Відкопати могилу, відкрити труну – рідні загиблого офіцера вимагають ексгумації тіла

Відкопати могилу, відкрити труну – рідні загиблого офіцера вимагають ексгумації тіла

•Повторної експертизи тіла загиблого загиблого вчителя Юрія Барашенка вимагають його рідні

•Мобілізований служив у званні капітана командиром роти 59-го мотопіхотного батальйону

•Чому хочуть відкрити труну?

Справу про загибель командира роти капітана Юрія Барашенка розслідують у Попаснянському відділі поліції Луганської області. Офіцер загинув недалеко від Попасної 3 серпня 2016-го. На голові виявлено сліди від десяти ран – п’ять наскрізних пострілів, з яких три горизонтальні і два вертикальні. У військовій частині вважають, що офіцер покінчив життя самогубством. Такі само припущення у слідчого. Розслідування дотепер не завершено. Після звернення до народних депутатів, Генпрокуратури про зволікання роботи слідчого, справу передали до Луганського обласного управління поліції. Саме там, під час розмови із керівником відділу обласної поліції Тетяною Каверіною, у дочки загиблого пані Вікторії виникла підозра про те, що судмедексперт не  робив розтину тіла загиблого.

Шви мають бути на голові і на тілі

-Я вже два рази їздила у Попасну, - каже пані Вікторія. – На жаль, другий раз слідчої не застала на місці, хоча попередньо домовлялися з нею про зустріч по телефону. З Попасної відправилися у Сєвєродонецьк. Там під час розмови запитали, чи бачили ми шви на голові і тілі нашого батька? Мова про шви, що залишаються після розтину експертом. Не бачили ми їх

Відео дня

-Ви ви не могли не побачити, бо вони товсті, – почула у відповідь від керівника відділу обласної поліції Тетяни Каверіної. – Один мав бути на голові, другий на тілі.

Вікторія пояснила співрозмовниці, що перед похованням священик просив начепити хрест на шию  татові. «Ми розстібнули одяг на грудях, припідняли голову, але в тих місцях ніяких швів не було видно». Повернувшись додому, донька з рідними переглянули відео з похорону. Максимально збільшили кадри, щоб краще розгледіти сліди на голові. У покійного були залисини, тому мали можливість краще роздивитися. Донька каже, під час прощання з татом клала руку на голову, припадала губами – якби були шви, не могла б їх не відчути.  «На підставі чого тоді  експерт дійшов висновку про самогубство?» – запитує співрозмовниця.

За словами пані Вікторії, вони писатимуть звернення у Генпрокуратуру з вимогою провести повторну експертизу. Відстояти добре ім’я батька – справа їхньої честі. Стверджує, що під час розслідування не встановлено й деякі інші факти, які могли б пролити світло на те, що сталося у той трагічний день 3 серпня 2016-го.

«Ухилився від служби шляхом самоушкодження»

-«Ухилився від служби шляхом самоушкодження», - так записано у матеріалах розслідування Попаснянського відділу поліції, - каже донька офіцера. -  Виходить, батько «самоушкодився», щоб не служити?!  Та він взагалі мав право не йти в АТО, бо працював учителем на повну ставку.

Співрозмовниця каже, їй незрозуміло, чому слідча не допитала тих, хто першим виявив батька з простреленою головою? «Нам відомо про дві версії, - продовжує вона. - Яка з них правильна, не знаю. В одній сказано, що бійці почули постріл, прибігли на позицію, побачили пораненого, викликали швидку і та забрала батька в Попаснянську лікарню. У розслідуванні, що його проводила військова частина, зазначено, що до лікарні його доправили військові. На місці поранення надали допомогу, а тоді відвезли в стаціонар. Ще сказано, що здавали кров для його порятунку».

Копію розслідування, яке проводила військова частина, за її словами, надали тільки після того, як у справу втрутилася Бершадська райдержадміністрація. Сталося це через чотири місяці з часу загибелі батька. До того на всі прохання у частині відповідали відмовою. Ще й дорікали, мовляв, тут війна, а ви грошей хочете. «І це з такими людьми служив батько! – не стримує сліз донька. – Це таке у них ставлення до нас, родини загиблого».

Не встановлено ще один факт. В якому положенні застали тіло - у сидячому, чи лежачому. Одні стверджують, одне, інші – протилежне. Експертизу одягу загиблого офіцера дотепер не проведено. Так каже співрозмовниця. Вона сама розшукувала, де військова форма батька. Бо в лікарні записано, що його привезли без одягу. За її наполяганням форму тільки тепер, через сім місяців, передали на експертизу.

-У цій справі запитань більше, ніж відповідей, - продовжує донька загиблого офіцера. – Коли сталася біда, нам зателефонували і сказали, що батько поранений, одна куля пройшла навиліт, зараз він у лікарні, бійці здають кров, мовляв, все буде добре. Насправді виявилося, що пострілів був не один, а п’ять. Незрозуміло, як з такими пораненнями у голову людина могла залишатися тривалий час живою - з обіду і до 20-ї вечора? Ми не слідчі й не експерти, але п’ять пострілів з автомата АКС-74 - і батько ще був живий майже шість годин?..

 «Хлопці попросили…»

З Попасної, це Луганська область, тіло направили на експертизу у Бахмут Донецької області. Коли Вікторія запитала у слідчої Попаснянського відділення поліції Марини Сухіної, чому вона дала направлення у сусідню область, та відповіла: «Мене так попросили хлопці». Вікторія не розуміє, які це хлопці можуть впливати на дії слідчого. І чи мають вони таке право?

Довідку підписав судово-медичний експерт Бахмутського відділення Донецького бюро судмедекспертизи Руслан Федонюк.  Слова «Враховуючи характер ран, не виключена можливість їх утворення внаслідок пострілів з автоматичної зброї власноруч», викликали шок у рідних.  Простіше кажучи, експерт припускає факт самогубства. У таке не вірять ні рідні, ні вчителі Красносільської школи, де працював загиблий до мобілізації, ні ті, хто знав пана Юрія.

Земляки офіцера чекають відповіді з Києва

Сім’я загиблого не отримала жодної гривні компенсації. За самогубство не передбачено її виплачувати. У селі Маньківка, де проживав Юрій Барашенко, люди прийшли до сільського голови  з вимогою скликати сесію і схід села. За словами сільського голови Григорія Вербецького, прийняли звернення до народного депутата по їхньому округу Миколи Кучера з вимогою сприяти в об’єктивному розслідуванню. Донести їхню пропозицію до Генпрокурора і Головного військового прокурора. Під зверненням підписалися понад дві тисячі односельців. Такі само збори і сесія відбулися у сусідньому селі Красносілка, де працював загиблий. Там першими зібралися вчителі школи. За словами сільського голови Юрія Пустовіта, громада надіслала своє звернення до Генпрокурора та Головного військового прокурора. 

-У Юрія не було жодних підстав для самогубства, - стверджують земляки. – У нього гарна сім’я. Дочекався внука. Поспішав на ювілей до дружини…

-Ви запитуєте, чи отримали гроші за загибель батька? – каже пані Вікторія. – Його честь для нас дорожча грошей

Експертиза без розтину – це злочин

Завідувач Бершадським відділенням бюро судово-медичної експертизи, лікар, юрист Маіс Сологуб:

-Судово-медична експертиза передбачає обов’язковий розтин тіла. Причому, робиться це у трьох порожнинах: черепній, грудній і черевній.  Якщо хоча б в одній з них дослідження не проведено, експертиза вважається не виконаною. Після розтину залишається товстий шов. Його не можна не побачити або відчути під рукою. Рідні загиблого Юрія Барашенка стверджують, що не бачили на тілі і на голові швів. Тому справедливо вимагають повторної експертизи. Адже висновки експерта ґрунтуються на результатах розтину. Як тільки відкриють труну, експерт одразу зможе встановити: проводився розтин, чи ні. Повторну експертизу, згідно закону, проводить інший експерт або група експертів. Її обов’язково виконують в стаціонарних умовах.

Лікарське свідоцтво про смерть, виписане без проведення розтину, це злочин. Не можу стверджувати, чи проводили розтин у ситуації із загибеллю Юрія Барашенка, бо не маю для цього достатньо фактів. Хоча низку помилок зазначив у документі, що має назву окрема думка. Його передали слідчому. З багатолітньої практики знаю, що розтин можуть не робити у двох випадках: через службову недбалість експерта або внаслідок змови групи осіб з метою приховування злочину.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up