Якщо раптом НП. Де сховатися у Вінниці?

Якщо раптом НП. Де сховатися у Вінниці?
Раніше в школах, вузах чи навіть на підприємствах проводили заняття з цивільної оборони, вчили одягати протигази, збирати автомати, кидати муляжі гранат, надавати першу медичну дорогу. А біля деяких під’їздів були вказівники, які вказували на місця, де можна сховатися у випадку чого

- Пам’ятаю, нас, коли я була в школі, періодично навіть водили в ці бомбосховища і розповідали, як поводити себе, - каже вінничанка Ольга Даманюк.

За її словами, тоді Радянський Союз завжди готувався до війни і подібні лікбези були звичним явищем. З іншого боку, жінка не розуміє, чому сьогодні, коли країна фактично знаходиться в стані війни, не відбувається нічого подібного.

Куди ховатися

Відео дня

За роки незалежності, місця, де можна було сховатися від якої-небудь масштабної загрози, в основній своїй масі або перейшли в непридатність, або були списані як об’єкти укриття. В результаті, деякі з них перетворилися на кафе, магазини, склади, чи просто звичайні підвали. Але у випадку чого, перечекати тут деякий час все ж можна. Не путати з підвалами сучасних будинків. Тут сховатися у випадку чого навряд чи вийде.

- Вони не призначенні як укриття, - каже заступник директора концерну “Поділля” Андрій Очеретний. – У підвалах нових будинків немає нормальної системи вентиляції та запасного виходу. Крім того, є ризик прямого влучання. У цьому випадку знаходитися в таких підвалах просто небезпечно.

Інша справа - підвали будинків старої забудови. Колись підвали в подібних будинках будувались як протирадіаційні укриття. Але вони вже давно, ще з 80-х років, зняті з обліку. Один з таких підвалів RIA знайшла в районі ЗОШ №30, біля будинків Некрасова, 1-3. Це типова «сталінка» 1952 року побудови.

Наявність колишнього бомбосховища тут видає такий собі «козирьок», який нагадує побілений комин з решітками.

Це вентиляційна шахта. Через яку повітря ззовні потрапляє на спеціальну фільтрову установку в середині, фільтрується і далі подається уже очищене.

- Це все будинки колишнього Хімпрому, - розповідає місцева мешканка Ельвіра Пелішенко. – Якщо хочете всередину – я зараз ключі візьму.

Спускаючись, вниз, першим, що видає те, що це приміщення колись було не просто підвалом – двері. Вони металеві і з специфічним «штурвальним» замком. В середині сиро і темно. Світла немає взагалі.

Теоретично, якби це було діюче сховище, як наприклад, на Водоканалі, про яке RIA писала два роки тому, тут мали б бути: телефон, лави, де можуть розміститися люди, бочки з питною водою, туалети.

Але нічого цього тут не збереглось. Від туалетів залишися тільки пусті приміщення для них, без унітазів та каналізації.

Правда, ємності для воли збереглися, проте чи там є вода в придатному стані – питання. І ще в підвалі чисто.

- ЖЕК постійно слідкує, щоб приміщення не запускалось, - каже Ельвіра Пелішенко.

Жінка живе в будинку з 1958 року і каже, що на щастя, жодного разу його не довелось використовувати за призначенням.

Скільки і які

Усього на території міста знаходяться 74 захисні споруди цивільного захисту. Вони розраховані на різну кількість людей: від 200 до 3,5 тисячі. Тобто, в них можуть знайти собі тимчасовий прихисток не більше 10 тисяч людей.

Підземні сховища у Вінниці почали будувати з 50-х років 20 століття. У 60-70 роках вони будувалися масово. Тоді, в обов'язковому порядку, разом зі зведенням підприємства будувалось і сховище.

Проте сьогодні стан більшості з них залишає бажати кращого. Близько 20 з них, як наприклад, на території колишнього Хімпрому, просто затоплені водою. В багатьох пошкоджені конструкції, тобто вони руйнуються, інші мають проблему з герметичністю, тощо. Таким чином у задовільному стані знаходяться тільки близько десяти.

У списку кращих, як кажуть у відділі з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної та оборонної роботи і режиму секретності міськради,  сховища "Вінницяобленерго" та "Вінницягаз", Вінницяводоканалу, Залізничної стації…

А от найбільше бомбосховище Вінниці розташоване на території заводу "Маяк". Воно розраховане на 3,5 тисячі людей. Але фахівці характеризують його стан як ближчий до незадовільного:  воно дуже велике і підприємство, яке раніше було дуже потужним, зараз, хоча і намагається, не має змоги в повному обсязі утримувати цю захисну споруду.

Має свої сховище і Вінницьке трамвайно-тролейбусне управління. Проте з двох в нормальному стані знаходиться тільки одне. З другим проблеми - ґрунтові води.

Мають свої сховища і Перша міська лікарня та лікарня швидкої медичної допомоги. Але і їх стан не найкращий.

Як каже начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної та оборонної роботи і режиму секретності міськради Олег Парфілов зараз у Вінниці триває перевірка усіх діючих об’єктів цивільного захисту населення, яка має завершитися восени. У ході перевірки мають, по можливості, бути усунені ті чи інші недоліки.

Тільки для зміни

Разом з тим, як і раніше – усі укриття, що збереглися на території підприємств, призначені тільки для укриття робочої зміни того чи іншого підприємства.

- Всі споруди призначалися та призначаються виключно для укриття  робочої зміни підприємств, - каже Олег Парфілов. - Для укриття населення вони не передбачені. Фактично ці сховища, або бомбосховища, як їх називали раніше, вони не призначені взагалі для надзвичайних ситуацій у мирний час. Якщо війна - населення укривається в найпростіших сховищах, тобто в підвалах житлових будинків.

Якщо ж якась надзвичайна ситуація виникає на хімічно-небезпечних підприємствах, а до таких у нас відносяться, Водоканал, "Вінпромхолод", "Аграна Фрут Україна", олієжиркомбинат, то населення має тимчасово евакуюватися.

- Враховуючи те, що час випаровування хлору та аміаку складає чотири години, а в нас на хімічно небезпечних підприємствах інших небезпечних речовин немає, у разі аварії населення з небезпечної зони пішки висувається в сторону перпендикулярну направленню руху хмари хлору або аміаку, - каже Олег Панфілов. - А потім повертаються назад. Про саму небезпеку люди попереджаються через міську систему сповіщення або через гучномовці на автомобілях правоохоронних органів.

Слухайте сирену

У випадку, якщо щось все ж трапиться, першим способом оповіщення городян – буде сирена.

- Система оповіщення у нас в робочому стані, - каже Олег Парфілов. -  Тож якщо люди почують, що вона працює, це сигнал того, що вони мають увімкнути радіо чи телевізор. Найкраще вмикати «ВІТУ». З екрану – буде повідомлено, яка саме загроза має місце на даний час, та буде вказано, що необхідно робити людям.

Якщо людина знаходиться на робочому місці – то відповідні вказівки, за його словами, має дати керівництво того чи іншого підприємства.

 

«Тривожний чемоданчик» для евакуації

Сюди потрібно класти тільки найнеобхідніші речі. Але бажано, щоб його вага не перевищувала 20-30 кілограмів. Тобто, щоб його можна було донести. Сюди кладуть:

Ліки: сильне знеболююче, жарознижуючий, антибіотики, засоби від харчових отруєнь, йод або спирт, бинт, вата, пластир, засоби від наявних захворювань.

Засоби гігієни: зубна щітка і паста, мило, рушники (краще пресовані одноразові), вологі серветки.

Продукти харчування: все, що можна їсти без приготування, як можна більш калорійне і не швидко псується. Це консерви, галети, сухарі, шоколадні батончики або плитки, сухофрукти, очищені горіхи, в'ялене м'ясо та інша подібна продукція на ваш розсуд. Також потрібно взяти запас води на 1-2 дні, найкраще негазованої мінеральної в ПЕТ-пляшках по 0,5-1 л. Пластиковий одноразовий посуд або алюмінієва миска, кружка, ложка, ніж (бажано не кухонний).

Одяг: кілька комплектів нижньої білизни і шкарпеток, зміна верхнього одягу в залежності від пори року і погоди, дощовик, надійне і зручне взуття на ноги і (якщо дозволяє місце) з собою.

Додаткові кошти: портативний радіоприймач, запасний телефон, батарейки та зовнішній акумулятор (за наявності електроніки), ліхтарик.

Перед відходом з квартири необхідно відключити електроенергію, закрити вентилі водопровідної і газової мереж, вікна і кватирки.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Винничанин

    Самое лучшее место на Луке. Даже Янык такой бред не делал



    Стаття 4. Види санкцій



    1. Видами санкцій за цим Законом є:

    1) блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;

    2) обмеження торговельних операцій;

    3) обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;

    4) запобігання виведенню капіталів за межі України;

    5) зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;

    6) анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами;

    7) заборона участі у приватизації, оренді державного майна резидентами іноземної держави та особами, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами іноземної держави або діють в їх інтересах;

    8) обмеження або припинення надання послуг поштового зв’язку;

    9) заборона або обмеження ретрансляції теле- та радіоканалів;

    10) заборона користування радіочастотним ресурсом України;

    11) обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації та інших суб’єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет;

    12) обмеження або заборона виробництва або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів;

    13) обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування;

    14) заборона здійснення державних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб-резидентів іноземної держави державної форми власності та юридичних осіб, частка статутного капіталу яких знаходиться у власності іноземної держави, а також державних закупівель у інших суб’єктів господарювання;

    15) заборона або обмеження входу морських суден до територіальних вод або портів України та повітряних суден до повітряного простору України, або здійснення посадки на території України;

    16) заборона видачі дозволів, ліцензій Національного банку України на здійснення інвестицій в іноземну державу, розміщення валютних цінностей на рахунках і вкладах на території іноземної держави;

    17) припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;

    18) заборона здійснення Національним банком України реєстрації учасника міжнародної платіжної системи, платіжною організацією якої є резидент іноземної держави;

    19) заборона збільшення розміру статутного капіталу господарських товариств, підприємств, банків, у яких резидент іноземної держави, іноземна держава, юридична особа, учасником якої є нерезидент, або іноземна держава, володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу або має вплив на управління юридичною особою чи її діяльність;

    20) запровадження додаткових заходів у сфері екологічного, санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю;

    21) припинення дії торговельних угод, спільних проектів та промислових програм у певних сферах, зокрема, у сфері безпеки та оборони;

    22) заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;

    23) припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами;

    24) заборона діяльності партій, рухів та інших громадських об’єднань та фондів;

    25) відмова у наданні і скасування віз резидентам іноземних держав, застосування інших заборон в’їзду на територію України;

    26) припинення дії міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України;

    27) анулювання офіційних візитів, засідань, переговорів із питань укладання договорів чи угод;

    28) позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;

    29) інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим Законом.

    2. Санкції за цим Законом не є заходами захисту прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, порядок та умови застосування яких регулюються спеціальним законом.





    http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=51915

  • Винничанин

    Бомбоубежища хитрые бизнесмены давно забрали себе под склады и ночные клубы. Возле книжки было бомбоубежище,сейчас там ночной клуб Курсаль. Между ул Володарского и ул Соборная ниже Макдональдс было бомбоубежище.Сейчас там склад фирмы Гасиб.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up