У 36 школах встановлюють системи очищення води. Які вони?

У 36 школах встановлюють системи очищення води. Які вони?
Установка працюватиме вночі та може давати одразу 200 літрів води. А за потреби буде очищати 60-80 літрів на годину вдень
  • Обладнати установки для питної води, аби діти перестали пити хлоровану, вирішила міська влада.
  • Вже з вересня в їдальні кожної школи буде чиста вода з бювету для загального користування.
  • Їжу готуватимуть на фільтрованій воді, що проходитиме дев’ять ступенів очищення. Як це працює — на прикладі школи №27.

На червневій сесії ухвалили рішення встановити в 36 школах системи очистки води, що є першим етапом проекту. На наступний рік цю установки обладнають в усіх дитсадках.

У мерії очікують, що завдяки кращій воді підвищиться якість харчування школярів та покращиться їх здоров’я. Загальна вартість реалізації проекту для шкіл — 2,3 мільйона гривень. Подивилися як ця установка працює та виглядає на прикладі школи №27

Відео дня

Хлору не треба

Систему очищення води облаштувати в їдальні школи №27 на минулому тижні. Воду подають як в харчоблок, так і просто в зал. Там чисту рідину зможуть набирати в стаканчики та пляшки самі школярі, для яких встановили бювет.

Завідуюча виробництвом в їдальні школи Галина Савіна, що має більше 28 років стажу, каже, що систему обладнали нещодавно, тому не встигли ще нею скористуватися.

— Але очікуємо, що вода буде набагато кращою. Адже тут дев'ять ступенів очистки. Однозначно, буде менше накипу,  чаї смачнішими. Я сама користуюся вдома фільтрованою водою, бо всі ж знають якість води від «Водоканалу».

Очищають рідину в системі, яка стоїть у харчоблоку. Депутат з Тяжилова Володимир Онофрійчук розказав, що спочатку такі установки (але з меншою кількістю рівнів очистки - 7, а не 9) з’явилися в дитсадках.

— Завдяки «Бюджету громадських ініціатив» поставили в двох садочках — №10, №14. А потім подивилися наскільки кращою стала вода й звернулися до міської ради, аби поставити таку ж систему в школі №27. У дитсадках вона менша за потужністю, ніж в цій школі. Але у садочках й менший харчоблок, чого цілком достатньо, — розказав Онофрійчук.

Міський голова Сергій Моргунов розповів, що ця ідея розроблялася всією командою міської влади. І була прийнята рішенням сесії міської ради та профінансована з бюджету Вінниці.

— Причина проста — хлорована вода шкодить здоров'ю дитини. А вінницькі діти заслуговують на кращу якість води. Тому в кожній школі обладнають 9-ти ступеневу систему очищення води, що коштуватиме 2,3 мільйона гривень загалом. А це 63-64 тисячі гривень на кожну окрему школу, — сказав Моргунов.

Про систему очищення

Представник компанії Aqua Set Олександр Омельченко більше розповів про саму систему очистки, яку розробила їхня компанія, фактично, з нуля.

— Система дуже компактна, розроблена спеціально під нашу воду. Вона має в собі 9 ступенів очищення, зворотний осмос, мінералізатор. Себто, забирає з води шкідливі домішки, прибирає високу жорсткість, мініралізує її — усе відповідно державним та міжнародним стандартам якості. Система підключена до водопроводу.

Інженер додав, що ця установка працюватиме вночі та може давати одразу 200 літрів води. А за потреби буде очищати 60-80 літрів на годину вдень.

І яка ж вода на смак? Журналіст спробував фільтровану воду з бювету та може сказати: ніяка. Вода, як і має бути - без кольору, присмаку та запаху. Просто втамовує спрагу.

Такі установки, як в школі №27, вже є в кожній школі. У компанії Aqua Set розказали, що зараз тривають пусконалагоджувальні роботи і в перших числах вересня фільтровану воду матимуть всі заклади середньої освіти.

У мерії очікують, що краща вода знизить ризик захворюваності в дітей на ацетон, вірусні інфекції тощо. Наразі Вінниця є єдиним містом, де в комплексі вирішують питання підвищення якості води для дітей.

Нагадаємо, свято першого дзвоника не будуть переносити. Урочисті лінійки проведуть в суботу, 1 вересня.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Геннадий

    А где же тендер, на рынке есть много компании которые предложили лучше и дешевле. И бак накопительный вроде для технической воды.
  • Задунайский Торонтуй

    Do not trust your family's drinking water to filters that are Made in China!

    Задунайский Торонтуй reply Задунайский Торонтуй

    Кстати о фильтрах. 3 цилиндрика белых видите? В каждом фильтр-картридж. Обычно так. Слева керамический противомикробный, справа устраняющий запах, по центру металлы, хлор. И их нужно регулярно менять - их наработка обычно не более 2000 литров. По времени же самый долгоиграющий керамический, год. Самый короткоживущий - запаха, 2 месяца. Не дешевые. Кто будет покупать и менять?

    И еще раз, про китайские. Я бы такую воду пить не стал.

    Ваня Лета reply Задунайский Торонтуй

    Замена 3 хороших картриджей 500-600 грн. Дешевых 150-200. Сам удивлен размером колб. У меня дома такого формата установлены. Вот общепитовский формат https://vodavdom.ua/Product/1238

  • Олексій

    Деіонізована та без солей кальцію, для ростучих організмів? Мінералізатор вряд це компенсує. Добре, що крейду не всюди замінили на фломастери...
  • Задунайский Торонтуй

    ==Представник компанії Aqua Set Олександр Омельченко більше розповів про саму систему очистки, яку розробила їхня компанія, фактично, з нуля.

    Ржу. Посмотрите в эти честные глаза. Он такой же пи*дун как и его президент, который колесит по Украине открывая давно работающие заводы.

    Они сами все изобрели, ага. На фирме,  о которой ни слова в интернете.

    Все что на фотографии - куплено в магазине, сделано в Китае. Оставалось только подключить к водопроводу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up