Як з острову Кемпа зробити туристичну родзинку Вінниці?

Як з острову Кемпа зробити туристичну родзинку Вінниці?
Фото острову Кемпа з набережної Рошен. До острову тягне протоптана тропка по льоду. Рибалки проходять островом, щоб дістатись своїх ополонок.
  • Періодично на сайті петицій з'являться пропозиції від містян «добудувати міст на острів Кемпа».
  • А в минулому була петиція про будівництво замку. Який варіант облаштування острову був би найбільш прийнятний?

Через побудову фонтану «Roshen» понтонний міст, який вів на острів, розібрали. Зараз він на пляжі Динамо. А містяни можуть потрапити на острів взимку по льоду, а влітку - на човні або вплав. Місце відпочинку в самому центрі міста стало занедбаним та безлюдним. Та скоро це може змінитись.

Вінничани - за зміни острову Кемпа

Петиція з пропозицією “Добудувати міст на острів Кемпа” подана 30 листопада 2015 року. І вже набрала більше 250 підписів, необхідних для розгляду міською радою.

Відео дня

- Потрібно нарешті добудувати міст на острів Кемпа, щоб люди могли туди потрапляти, відпочивати, проводити час з сім'ями, оздоровлюватись, - пише в своєму зверненні вінничанин Тарас Коломієць.

Минулого року, 9 грудня з’явилась інша петиція. Вінничанин Ігор Пущал запропонував побудувати на Кемпі замок.

Фотожаба. Можливо саме так міг би виглядати новий замок на острові Кемпа

- Пропоную до розгляду ідею створення ще однієї «родзинки» Вінниці. Суть ідеї у тому, щоб в самому історичному серці міста на острові Кемпа побудувати замок, — йдеться в петиції.

Амбіційний проект зараз підтримало трохи більше 140 людей. Мабуть не вірять вінничани в те, що на острові буде «розважальний парк Середньовіччя».

Трішки історії

У Середні віка Кемпа був півостровом. Але після того, як перекопали острівну луку, що тяглася до середини річки, і зробили насип ґрунту, утворився штучний острів. І тут же був справжній замок. Що правда, не на розвагу туристам. Фортеця виконувала свої прямі “обов’язки”.

- Як об'єкт фортифікації Кемпа себе не виправдав, - зауважив екс-головний архітектор Сергій Царенко. - У 17 сторіччі він мав тактичне значення - перший пункт оборони під час ворожого нападу. Але незважаючи на те, що його збудували за всіма вимогами тогочасної бастіонно-ескарпової системи, нападники брали острів одразу. Наприклад, навесні 1651 року під час оборони Вінниці Іваном Богуном авангард взяв Кемпу з маршу, грубо кажучи, завойовники просто заїхали кіннотою по льоду на територію острова. Тому Кемпа мав швидше символічне, а не реальне оборонне значення.

До Другої Світової війни через острів ходив трамвай через міст, який тоді називався "Залізним". Єдине, що залишилось від нього - це вмуровані опори.

«Залізний» міст. Збудований за проектом архітектора Артинова.

Острів Кемпа, 1949 рік. Фото взято з архіву Андрія Рибалки. Видно, що через острів пролягає дорога. Два мости з'єднували береги Вінниці.

Свого часу острів Кемпа мав іншу назву - Фестивальний. Причиною тому став фестиваль естрадної пісні «Зорі над Бугом», який проводився на острові й був дуже популярним у 70-80-ті роки.

Користувач з ніком “Task Host” до статі про визначні місця Вінниці розповів, що на острові “був ресторан, кафе, буфет, бібліотека, волейбольний і баскетбольні майданчики, нічний відкритий кінозал, танцювальний майданчик. Ще була човникова прокатна станція, водокачка, маса грибків і лавочок для літнього відпочинку. Острів на ніч закривався розвідним мостиком. І там абсолютно не смітили”.

Але зараз цього на острові вже нема. Кемпа закинутий. На ньому живе багато птиць, бо люди їм тут не заважають.

Як би ви змінили острів?

З таким питанням ми звернулись до вінничан, які так чи інакше займаються туристичним бізнесом та зміною оточення.

Засновник туристичного клубу «Бідняжка» Андрій Рибачок запропонував зробити на острові справжній європейський парк, де є багато дерев, гарний газон та багато простору для відпочинку.

- Там можна було б влаштовувати концерти, цікаві лекції та зустрічі, - каже він. - Встановити доріжки для прогулянок, багато лавок, Wi-Fi зони. Я створив би там щось схоже на заклад “Южный берег Киева”

Відео довге, тому більше про заклад на Трухановскькому острові у другій половині.

Голова правління ГО «Лаборатория актуального творчества» Олександр Никитюк не дав конкретного плану дій. Але він бажає побачити на острові локацію для відпочинку та фестивалей:

- Я б на острові Кемпа (Фестивальний) хотів би бачити територію для проведення різних сезонних фестивалів та впровадження дозвілля мешканцями та гостями міста Вінниця. Детально не скажу що саме і як має виглядати, над цим потрібно працювати.

А як би ви зробили з острову «туристичну родзинку» Вінниці? Пишіть в коментарях.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Задунайский Торонтуй

    Понаехавшему чудиле поясняю. "Зори над Бугом" никакого отношения к названию острова не имеют. Он и в 60-х так назывался. Когда еще и дамбы не было, перед входом на понтонный мост стояла арка на которой было написано "Остров Фестивальный. База отдыха завода тракторных агрегатов".
  • Вінничанин

    Вважаю за потрібне спалювати та закопувати там вату. Щоб не диміла під Десною.

    Задунайский Торонтуй reply Вінничанин

    Давай вперед. Хоть чем-то займись...

    Вася reply Вінничанин

    Отож розумна людина!

    Все, що до вас надходить - гине.

    Як завжди -  будувати не можемо, бо руки ростуть не с плач, як у вати..
  • Alexandr Tyagar

    За радянських часів (мені розповідав один вірменин),  дуже заможний вірменин зі  США, запропонував побудувати, за свої кошти, вулицю (з відповідною забудовою), при одній умові, що вулицю назвуть його іменем...! Радянська влада йому відмовила...!? Ми живемо в інші часи....!? Можливо прийшов той час, що приклад гідний наслідування... ?! Благо , досить не мало і не бідних вінничани (земляцтво) перебуває на "олімпі"...! Життя швидкоплинне...., а пам'ять - вічна!!!

    (Місток-  Порошенка,  підземний перехід -Гройсмана, вул.Матвієнка...!?)
  • Валентин Вільчин

    Залишити все  так як було раніш - зона відпочинку і пляж .

    Борис Ерёмин reply Валентин Вільчин

    ага, не для того фонтан фозле острова забабахали ( хотя справа от моста набережной на десять таких фонтанов хватит), ччто бы назад людям его вернуть! подождут еще пару лет, что бы люди окончательно забыли, что там была зона отдыха, и построят какой-нибудь развлекательный центр для богатых
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up