«Ми платимо за все, а не місто». Батькам дитсадка №26 набридли «добровільні» внески

«Ми платимо за все, а не місто». Батькам дитсадка №26 набридли «добровільні» внески
Олена Філіпова каже, що батьки в дитсадку роблять усе. Її бентежить питання, чому місто оминуло увагою їх садок
  • У садочку «Веселка», що біля Водоканалу, виник скандал через батьківські внески. Батьки стверджують: вони втомилися утримувати садок.
  • Адміністрація закладу, за їх словами, погрожує не годувати дітей, якщо не буде внесків у фонд садочка.
  • Що каже на це завідувач та чи справді мерія забула про цей заклад?

Усе, починаючи від паперу та закінчуючи поточними ремонтами дитсадка №26 на Київській, роблять батьки.

З іншого боку, завідувачка садка дякує батькам за допомогу та додає, що місто вкладається в розвиток закладу. Скільки ж грошей витратили на цей заклад?

(Не)добровільні внески

— Гроші здаємо, а благоустрою садочка — нуль. Чому мерія не звертає на нас уваги? — з такими словами починає розмову Олена Філіпова. Її син ходить в дитсадок №26.

Відео дня

За словами ще однієї жінки, дитина якої ходить у цей же дитсадок, Ірини (ім’я змінене на прохання жінки — авт.), у батьків урвався терпець.

— У липні, до початку нового року, поглянули як зараз у садочку. Батьки заходили до спальні, де будуть спати 30 діток, а там — стіна намокає, шпаклівка сиплеться, а з іншої шпалери відвалюються. Ми шоковані, сварилися, бо завідувачка точно була в курсі, що зі стінами щось не так. При цьому казала на зборах, що потрібно перестелити лінолеум, на який ми здали по 500 гривень, а про спальню ані слова, — казала Ірина.

Стіна з плямами у дитячій спальні / Фото надане Оленою Філіповою

Щоб зробити екстрений ремонт, батьки відмовилися здавати гроші на потреби садочка. Але реакція на це завідувачки, як сказала Олена, була негативною.

— Кожна людина здає 50 гривень щомісяця на потреби садочка. За ці півсотні ми оплачуємо канцтовари для адміністрації, зарплату програміста, ремонти кабінетів методиста, завідувача, ремонти кухні, — каже Олена. — Але детальної звітності по цих коштах немає. За внески пішла відкрита війна — якщо ми не будемо здавати, то завідувачка сказала, що наші діти, коли зламаються плити, їсти не будуть. А будуть чекати, поки держава відремонтує кухонне приладдя.

За приблизними розрахунками, на потреби садочка в рік збирають 600 гривень з однієї людини. Усього в садочку понад 500 дітей, тому в рік з усього закладу виходить понад 300 тисяч гривень.

Лінолеум, який постелили за батьківські внески / Фото надане Оленою Філіповою

Місто про нас забуло?

Олена Філіпова розповіла, що ще купують батьки: побутова хімія — 1900 гривень щороку з групи; кілька тисяч на канцтовари для розваг дітей (пластилін, кольоровий папір, фарби тощо). А на початку року традиційно проводять загальні збори батьків, на яких розповідають, як потрібно допомогти садочку.

За словами двох матерів, така ситуація не влаштовує 90% батьків в їх групі. Хоча, як каже Олена, відкрито готові говорити лише 20% від усіх людей.

— Виходить так, що ми фінансуємо ремонти всередині та ззовні, даємо гроші на розваги дітям та їхнє годування. Купуємо постіль, каструлі тощо. Звісно, ми і будемо це робити, адже це наші діти. Але завідувачка каже, мерія дає або мало грошей, або нічого. Тож такі капітальні ремонти, як полагодити дах, ми не можемо, — каже Ірина.

— Стан садка з роками тільки погіршується: з даху сиплеться цегла, стіни пошарпані, територія садочка в жахливому стані. Єдине, що зроблено — центральний вхід та кілька кабінетів адміністрації. У нас що, особливий садок? Про нас місто забуло? — запитує Олена.

«Ми всі можемо перекрутити»

У цій історії журналіст з’ясував позицію й завідувачки дитсадка №26 Юлії Короленко. Разом з нею пройшли в приміщення групи. Подивилися на спальню, де стоять 28 ліжок, на новий лінолеум та свіжий ремонт однієї зі стін. Плям на ній вже не було.

На стіні нові шпалери, плям не видно / Фото зроблено 13 серпня

— Група була готова до прийому дітей. На одній зі стін була пляма, яку усунули. На сьогодні власними силами цю ситуацію виправили: помічник вихователя поклеїла шпалери. А все інше — туалет, вікна, дах — у гарному стані, — казала завідувачка.

Питаємо про внески «на потреби садочка», у який батьки дають щомісяця по 50 гривень. Чи правда, що кошти з нього витрачаються на потреби адміністрації, а не дітей?

— Усе, що робиться в дитячому садку, це перш за все, для дітей та в їх інтересах. Садок підтримують на добровільних засадах і батьківський комітет два рази на рік звітує на загальних батьківських зборах садочка, щомісячно висвітлює інформацію на сайті закладу, — відповіла завідувачка садка Юлія Короленко.

— А чи був від вас ультиматум «якщо не здаватимете гроші, тоді діти не будуть їсти»? — запитав журналіст.

— Як це діти не будуть їсти? Ми всі можемо перекрутити. Ультиматуму про «діти не будуть їсти» не звучало. Дитина не може бути ущемленою в чомусь. 

Також Юлія Короленко розповіла, що за міські кошти поставити нові гойдалки та огорожу. Хоча внески батьків також є важливими:

— На жаль, на побутову хімію, канцтовари кошти не виділяються. Батьки теж надають допомогу садочку у зміцненні матеріально-технічної бази нашого закладу. Ми вдячні батькам за розуміння і підтримку, — сказала завідувачка.

Центральний вхід у дитсадок, в якому вчаться більше 500 дітей

Майже 9 мільйонів на садок

Як ставиться до цієї історії мерія, з’ясували в департаменті освіти міськради.

— Після того як надійшло звернення від батьків, з метою з’ясування ситуації ми одразу виїхали до дитячого садка. На сьогодні сліди затікання стіни спальні ліквідовані. Стан приміщення групи – задовільний: відповідно до санітарних вимог облаштовані санвузол, буфетна, — відповіла начальник відділу дошкільної освіти та обліку дітей Леся Гарник.

Керівниця департаменту освіти Оксана Яценко розповіла, на що місто виділило кошти. За її словами, у 2017 році тут замінили частину паркану на 214 тисяч гривень. А ще придбали пральну машину, 34 гойдалки та каруселі, мультимедійну техніку, що в сумі ще 538 тисяч гривень.

— Загалом, на утримання міських дитсадків у 2018 році заплановано 320,8 мільйона гривень з бюджету. На садок №26 запланували 8,8 мільйона гривень. Більша частина витрачається на зарплати педагогам, оплату комунальних послуг, харчування дітей, в тому числі дітей учасників АТО. Виділено кошти й на утримання закладу та здійснення ремонтних робіт: ще 260 тисяч на подальшу заміну паркану, 252 тисячі гривень на придбання та поточне утримання, зокрема, планується придбати пароконвектомат та гастроємності до нього, — відповіла Яценко.

Крім ремонтів у місті вирішили підвищити пожежну безпеку навчальних закладів.

— На ремонт гідрантів, забезпечення вогнегасниками та інші заходи влада виділяє 2,8 мільйона гривень, і 26-му садочку майже 16 тисяч гривень, — сказала Яценко.

Утеплюють ті заклади, які вкрай цього потребують

У матеріалі «Раніше вчили інакше». Якою буде початкова школа з 1 вересня?писали, що до кінця року термомодернізацію (утеплення - авт.) завершать в дитсадках №4 та №17. А чому її виконують не у всіх закладах та як обирають об’єкти?

— За кошти міста неможливо зробити всі ремонти у закладах освіти за один рік. Для прикладу, в садочку №17 протікав дах. На його ремонт знайшли кошти в міському бюджеті, частково виділила гроші шведська фундація «Нема проблем». Відремонтували дах, згодом — зробили утеплення стін і садочок готовий. На наступний рік теж заплануємо термомодернізацію інших дитсадків, і обиратимемо ті, де це дійсно нагальна потреба, — сказала директор департаменту освіти. — Наразі на 40 об’єктів освіти (серед яких як дитсадки, так і школи - авт.) зроблена проектно-кошторисна документація на здійснення термомодернізації. Очікуємо фінансування за рахунок позики Європейського банку реконструкції та розвитку. І, відповідно, будемо здійснювати термомодернізацію навчальних закладів. При тому, що частина садочків та шкіл вже пройшли цей процес.

Питаємо, а чи є позабюджетні можливості, крім внесків, зробити капремонти дитсадків?

— Це, наприклад, можуть бути гранти від іноземних та вітчизняних фондів та організацій. Але не варто розраховувати, що перемогу вдасться отримати легко й одразу. У мережі є багато ресурсів, в яких викладають посилання на актуальні конкурси. До того ж, ця інформація надсилається департаментом освіти міста навчальним закладам. Участь у них залежить від волі та обізнаності самих керівників, а також від активності батьківських комітетів, які самостійно можуть як писати проекти та отримувати гранти, так і ініціювати їх написання перед адміністрацією дошкільного закладу, — сказала Яценко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (39)
  • Олександр

    В 17 садочку постійні побори, скаржилися Яценко, але вона відмазує завідуючу, яка до цього відсиджувалася у міській раді. Гарний садочок, але на жаль без гарного керівника. Спитайте будь кого з батьків, завідуюча в нас лише по карманам заглядає. Прикро, що не всі батьки можуть задовольняти її побори, а вона через це дозволяє собі принижувати працівників і погрожувати.

    Отец reply Олександр

    1000 % правда
  • Порошок

    Дивлячись на жополизство окремих мамаш в коментарях, значить вони в долі по розкраданню грошей, які примусово здирають з батьків. Відповідно в долі і завідувач дитячого садку. Якщо це так, то тут має втрутитись управління освіти і прокуратури. Тому що Моргунов звітує, що гроші виділені, значить завідувач - не ефективний менеджер і займає не відповідну посаду. Якщо у Моргунова кишка тонка то він це спустити, а як ні то розбереться з цим рекетом

    Олексій reply Порошок

    Плюсую. Те, що гроші виділені — скоріш за все правда. Але щоб їх отримати, потрібно підвести свою дупу, скласти кошторис витрат у підрядника/чи постачальника, оформити все, тендер зробити/документи по цільовій закупці грамотно провести і т.п. і т.д. Це реальна біготня по порогам!!! Але, домогтися виділення цільових грошей, як правило, реально (і вкрасти чи відмити їх не просто). Простіше позбирати батьківські гроші, купити фарби, пофарбувати лавочки і скиглити журналістам що дах тече, бо «здачі» від батьківських внесків хватить лише щоб її у карман покласти чи папір А4 купити, а не дах перекривати.
  • Інна Стахова

    Будучи головою батьківського комітету ЗДО №26, мені дуже прикро читати такі ниці слова. Це прекрасний садочок, де працюють кваліфіковані та компетентні педагоги, які виконують свою роботу на високому рівні, намагаючись забезпечити комфортні умови перебування та навчання дітей у приміщенні закладу. Садочку понад 60 років, він щорічно потребує ремонтних робіт, на жаль, коштів не вистачає для того, щоб зробити один раз капітальний ремонт, проте завдяки коштам, які виділяються Міською радою та добровільним коштам батьків щорічно приміщення закладу ремонтується та відновлюється. Зрозуміло, що в першу чергу ремонтувалися кухня та пральня, так як це потенційно важливі об’єкти у садочку, і без належного санітарно-гігієнічного їх стану навчальний заклад просто б не відкрили. Звіт про витрачені кошти завжди оголошується на батьківських зборах, до того ж він щомісячно висвітлюється на сайті садочку, у звіті чітко зазначені суми коштів, які виділяються містом, та кошти, зібрані батьками, а також зазначається, на що вони витрачаються, усі чеки, квитанції знаходяться у голови батьківського комітету, тому якщо виникають запитання чи пропозиції варто звертатися до відповідного адресата, тобто до мене. Педагоги закладу та керівництво у фінансові справи ніколи не втручаються, потенційні ремонтні роботи завжди обговорюються на групових та загальних батьківських зборах.

    Працюючи із головами батьківських комітетів груп, завжди рекомендую, до батьків, які негативно ставляться до збору коштів на потреби садочку та групи або реально не мають змоги здавати, краще не звертатися аби запобігти конфліктним ситуаціям. Я дуже вражена математичними здібностями моїх попередниць, які підрахували кругленьку суму в 300000 тис.грн., та хочу наголосити, що далеко не всі батьки здають гроші. Тому добровільні кошти, все-таки, залишаються добровільними, вони знаходяться у голів батьківських комітетів.

    Ми дуже вдячні батькам, які з розумінням ставляться до потреб садочка, дбають про належні комфортні умови їх дітей.

    На останок скажу лише одне, якщо маєте совість поливати брудом працівників ЗДО, то майте сміливість, хоча б назвати своє справжнє ім’я.  «Не плюйте в криницю, з якої доведеться напитися», майте повагу!



    І.А. Стахова, голова батьківського комітету ЗДО №26.

    Наталия Войт reply Інна Стахова

    підлиза
  • Ірина Муравська

    Доброго дня! Я мати двох дітей, до садочка " Веселка" почали ходити у 2009 році. За весь період перебування сина і доньки у садочку, я не поскаржилася ні разу. Садочок завжди прибраний, кожного ранку проводиться вологе прибирання у групах та коридорах садочка, кожного ранку Завідуюча обходить садочок і звертає увагу не тільки на стан садочка, педагогів, персоналу ай на стан діток, годує їх з ложечки та спілкується з тими хто капризує))). Контролює харчування, медиків та педагогів. Постіль випрана і міняється досить часто не тільки при потребі. Ремонти у групах зроблені, майданчики пофарбовані і кожного ранку на території працює працівник яка прибирає територію. Донечка на данний час відвідує садочок у якому пречудові  спеціалісти та умови. З дітками займаються кожного дня, є можливісь розвиватись дитині, на прогулянках дітки не лише граються ай проводять заняття в ігровій формі.  З приводу КОШТІВ? Питання завжди було і буде брудне. Судити не працювати, можна писати і розказувати, адже бути раз в рік на батьківських зборах провести їх в телефоні справа не хитра. Кожну гривню яка була зібрана батьківським комітетом розрисано, підтвержено чеками, на кожних зборах, загальни, у групах і на зборах голів батьківського комітету доводять, показують, водять по коридорах і відчитуються, що було зроблено, скільки і куди потрачено.. Адміністрація садочка робить ремонт і контролює усі його процеси навіть знаходячись у відпустці. Давайте будемо толерантними, у нас чудовий садочок, який постійно доглянутий, чистий і теплий. Умови чудові і ніякого "здирництва" "холуїв" там немає!!!!

keyboard_arrow_up