Як вчитися за кордоном і звідки на це взяти гроші — розказали в ДонНУ

Як вчитися за кордоном і звідки на це взяти гроші — розказали в ДонНУ
  • Доктор з освіти Центральноєвропейського університету Сергій Сич розказав про те, як студенти можуть здобувати вищу освіту за кордоном.
  • Чоловік дав практичні поради як шукати заклади, де брати гроші на навчання та які документи підготовлювати.
  • У матеріалі короткий переказ його семінару з посиланнями на корисні ресурси для пошуку освіти за кордоном.

Семінар під назвою «Освіта без кордонів» прочитав випускник історичного факультету Донецького національного університету імені Стуса — Сергій Сич. Нині він представляє Центральноєвропейський університет, що базується в Будапешті, Угорщина.

Чоловік займається питаннями набору студентів, роботою з випускниками та їхнім кар’єрним розвитком. Тож має досвід, яким поділився зі студентами Стусівського університету у Вінниці, 26 вересня.

— Я не принижую статус української освіти, коли розповідаю, що студенти можуть вчитися за кордоном. Ба навіть більше: американці та європейці також часто здобувають вищу освіту не у своїй країні.

Відео дня

Сич пояснив, що навчання за кордоном — це гарні можливості не тільки для професійного розвитку (краще навчання, вищий статус закладу та диплому - авт.), а й особистий розвиток.

— Навчання за кордоном - це й нетворкінг info. Адже нові знайомства, нові друзі часто допомагають у пошуку роботи з гарними зарплатами, — пояснив доктор освіти Сергій Сич.

Вступ до закордонного вишу чоловік окреслив п’ятьма етапами.

Перший — вибір університету та програми. І пан Сергій порадив обирати виш не за країною, а за рейтингами.

— Звісно, чинники як клімат, вартість проживання та культура є важливими, але не головними. Аби обрати закордонний виш потрібно дивитися на його місце в рейтингах. Це Times Higher Education, QS Rating, Shanghai Rating. А скласти певний перелік вишів та програм можна через ресурс GoAbroad. Тут можна обрати країну, запланований термін навчання (від місяця до 1 року) та фах. Схожий функціонал мають системи Masters Portal, GradSchools, Peterson`s

Другий етап: пошук фінансування.

— Одразу потрібно міркувати, яким чином ви зможете сплатити коштовне навчання. От, наприклад, в Центральноєвропейському університеті навчання, в середньому, коштує 12-15 тисяч євро в рік. Але 84% наших студентів (усього 1500 студентів) вчаться або безкоштовно, або платять незначну частину — усе інше покриває фінансування ЦЕУ, ЄС та інші фонди. Крім того, є урядові гранти в різних країнах. Для прикладу, я знаю, що багато українських студентів отримують фінансування їх навчання та стипендію через Вишеградський фонд, — сказав Сич.

Сайти для пошуку стипендій на здобуття освіти: Grantist, Scholars4dev, Scholarship-positions

Третій етап: екзамени.

— У чому мені подобається освіта за кордоном, так в тому, що у вишів немає власних вступних екзаменів. Вам потрібно показати як ви закінчити свій перший виш (здобули бакалавра, магістра та маєте певні оцінки - авт.). Та складаєте загальний тест на знання, для прикладу, англійської мови — TOEFL. Цього вам буде досить, аби подати документи на вступ до вишу, — розказав доктор освіти Центральноєвропейського університету Сергій Сич.

Четвертий етап: підготовка документів.

За словами пана Сергія, до цього етапу потрібно ретельно підготуватися. Адже крім резюме, абітурієнт має показати рівень знання академічної мови в есе, мати завірений нотаріусом диплом тощо.

— Коли будете подавати заявку на вступ фахівці звернуться до вас за реєстраційним внеском. Він складає 30-50 євро. Це плата за те, що вашу заявку розглянуть. І їх ніхто не поверне, навіть якщо вам відмовлять.

П’ятий етап: прийняття рішення.

— Якщо ви будете надсилати заявки в кілька вишів, то з усіх вам прийдуть відповіді. Це можуть бути відмова, запрошення на платне навчання, запрошення на платне навчання зі «знижкою», запрошення на вступ до вишу, де ви не тільки не платитиме за навчання, а ще й отримуватиме стипендію. Дочекайтесь усіх відповідей та тільки потім обирайте заклад, в якому будете навчатися. А потім ввічливо відповідайте на інші пропозиції.

Нагадаємо, професор київської Могилянки Сергій Квіт розповів як українським вишам стати кращими.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Ols Kat

    Это вообще законно, когда наш вуз рекламирует выезд за кордон?

    Торонтухин reply Ols Kat

    Не вуз а "виш". Рогулю легче на Марс полететь чем поступить в вуз.
  • Валера

    Бабло,ребята,только-бабло!и любой диплом в кармане.как у Гроси
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up