“Коли хлопчаками грали в футбол, спускалися сюди пити воду”: рибалка про парк “Кумбари”

“Коли хлопчаками грали в футбол, спускалися сюди пити воду”: рибалка про парк “Кумбари”

Якщо від Вежі, що в центрі міста, йти прямо по вулиці Миколи Оводова, потрапимо у тихий куточок. Звідти відкривається чудова панорама Південного Бугу. Раніше тут був паром, а зараз знаходиться парк Кумбари. Народу мало, а сміття багато.

За кілька хвилин галаслий центр міста змінюється на затишний і прохолодний парк з оглядовими майданчиками, кам’яними сходами, лавами та смітниками. Щоправда останні не дуже-то й використовуються, судячи з того, скільки сміття можна побачити, прогулюючись Кумбарами.

Звідси можна побачити протилежний берег Бугу і те, як зараз проходить реконструкція Київського мосту. Не тільки  побачити, а й почути міцну лайку робочих. Сходи при вході ведуть униз до річки. Там ми зустріли рибалка, що якраз витягував улов. Він розповів, що раніше в  цьому місці був паром. У бік Центрального мосту — старе русло, в сторону Київського мосту — нове. А де ми зараз знаходимося — коса,  пляж “Кумбари”. Моста Київського не було. Його збудували тільки в 1961 році.

— Ми ще хлопчаками грали в футбол на стадіоні третьої школи і потім спускалися сюди до Південного Бугу, пірнали, пили воду з річки і піднімалися назад, — говорить чоловік, застерігаючи не наступати на вудочку, бо дуже дорога. — Вода тоді чиста була. Поряд росли дерева з яблуками. Ми яблук нарвемо, нап’ємося та й вертаємося знов грати.

Відео дня

Як каже, замість камишів, якими обросла права сторона берега, була вода. Не зміг стримати рибалка і свого обурення з приводу сміття навкруги. Двірники  іноді сюди спускаються та прибирають.

— Усе  ж для людей робиться. Куди  молодь прийде погуляти, подихати свіжим повітрям? Вони приходять сюди поспілкуватися. Але якщо приходять, то беруть щось випити, та й так і залишають ці пляшки. Чим розвинутіша цивілізація, тим нижче культура. Зараз всім начхати, що буде завтра.

  • У 1910 році в кінці вулиці Театральної (нині вулиці Миколи Оводова) біля Одеського купця Кумбари побудували кам’яні сходи, що служили спуском до парому, який з’єднував Нове місто з військовим містечком. Складались вони із 118 сходинок. З верхньої відкривався чудовий краєвид на Буг та околиці міста. Влітку це було місцем прогулянок мешканців міста. Проектантом спуску був архітектор Григорій Артинов.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Olvol

    Бесспорно, что вода в Буге стала намного хуже. Но пить ее просто так не было безопасно никогда. Ведь в большую реку всегда смывается вся пыль, попадают трупы животных, купаются птицы и люди. Это же не ручей в лесу!
  • Aleksey Ganiyev

    Любимое место моего детства, возле парома мы любили ловить рыбу,а летом пляж Кумбары был самым любимым у Винничан.Было очень красиво и уютно. К сожалению уже много лет здесь царит разруха и запустение. Хочется верить что кто то обратит внимание на этот чудный уголок красивой Винницы.

    Paul Telishevskyy reply Aleksey Ganiyev

    я думаю, что уже обратили и скоро туда попасть будет не возможно, потому что это станет частной собственностью
  • Задунайский Торонтуй

    Ликбез для Альбины:

    називний Риба́лка

    родовий Риба́лки

    давальний Риба́лці

    знахідний Риба́лку

    орудний Риба́лкою

    місцевий на/у Риба́лці

    кличний Риба́лко*
  • Задунайский Торонтуй

    В те годы, когда юный футболист пил воду из Буга, ступеньки выглядели несколько иначе. Они были очень ровными и аккуратными. Сегодня они вкривь и вкось, еще и цемента ненужного насовали которого там не было.  Перил и дебильной площадки посредине не было. Ступеньки уходили под воду - этой части сегодня нет.

    И главное, не было этих дурацких бетонных дорожек в ужасном состоянии, были простые тропинки по которым приятно прогуляться...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up