В центрі Жмеринки відкрилась «Академія пана Клякси»

В центрі Жмеринки відкрилась «Академія пана Клякси»
Меморіальну дошку письменнику Яну Бжехві, якій родом із Жмеринки, у вигляді книжки з кованого заліза встановили на його батьківщині. На відкриття приїхала делегація з польського міста Скаржиско-Камєнне, яку очолював віце-мер Кшиштоф Мишка.

На першій сторінці розгорнутої книжки зобразили героя повісті Яна Бжевхи – пана Ляпку, на другій – біографію польського письменника  та поета.

Справжнє ім'я Яна Бжехви — Ян Віктор Лесман,він народився15 серпня 1989 року у польско-єврейській сім'ї. Хоча мав юридичну освіту, зміг прославитись як письменник та поет. У 1926 році світ побачила перша збірка віршів поета під назвою «Вигадані образи». Через 10 років у 1937 році  Ян Бжехва випустив ще й дитячу збірку віршів «Танцювала голка з ниткою».

Після закінчення другої Світової війни письменник  написав казку, героєм якої став   доктор філософії, хімії  та медицини, професор математики та астрономії Пан Ляпка. Діти знають Пана Ляпку як   чарівника, який вдень  влаштовував неймовірну кількість чудес, а ввечері зменшався  у розмірах та лягав спати у маленьке ліжечко. До збірки увійшли  твори під назвою «Академія пана Ляпки», «Мандри пана Ляпки» та «Тріумф пана Ляпки».

Відео дня

Помер письменник на 67-му році життя у Варшаві.

Варто зазначити також, що польський режисер Кшиштоф Градовський зняв фільм про хлопчика Адама, якій потрапив у чарівний світ пана Ляпки.

Під час офіційного відкриття пам’ятної дошки польська та українська сторона підписали «Меморандум про співпрацю» між двома містами-побратимами.

Також польська делегація відвідала цвинтар в  Браїлові, на якому похоронені польські воїни, які загинули під час боїв у 1920 році.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тарасюк Елена

    народився15 серпня 1989 року? Щось тут не так...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up