Вінницька Варшава: чи буде тут щось, крім новобудов

Вінницька Варшава: чи буде тут щось, крім новобудов
Галина Гопійчук разом з родиною живе у 130-річному будинку. Це одна з тих казарм, з якої починається мікрорайон
  • Мікрорайон на Замості можна назвати одним з найстаріших у місті. Перші будинки, які й дали назву району, тут з’явилися ще у 80-х роках 19 сторіччя.
  • Умовно, Варшаву поділили на «стару» та «нову», кожна зі своїм колоритом та проблемами. І на цю місцину чекають цікаві перспективи, серед яких поява одразу трьох зелених зон

Знайомство з районом розпочали з перехрестя вулиць Замостянська та Стрілецька. Цей кут, де розташований міський палац мистецтв «Зоря» та десятки низькоповерхових будинків можна назвати тим місцем, звідки з’явилася Варшава.

Про виникнення назви мікрорайону є дві версії. За першою, Варшава — це скорочено-перекручена назва вулиці Ворошилова (нині Замостянська - авт.). За другою — через цегляні казарми на Стрілецькій, які своїм виглядом нагадували місцевим західний стиль архітектури.

Відео дня

Колишнім казармам по 130 років, але будинки виглядають пристойно: двоповерхівки з масивними стінами, великими вікнами, складені з коричневої цегли в цікавому орнаменті.

У одному з таких будинків живе родина Галини Гопійчук. Жінка розповіла, що у радянський час кімнати в цих казармах роздали військовим відставникам, а потім люди об’єднали комунальні кімнати в квартири.

— Тут немає централізованого опалення, половина будинку досі на пічному обігріві — люди спалювали вугілля, дрова, а зараз — газ. У мене в квартирі автономне опалення. Будинки добре зберігають тепло — тут стіни товщиною один метр. Але стеля аж 3,8 метра! — розказала вінничанка Галина Гопійчук.

Затишне місце для прогулянок

Навпроти її дому є невеликий сквер, де по центру є просторе дитяче «містечко» з гірками, гойдалками та вуличними тренажерами. Елизавета Нізовець, яка тут гуляла зі своїми дітьми, розповіла, що майданчик поставили шість років тому. Але за ним погано доглядають: багато побитих, розмальованих атракціонів.

— Є побажання, щоб на всі дитячі майданчики, які тут є, зробили гумові покриття. Найчастіше підсипають відсівом, а це дуже небезпечно: діти, які падають на таке покриття, можуть добряче побити коліна, — каже жінка.

У «старій» Варшаві більш-менш спокійний автотрафік, низька поверховість будинків не заважає роздивитися все навкруги. Подвір’я просторі, тут приємно прогулюватися. Але не вистачає чистоти, про що говорили жителі.

— Район непоганий, спокійний. Гуляти тут можна в парку «Хімік», на довгій алеї по Стрілецькій. Хотілося б, щоб там поставили нові лавки та навели порядок: сміття прибирали, сухе листя тощо. Не вистачає на Варшаві чистоти, — каже вінничанка Олена Ванцеровська.

Пенсіонерка Ганна-Евгенія Мисан живе у 130-річному приватному будинку на провулку Литовському. Жінка скаржиться, що самі жителі підтримують порядок на відремонтованій дорозі.

— Дорога добра, але і від неї несолодко: не прибирають тут взагалі, самі підмітаємо. У цьому парку (вздовж Стрілецької - авт.) сміття постійно валяється, листя ніхто не прибирає. Раніше ця територія була закріплена за військовою частиною. І солдатики кожного дня тут з мітлами ходили, а двірники все запустили, — розказала пенсіонерка.

Безлад і гнітюча атмосфера

Далі журналісти пішли до «нової» Варшави, яка, на нашу думку, починається від Замостянської і закінчується школою №30. Як нам казали місцеві жителі, багатоповерхівки у кварталах між вулицями Замостянська - Янгеля - Стрілецька - Некрасова зводили в 70-80-х роках.

Це радянські панельки, які за своїм виглядом «програють» 130-річним казармам. Фасади багатоповерхівок побиті, потріскані та так само виглядають тротуари і дороги на прибудинковій території.

— Мені, як велосипедисту, комфортно їздити по цьому району, — каже велосипедист Олег. — Реконструкція дворів тут не була б зайвою. Хоча моє бачення району, щоб він залишився таким як є. У Вінниці, коли роблять реконструкції, то все закатують в асфальт, плитку. А мені більше по духу природа.

У «новій» Варшаві теж є свої родзинки. Зокрема раритетна криниця 1913 року біля будинку №50 на Стрілецькій. Її встановили на гроші купців Калашникових, а до колодязя вишиковуються черги

.— Півтора роки тому СЕС брала проби води і зробили висновки, що це одна з найчистіших криничок, — сказав священик, що представився отцем Сергієм.

Попри масив багатоповерхівок забудова району максимально хаотична: вулички з приватними будинками тут «впираються» у висотні будинки. Додають безладу і самі мешканці, які роблять прибудови до своїх квартир, що виглядають наче окремі будівлі.

У купі це впливає на розмір дворів — суспільні місця тут або мізерні, або всі заставлені машинами. У результаті маємо пригнічуючу атмосферу в районі.

Студентка Емілія, щоб трохи прикрасити двір, розмалювала стіни біля будинку на Янгеля, 20.

— Бандитський у нас район. У подвір'ї, що поряд, постійно б'ються молодики. За розвагами молодь ходить або до школи №30, або на “Локомотив”, чи до «Криниченьки», де є безкоштовний вай-фай, — сказала вінничанка. — Не вистачає на Янгеля, 20 нормального дитячого майданчика. Он тільки машини стоять, паркани сірі та й все. Дітей багато, а робити їм нічого.

Утім, Варшава продовжує зростати. Біля муніципального ринку з’являються нові житлові квартали і попри хаотичну забудову — район все ще має багато місця для позитивних змін.

Що відремонтують в районі

Плани на майбутні роки тут масштабні: після завершення реконструкції Замостянської мерія хоче відновити алею на Стрілецькій. Уже був проведений тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту ділянки вулиці від Палацу мистецтв до Тімірязєва.

Алея на Стрілецькій

До того ж, вже цього місяця завершать реконструкцію першої черги Замостянської, яка отримала нові дороги, тротуари та озеленення. Мер Вінниці Сергій Моргунов в ефірі місцевого телеканалу казав, що і Замостянська, і Стрілецька будуть не гіршими, ніж проспект Космонавтів.

Попутно з цим процесом оформлюють концепцію нового парку «Хімік», що знаходиться поряд з Варшавою. До цього хочуть залучити архітекторів на відкритому конкурсі, де переможці отримають по 30 тисяч гривень. Що там зроблять фахівці — стане відомо до кінця цього року.

Замостя може стати «другим центром»

Віталій Мельник, учасник команди ГО «U7 Urban studio»

— На Варшаву, як і Замостя у цілому, очікують значні зміни. З огляду на розташування, у цього району є перспективи для розвитку, а з появою мосту на вулицю Ватутіна, зросте і його транзитне значення. Враховуючи вже наявну соціальну інфраструктуру, парки та сквери, які потрібно лише відновити, а також хорошу доступність до громадського транспорту, привабливість мікрорайону зростатиме. Це уже зараз бачать девелопери, які заходилися будувати тут житло.

Під час «Студії ідей», де наша вінницька команда разом з урбаністами зі Львова, Івано-Франківська та Києва розробляли концепції розвитку проспекту Коцюбинського, розглядалась можливість перетворення Замостя у так званий «другий центр». Окрім як спального району, тут може розгорнутись і ділова активність з бізнес-центрами.

Але при цьому, особисто мені, хотілося б паралельно спробувати зберегти бодай частинку тієї старої, звичної Варшави з її невеликими будиночками та затишними провінційними двориками.

Серед «мінусів» району, які добре видно — це відсутність комплексного підходу при житловій забудові: об’єкти, що будувались в різні роки, «втискали» як могли. Через це часто немає чіткого планування прибудинкових територій, які, до того ж, не відповідають сучасним потребам. А ще, захаращені усіляким мотлохом двори, як-то гаражами, прибудовами тощо. Це може частково змінитися тоді, коли самі жителі відчують себе господарями своїх дворів.

Відео: Володимир Філатов

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Беня

    Вообще-то на месте особняка Калашниковых колодец не сохранился, а на его восстановление в 80-х моя бабушка собирала деньги с жильцов дабы его восстановить, к тому же здесь течет подземная речка которая тянется далеко и чем больше на муниципальном будет строится домов тем быстрее она высохнет и не будет пригодной для питья..
  • Наталя Лєбєдєва

    Эх, Галина Васильевна!
  • Искра

    С днём Великой Октябрьской Социалистической Революции, товарищи !
  • Вінничанин

    "після завершення реконструкції Замостянської мерія хоче відновити алею на Стрілецькій."

    ну все - 3,14ць алеї...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up