Чим живе Десна, яка хоче приєднатися до Вінниці

Чим живе Десна, яка хоче приєднатися до Вінниці
Погуляти в селищі можна в полі або на прохідній заводу. Місцева жителька Ірина Чорна казала, що всі розваги деснянці знаходять у Вінниці
  • Невелике селище, що на північному сході від Вінниці, ще з 2015 року хоче стати частиною нашого міста.
  • Тут є кілька заводів, невеликий масив багатоповерхівок і приватного сектору.
  • Деснянці сподіваються, що після приєднання місто допоможе оживити селище та вирішити їхні проблеми

Після того, як Вінниця в 2015 році розширилася аж до окружної дороги на північному сході, Десну стало відділяти від міста кількасот метрів. І хоча селище юридично не є частиною Вінниці, його жителі сприймають себе вінничанами.

Місто щорічно дає гроші на ремонт інфраструктури селища, городяни працюють на місцевих заводах, а деснянці вчаться у вінницьких школах. І процес об’єднання двох територіальних одиниць — вже на фінішній прямій. А що воно дасть?

Гарно дітям та пенсіонерам

Селище міського типу Десна дуже молоде: воно утворилося в 1970-х як робітниче поселення навколо комбінату хлібопродуктів №2. Підприємство займає ледве не половину населеного пункту. Але гулу, диму та ароматів від роботи підприємства не відчувалося, хоча ми були в Десні у розпал робочого дня.

Відео дня

Поки прогулювалися Десною, зустрічали або підлітків чи пенсіонерів. Молоді вдень було небагато. Тут живуть 1766 людей, як потім дізналися в Деснянській селищній раді. Переважаюча більшість населення має вік — 40-45 років.

— Тут гарно дітям та пенсіонерам. Є ліс, річка, чисте повітря. Молодь вся у місто перебирається. Залишаються ті, кому подобається тиша, рибалка, гриби, — сказав мешканець селища, пенсіонер Віталій Бевза.

І з першого погляду Десна не справляє враження селища. А такий собі спальний мікрорайон Вінниці.

Житлові квартали складаються з дев’яти багатоповерхівок, серед яких є приватизовані гуртожитки від хлібозаводу. Та ще є сектор приватної забудови.

Подвір’я багатоповерхівок охайні та незасмічені. Є клумби, огороджені парканами, лавки, урни. У приватному секторі на дві вулиці розміщені не селянські хати-«мазанки», а добротні, дво-триповерхові будинки з садами та, подекуди, кам’янами парканами.

Транспорту треба більше

З Вінницею Десну сполучає два автобусних маршрути: №108 та №30. Крім того, через Десну їздить електропоїзд Вінниця-Козятин.

— Раніше шофери їздити не хотіли у вихідні. Казали, що «якщо назбирається чотири людини, то тільки тоді поїду». Тепер краще — є 30-й автобус по Київській та 108-й на вокзал, мають чіткі інтервали, але останні рейси в Десну о дев'ятій вечора. Було б добре, аби автобусів ще додали, — сказав пенсіонер Віктор Ткач.

Щодо доріг, то гарною за вінницькими мірками є, мабуть, тільки центральна. Вона починається з Вінниці, де має назву вулиця Сергія Зулінського. 

Усі інші вулиці покриті потрісканим асфальтом або є просто грунтовими дорогами.

— Вода в нас паршива, така як і у Вінниці. Бо воду нам дає вінницький «Водоканал». Автобус ходить нормально, коли діти в школі вчаться. У вихідні рейсів менше стає, ходить всього один автобус. Молодь у нас є, але нікуди їй тут діватися. Ні клубів, ні скверів, нічого. Від приєднання до Вінниці очікуємо, що покращиться транспорт, прокладуть тролейбус до нас нарешті. Представник міської влади казав, що буде в нас гарний медпункт, замість існуючої амбулаторії, — розказали пенсіонерки Олена та Марія.

Усі розваги у Вінниці

Більшість дитячих майданчиків — це старі, побиті гойдалки та гірки, що встановили ще за радянських часів. Є один новий дитячий майданчик, що зведений між футбольним полем та навчальним закладом. Останній  - це і дитсадок, і початкова школа на чотири класи.

— Можемо прийняти до 110 дітей. Після четвертого класу школярі вчаться у Вінниці. Від приєднання до міста також очікуємо покращення стану навчального закладу: це і оновлення дитячих майданчиків, утеплення фасаду, даху, капремонти всередині приміщення. Багато чого потрібно, і перелічувати я можу довго, — казала директор Деснянського навчально-виховного комплексу, початкової школи та дитсадка Людмила Федорик.

Вийти молоді кудись ввечері у Десні ніде: місцями тяжіння є три місцевих продуктових магазини та лавки у дворах багатоповерхівок, де вони спілкуються та діляться новинами.

— Для малих дітей тут є дитячий майданчик. А для підлітків та молоді нічого немає: усі розваги у Вінниці. Знаю, що маршрутка та автобус їздять, але в мене авто, мені вони не потрібні, — розказала жителька Десни Ірина Чорна.

Допомога від міста

Ініціатором об’єднання з містом ще в 2015 році виступила селищна рада Десни. Її очолює голова Галина Обливач. Жінка розповіла, що Десна доволі молоде поселення — селищу всього 36 років, та що тут крім хлібозаводу ще є Вінницький крупозавод, фірма «Ранок» та інші виробничі підприємства.

— Більшість наших людей працює у Вінниці, так само як і вінничани працюють на заводах у Десні. Діти після четвертого класу вчаться у вінницьких школах, — каже Обливач. — А після набуття чинності закону про об'єднання громад зрозуміли, що самостійно ми не зможемо жити: більшість податків, які мають надходити в селищний бюджет, забирає на себе район. А без грошей не буде розвитку.

Тож місто за останні три роки виділило близько 3,5 мільйона гривень на розвиток Десни. За ці кошти, за словами селищної голови, зробили ремонт центральної дороги, систем опалення навчального закладу, встановили дитячий майданчик, проклали у співфінансуванні водогін для приватного сектору, відбудували амбулаторію сімейної медицини.

— Усе це для нашого селища з річним бюджетом 7 мільйонів гривень, є суттєвою допомогою, — казала селищна голова Галина Обливач. — Від приєднання очікуємо такий рівень благоустрою, адмінпослуг, соціально-економічного розвитку, який має місто Вінниця.

Стане частиною Вінницької ОТГ

Селище Десна після приєднання залишиться окремою адміністративною одиницею: воно увійде у межі Вінницької об’єднаної громади.

Вінницькі депутати на сесії міськради, 28 вересня, вирішили об’єднати місто з селищем після того, як проаналізують обсяги бюджету громади, потреби селища в сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, ЖКГ тощо; проведуть інвентаризацію об’єктів інфраструктури та включать Десну в систему громадського транспорту Вінниці.

Крім того, у рішенні міської ради йдеться, що на території Десни мають знайти приміщення під «Прозорий офіс» і офіс для розміщення органів влади. Існуюча Деснянська селищна рада та селищний виконком — реорганізують.

Міський голова Сергій Моргунов висловлював сподівання, що Десна приєднається до Вінниці вже цього року. На це ж сподівається селищна голова Галина Обливач, яка після приєднання стане старостою Десни. І додала, що Вінницька ОДА вже дала «зелене світло» для приєднання селища до Вінниці.

Тому вже в 2019 році адміністративний кордон між двома населеними пунктами, довжиною в кількасот метрів, зникне остаточно.

Фото в матеріалі Володимира Філатова

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олексій

    Сумнівне рішення, під яке закладене відмивання бютжетного бабла. Наприклад, який до біса прозорий офіс? — там 5 п'ятиповерхівок і з два десятка приватних будинків! Також, яка користь мешканцям Вінниці від того, окрім «ожиріння» плями міста на карті? У перспективі — неприбуткові регулярні маршрути (як от у Кривому Розі), яку будуть сосати на себе гроші з вигідних, але це нікого не колишить, головне відмити якусь копійчану вигоду.
  • Олександр

    Як мешканець Десни скажу - мою думку ніхто не питав, вважаю таке рішення має обговорюватися з усіма мешканцями... Ніхто не доводив переваги або недоліки такого об'єднання. Не вірю що після об'єднання в селище прийдуть інвестори будувати розваги для молоді. Щодо транспорту - також не впевнений що розрахунок пасижиропотоку якось позитивно вплине на кількість громадського транспорту. Із недоліків точно знаю що здорожчає вартість автоцивілок для мешканців, і можливо (не досліджував дане питання) податок на земельні ділянки, які мають багато мешканців на території селища.
  • ярослав

    Від Деснянців знаю інше - до Вінниці приєднуватись не бажають. "Переваги" не влаштовують. Не прийдуть у Десну розваги для молоді. Так само як і не покращиться ситуація із громадським транспортом: на Тяжилів транспорт не подають, то чого ж до Десни подадуть?

    Дмитро Муженко reply ярослав

    Як це в тяжилів не дают транспорт ? В нас тролейбуси і маршрутки ходять
  • Metalka

    нафіг їх, ще годувати за наші гроші всякі села

    Юлия reply Metalka

    Для тупих , жалких людей )

    Не село, а СМТ- СЕЛИЩЕ МІСЬКОГО ТИПУ)

    Metalka reply Юлия

    пофіг якого типу, СЕЛО!!! сиди там і не вилазь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up