що якраз витягував улов. Чоловік не захотів представитися, але охоче розказав, що раніше біля берегу стояв паром, що возив людей в бік військового містечка, бо Київського мосту тоді ще не було.

Відео дня

Дивіться також: Репортаж з парку Кумбари

Не зміг стримати рибалка і свого обурення з приводу сміття навкруги. Двірники іноді сюди спускаються та прибирають.

— Усе ж для людей робиться. Куди молодь прийде погуляти, подихати свіжим повітрям? Вони приходять сюди поспілкуватися. Але якщо приходять, то беруть щось випити, та й так і залишають ці пляшки. Чим розвинутіша цивілізація, тим нижче культура. Зараз всім начхати, що буде завтра, — зажурено казав рибалка.

«Кумбари» залишиться тихим парком

У середині липня з’явилася петиція, в якій вінничанин Владислав Боднар звертав увагу міської влади на жахливий стан парку «Кумбари».

«Цей парк був створений у 1930-х роках. Сьогодні стан парку просто жахливий. Складається враження, що місцева влада на нього повністю забила. Це ганьбить наше місто. З цим терміно щось треба робити», — писав Боднар.

Проте, його звернення підтримали лише 86 людей.

Чому парк не прибирають та які є наміри на нього? Очільник департаменту комунального господарства та благоустрою Володимир Ніценко сказав, що там прибирають один раз на тиждень.

— Ми там нещодавно косили газони, прибирали сухе гілля. Прибираємо раз на тиждень там. Знаю, що там розроблюються плани на оновлення парку, але більше розкажуть в департаменті архітектури, — відповів Ніценко.

Головний архітектор міста Олександр Рекута, сказав, що плани на парк є. Але ще нічого конкретного.

— Поки що наші фахівці зробили фотофіксацію, подивилися в якому стані сходи Артинова, пішохідні доріжки. Хочу з спеціалістами пройтись цим парком, щоб подивитися, що можна зберегти, а що треба вже оновлювувати. Тобто, конкретних намірів зараз немає, але маю думку, що парк Кумбари залишиться тихою, рекреаційною зоною з оглядовими майданчиками, без особливих розваг.

Сходи Артинова востаннє ремонтували в 2012 році.

У мерії тоді планували відновити доріжки парку Кумбари та освітлення, чого так і не сталося.

Артинов спроектував кам’яні сходи

Парк закладений в кінці 19 століття. На вході в парк - старовинні сходи. Спроектував ці сходинки для міста, тоді вже відомий у Вінниці архітектор Григорій Артинов на початку 20 століття. У минулому, 118 східців з великого каменю служили для спуску до порома з крутої скелі, який сполучав Нове Місто з островом Спорт. На цьому острові раніше займалися активними видами спорту, але після того, як збудували Сабарівську ГЕС, цей острів опинився під водою.
 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • truemalay turemalay

    Запарили своими парками и аллеями, а как на счет инфраструктуры?

    Olvol reply truemalay turemalay

    А как на счет ЗАВОДОВ И РАБОТЬІ.
  • Анонім

    Які турботи про народ.... Гляди через пару десятків років дитячу поліклініку повернуть на місце.
  • Ols Kat

    Народ у нас дурной на всю голову. Вот выпил ты пиво, нафига бутылку разбивать?
  • Задунайский Торонтуй

    Йопперный театр! И здесь рыбалка!

    У Альоны было так: "Там ми зустріли рибалка, що якраз витягував улов. Він розповів, що раніше в цьому місці був паром". https://vn.20minut.ua/Kult-podii/koli-hlopchakami-grali-v-futbol-spuskalisya-syudi-piti-vodu-ribalka-pr-10626799.html

    У Чудновского "На узбережжі зустріли рибалку, що якраз витягував улов. Чоловік не захотів представитися, але охоче розказав, що раніше біля берегу стояв паром".

    Фотки одни и те же, не сильно опиленный плагиат налицо.

    Я ф шоке, дорогая редакция!

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up