Для першачків обладнали класи за новими стандартами. Що в них є?

Для першачків обладнали класи за новими стандартами. Що в них є?
  • З 1 вересня першачків будуть вчити інакше, за програмою «Нової української школи»
  • Крім нових стандартів у навчанні, зробили й нове освітнє середовище. А це — меблі, техніка та іграшки, закуплені за бюджетні гроші
  • Як виглядають оновлені кабінети для першокласників? На прикладі школи №3

За «Новою українською школою» дітей будуть вчити по-новому. За нею з’являються нові принципи навчання та оновлення освітнього середовища — нові підручники, меблі та техніка. За бюджетні кошти, а не гроші батьків.

Дітям не ставитимуть оцінок та не будуть сварити за неправильні відповіді. Учителі перестають бути «головними» на уроці, а стають для дітей «напарниками». І можуть самостійно визначати, чого навчати, а чому ні.

Відео дня

Журналісти подивилися як виглядають нові кабінети для першокласників на прикладі загальноосвітньої школи №3 імені Михайла Коцюбинського. Цього року тут будуть одразу три перших класи, де буде вчитися 29, 31, 31 школярів.

Парти з нетбуками

Разом з адміністрацією закладу пройшли по кабінетах, де будуть вчитися першачки.

Одразу потрапило в очі, що педагоги ходять школою в шкарпетках. Пояснили це тим, що не хочуть забруднити паркети.

Заходимо в перший клас, де парти згруповані між собою. На столах учнів стоять нетбуки, які школі подарували меценати; на столі вчителя теж є комп'ютер, придбаний за державні кошти.

Ще на кожній парті є книга від мерії. Також конструктор з шести блоків LEGO, а на цілий клас виділяють два великих набори, що вже купила для українських школярів Данія.

Надія Лепко, директор школи №3

— Ми готові до початку навчання. Нам привезли техніку, методичні матеріали для вчителів. Так, меблі поки що старі, але вони в гарному стані. Бо вінницька компанія «Геліка» не встигає зробити для всіх шкіл парти та стільчики. Тому підвезуть спочатку тим школам, де це нагальна потреба. Ми ще можемо потерпіти, — розказала директорка школи Надія Лепко

Крім цього, для кожного першого класу придбали проектор та екран. У перших класах немає такої потреби в дошці, як в наступних класах початкової школи. Тим більш, вчителю достатньо натиснути кілька клавіш в ноутбуку, аби показати дітям завдання, кольорову презентацію тощо.

У кутку є м'який килимок, поряд - настільні ігри, іграшки. Крім того, на дивані є навушники, які може взяти дитина посеред уроку, послухати музику, відпочити.

Оксана Волинець, заступник директора з навчально виховної роботи школи 1 ступеня

— У кожної дитини є невеликі лотки для зберігання власних речей: альбоми, олівці, зошити тощо. Це вона залишить в школі та зможе прийти на навчання з напівпорожнім рюкзачком, — заступник директора з навчально виховної роботи школи 1 ступеня Оксана Волинець

Усе можна міняти

Заходимо в другий клас, де навчатимуться першачки. Ніби усе однакове, але як зазначають вчителі - освітній простір можна змінювати від потреб: з'єднувати - роз'єднувати парти між собою, переміщувати килимок, екран тощо. Це будуть вирішувати школярі разом зі своїм педагогом.

Великий конструктор LEGO на цілий клас

А який буде перший навчальний день в дітей? Вчитель Тетяна Кондратюк розповіла, що у перший день, як і протягом першого місяця, найменших школярів будуть знайомити зі школою.

Тетяна Кондратюк, вчитель початкових класів

— Зробимо дітям екскурсію, показати де та що в школі знаходиться; познайомити між собою. Усе для того, щоб діти призвичаїлися та аби їм подобалося приходити в школу. Кількість уроків - не більше чотирьох на день. Тривалість - 35 хвилин, перерва між уроками — 15 хвилин. Але якщо дитина хоче відпочити, це можна зробити в будь-який час, — сказала вчителька початкових класів Тетяна Кондратюк.

Вже у третьому класі для найменших школярів таке ж приладдя, як і в перших двох. Нові підручники, конструктори LEGO, мультимедійна техніка, килимок та іграшки для відпочинку. Педагоги розповіли, що крім нових меблів, на кожен клас підвезуть нові мікроскопи.

Питаємо, чи не бояться вчителі початку нового року? Адже це нова програма, нові стандарти та підходи у навчанні.

— Нам простіше, адже торік цю програму тестували в пілотних школах. А ми маємо їх досвід, наробки, методичні рекомендації. Пілотні школи діляться інформацією як краще проводити уроки, які теми можна використовувати тощо, — сказала застуник директора Оксана Волинець

Нова техніка буде до жовтня

Для облаштування 1-х класів виділили близько 12 мільйонів гривень. Чи встигнуть всі перші класи обладнати новою технікою до 1 вересня?

— Ці кошти спрямовані на закупівлю дидактичних матеріалів, комп'ютерного обладнання, меблів, мультимедійного контенту. На даний час заклади здійснюють закупівлі в ProZorro, — казала директор департаменту освіти Оксана Яценко. — Незабаром розпочнуться поставки обладнання. За умовами договорів поставку буде здійснено протягом серпня-вересня. Чому так довго? Українські виробники не встигають забезпечити всі школи цим обладнанням. Але в наших планах, щоб до початку жовтня всі перші класи у Вінниці отримали необхідне.

Повністю інтерв’ю з Оксаною Яценко про нову освіту для 1-х класів можна прочитати в матеріалі:

«Раніше вчили інакше». Якою буде початкова школа з 1 вересня?

Нагадаємо, торік журналісти дивилися як вчать в пілотному першому класі у школі №25.

Читайте також:

Фото в матеріалі Володимира Філатова

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Irina Novikova

    Все дуже гарно і класно ,але  як що діти будуть сидіти і завжди дивитись в право або в ліво на дошку то що буде з їхніми спинами (хребтом)!?

    Валерий Чудновский reply Irina Novikova

    Парти можна міняти місцями. Для прикладу, розставляти напів колом, ставити по чотири разом, розставляти біля стін тощо.  

    Тому не буде такого, що діти будуть дивитися завжди вправо або вліво.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up