Подивіться, яка брудна вода в річці, ми ж це п'ємо, - досить розповсюджений вислів вінничан
Насправді ж із моменту забору води в Південному Бузі до моменту подачі споживачу вода проходить чимало стадій очистки. Найкрупніші домішки: гілки, водорості - затримуються ще на початку, коли вода тільки надходить у водозабірний колодязь. Далі за допомогою насосів вода подається в реагентне господарство, де відбувається змішування, тобто додаються всі реагенти. - Воду очищують за допомогою фізико-хімічних методів, - розповідає головний технолог водопровідної станції "Вінницяводоканал" Людмила Ушакова. - Спочатку використовують відстійники та фільтри, а потім ще раз додають хлор для кінцевого знезараження води. Щоб проконтролювати процес належним часом, щогодини проводяться аналізи. Цілодобово працюють фахівці у змінних лабораторіях, а також відповідальні працівники на інших об'єктах. - Спочатку воду перевіряють безпосередньо на стадіях очистки, - зазначає змінний лаборант хімічно-бактеріологічного аналізу станції №2 Наталія Бусько. - До того ж обов'язковим є контроль води перед подачею в мережу. Важливо, щоб вода пройшла через мережі, а показники якості відповідали положенням ГОСТів. Тому доводиться працювати без вихідних і свят. 40 показників перевіряють лаборанти, щоб пересвідчитися в якості водиДовідкаКоагулянт - хімічна речовина, яка сприяє осаджуванню завислих у воді колоїдних частинок. Її застосовують для видалення цих частинок у процесі очищення води. У ролі коагулянтів зазвичай виступають солі алюмінію та заліза.Флокулянт - речовина, що використовується сумісно з коагулянтом та сприяє об'єднанню завислих частинок у пластівці, які осідають у відстійниках і фільтрах.Ми запитали у вінничанЧи очищуєте ви додатково воду з-під крана перед вживанням?Лілія Іванівна, пенсіонерка:- Користувались спеціальним пристроєм, проте він зламався, а купити новий ми ще не встигли. Тому зараз воду ми просто відстоюємо, щоб хоч трохи вбити запах хлорки.Юра, студент:- Так, очищуємо. Рік тому брат купив спеціальний фільтр, який покращує якість води і вбиває присмак хлорки.Антоніна Климівна, пенсіонерка:- Ні, ніколи не очищала. Але якість води з-під крана, м'яко кажучи, не дуже, тому я її просто відстоюю. Альтернатива хлору ще не знайденаНезважаючи на широкий вибір методів знезараження, для нашого міста найбільш ефективним залишається використання хлору. Наразі ж спеціалісти працюють над пошуком альтернативи.- Нещодавно закінчилася робота з вивчення діоксиду хлору як реагента, - розповідає начальник лабораторії "Вінницяводоканал" Аліна Кравчук. - На жаль, недоліків при його використанні буде більше, ніж переваг. Складність полягає в тому, що необхідно обрати такий реагент, який би забезпечив ефект післядії. Стосовно інших методів, приміром, озонування та ультрафіолетового знезараження, то вони неможливі через закінчення терміну експлуатації більшості мереж.Однією з основних проблем, які хвилюють спеціалістів, залишається утворення хлорорганічних сполук, які шкідливі для здоров'я. З цією метою фахівці регулюють пропорції хлору на первинній стадії очищення та безпосередньо перед подачею споживачу. Разом із цим, на сьогодні вінничани можуть бути спокійними: вода достатньо чиста і якісна. За словами Аліни Кравчук, зима є одним із найсприятливіших періодів року в цьому плані. Проте невдовзі повінь, тож і якість води в річці буде погіршуватися. Протягом доби стан води в річці може змінюватися не один раз, тож і спеціалісти працюватимуть в оперативному та посиленому режимах.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.