У Жмеринці ключі від раю – у Раї. Скандал навколо кладовища

У Жмеринці ключі від раю – у Раї. Скандал навколо кладовища
Ні мертвим, ні живим. У Великій Жмеринці скандал навколо кладовища – люди скаржаться, що тепер хоронити померлих можна через приватного підприємця. Тільки у неї, Раїси Мазуренко, ключі від святого місця

- Тепер до раю тільки через Раю, - такий жарт журналіст RIA почув у Великій Жмеринці. Люди кажуть, це сміх крізь сльози. Вони зібрали понад сто підписів під зверненням до керівників району – голови  райдержадміністрації Олега Легези та голови райради Анатолія Паламарчука. Сподіваються, що влада допоможе зняти замок із воріт на цвинтар, а також нагадає підприємцю, що на таких воротах відколи світ і сонце ніхто не чіпляв замки.

Живіть, мамо, довго, бо на цвинтарі замок почепили

- Я коли побачила замок на воротах кладовища, прийшла додому і кажу своїй старенькій матусі: «Тепер,  мамо, маєте жити  довго, бо дорога на цвинтар закрита, - розповідає жителька Великої Жмеринки пані Валентина, просить не називати її прізвище. – Взагалі-то, це гарний знак – замок на цвинтарі. Значить, люди мають жити довго-довго. Насправді йдеться про те, що підприємець має намір заробляти на людському горі. Бо тепер за все треба платити. Раніше ями на цвинтарі копали знайомі, а тепер треба платити фірмі, керівник якої поклав око на святе місце. Якщо копає хтось інший – влаштовує скандал.

Відео дня

Градус напруги у «приватизації» цвинтаря досяг високої точки. Це журналіст відчув під час спілкування з жителями села. Майже кожен, хто говорив, просив не називати в газеті прізвище. Люди кажуть, бояться помсти підприємця.

- Вона здерла гроші навіть за похорон чоловіка, син якого служить в АТО, - каже ще одна жителька Великої Жмеринки пані Марія. – Подзвоніть до Олега Гуменюка, це в нього батько помер, він вам скаже, як найняв чоловіка яму копати, а тут прийшла ця жінка і влаштувала... На другий день знов явилася біля могили, почала читати лекцію, чому не через неї  організовували поховання. У людей ще сльози не висохли, ховали  ще не старого чоловіка, якому було 56 років, а  їм замість співчуття мораль читають. Вона поставила питання так, щоб усе робили  тільки через її фірму –  від копання ями, до придбання труни, вінків і навіть поминальні обіди замовляли в її кафе.

Згаданий Олег Гуменюк у телефонній розмові підтвердив неприємну розмову з підприємцем.  

Принесли покійника, а ворота зачинені

Люди нарікають на те, що їх позбавили можливості вибору в організації похорон. В один голос повторюють, що це неправильно, так не повинно бути. При вході на кладовище висить великий щит. Там застереження  від самовільного поховання, робити це заборонено. Є адреса і номери телефонів - куди треба звертатися. До кого конкретно – не сказано.

- Коли померла моя старенька мама, я подзвонила по цьому номеру і повідомила, кого будемо ховати, - каже ще одна жмеринчанка на ім’я Галина. – Організацію похорону ми замовили в іншого підприємця, бо знаємо його і довіряємо людині, упевнені, що не виникне ніяких проблем. Зате після похорону мали проблему з Раїсою. Вона стверджувала, що маємо їй заплатити за копання ями. Пояснювали, що це робили люди з іншої фірми, тому їм заплатили за роботу. А вона править своє – робити це можу тільки я, бо в мене договір з сільрадою. Знаєте, чим закінчилося? Власник фірми, яка обслуговувала похорон, віддав ті 600 гривень Раїсі, аби тільки не  скандалила. Можливо, вона й виписала квитанцію, але в мене її нема. Хоча на кого виписала, якщо роботу зробили не її люди.

Таку само суму 600 гривень сплатили за копання могили Юлія та Микола Карпінчуки. У їхній сім’ї сталася жахлива трагедія – втопився в озері син Олександр.

- Ми віддали гроші Раї, але про квитанцію нічого не говорили, бо нам тоді було не до квитанцій, коли в людини горе, ні про що не хочеться думати, тоді самому жити не хочеться, - каже пані Юлія.

Чашу терпіння громади переповнив факт, коли на цвинтар принесли покійника, а ворота виявилися зачинені.

- Процесія зупинилася, люди постояли, та й понесли труну у напрямку лісництва, - розповідає уже згадана пані Марія. – Далеченько довелося йти, щоб зайти з іншої сторони, де нема воріт. То хіба це по-людськи, що вже не можна в останню путь нормально провести людину?

Вартість послуг сільрада ще не затвердила

Кладовище у Великій Жмеринці знаходиться на території Леляцької сільради. Тут здійснюють поховання не тільки місцевих, а й з міста Жмеринки, з яким межує село. Сільський голова  Анатолій Бесараба каже, що покійників ховають, хто як хоче. Тому коли до сільради звернулася підприємець із Жмеринки з пропозицією укласти угоду про надання  ритуальних послуг, її звернення розглянули спочатку на засіданні постійних комісій, після чого з’явився договір.  

- Важливо, що підприємцю доручили вести книгу реєстрації поховань, - каже сільський голова. – Є закон «Про похоронну справу» і ми його намагаємося дотримуватися, не можна залишати надалі все так, як було раніше.

Ось як керівник села відповів на питання, про які з болем говорили журналісту жителі села.

- Для розірвання договору (з Мазуренко - ред.) повинні бути аргументи, конкретні підстави. Діяти будемо у відповідності до законодавства.

- Вам відомі факти про те, що на воротах цвинтаря змок, тому нема можливості занести покійників?

- Ворота уже відчинені, а про інші факти невдоволення людей мені невідомо, ніхто не звертався. Якби такі звернення були, ми б на них зреагували. Людина має право обрати на власний розсуд суб’єкт господарської діяльності для організації похорону або самостійно проводити поховання.

- Але ж люди стверджують, що підприємець не дозволяє їм самостійно це робити?

- У мене нема таких скарг.

- Які розцінки у підприємця на проведення  похорону?

- Ми ще їх не затвердили. Підприємець подала пропозиції. Але спершу треба вивчити їх обгрунтованість, а тоді вже затверджувати.

Не буде Сашка ями копати

Під час розмови журналіста з приватним підприємцем Раїсою Мазуренко, хотілося вірити її словам, якби не одне «але». Співрозмовниця категорично заперечувала, що на воротах був замок. Казала, що зачиняє їх тільки на защіпку. Натомість селяни, з якими спілкувався, в один голос запевняли, що замок висів і ключ знаходився тільки у підприємця. Хлопець з Великої Жмеринки Сашко Побережний навіть показав, як саме замок начіпляли на ворота. Селяни пояснили, що замок зняли кілька днів тому, як дізналися про приїзд журналіста.

- Я вже 12 років займаюся бізнесом ритуальних послуг, - каже Раїса Мазуренко. – Маю певний досвід і хочеться зробити кладовище у Великій Жмеринці таким, як це передбачено у законі «Про похоронну справу». Не знаю, чому люди не сприймають мої наміри. Під час однієї зустрічі вони навіть не дозволили мені виступити перед ними. Планую знизити частково вартість послуг, і тоді, можливо, з поганої, як вони зараз називають мене, стану хорошою.

Співрозмовниця не приховує, що справді забороняє копати ями тим, хто не працює у її фірмі. Навіть міліцію викликає у таких випадках. Вже є складений протокол. За її словами, закон вимагає дотримуватися встановлених стандартів. Люди можуть і самі копати, не всі ж можуть платити, але робити це треба все одно під нашим контролем.

- Люди, як і раніше, звертаються до Сашки, він тут найбільше ям викопав, а податки не сплачує, а в мене договір з сільрадою, підприємство зареєстроване.

- Скільки людей у вашому підприємстві?

- Я і ще одна людина, яка копає ями. Інші послуги надаю на підставі договорів, наприклад, з авто підприємством, коли потрібна машина і т. д.

- Які у вас розцінки на ритуальні послуги?

- Копання ями – 600 гривень, транспорт – 400 гривень, труна від 400 гривень. Зараз у мене є домовленість з львівськими колегами про постачання дубових трун із Західної України. Всі розрахунки я надала у сільраду. Маю надію, що подружуся з людьми і разом будемо наводити лад на святому місці, хочеться зробити його красивим, але без підтримки громади одній це не вдасться.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Він не турбується за живих, а турбується за мертвих. І пройом людей лиш по понеділках,  "зайнятість" данної особи зашкалює ,влада змінилася, а тут 28 років стабільності: занедбані дороги, електроосвітлення відсутнє;у дільничі комісії входять ті самі люди-його родичі,його син, юрист районного земельного відділу, завдяки чому вони землю розпродують.  Анатолій Васильович про яку справедливість йдеться мова?!
  • Анонім

    Він не турбується за живих, а турбується за мертвих. І пройом людей лиш по понеділках,  "зайнятість" данної особи зашкалює ,влада змінилася, а тут 28 років стабільності: занедбані дороги, електроосвітлення відсутнє;у дільничі комісії входять ті самі люди-його родичі,його син, юрист районного земельного відділу, завдяки чому вони землю розпродують.  Анатолій Васильович про яку справедливість йдеться мова?!
  • Анонім

    28 років працює сільським головою (Анатолій Бесараба), села під його керівництвом занедбані, за дороги взагалі промовочу, землі запасу та резервного фонду розпродані (без Відома жителів данного села), військовий полігон що прилягає до села Леляк і були випасом для худоби розділений і перепродається ,понад 300гектарів військового полігону можна віддати  200 учасникам Ато або молодим сім'ям,  до всього того ще "готує "собі заміну, де кінець "бесарабського" глумленню!!!
  • Анонім

    Люди  неоднаразово  звертались  до  голови сільської ради  з  скаргами  на  те  що  відбвається  ...... а він  просто  ігнорував, або  ,як завжди, брехав !!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
22:29 Втричі збільшились випадки повторної «дорослої» вітрянки, а після 50-ти років може статися ще один сюрприз 21:56 Концерт «Sound of Ukraine» і оркестр, що скорив Європу, скоро у Вінниці! Буде до мурах photo_camera 21:12 Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори? 21:01 «Ти чесно жив, любив життя і ось пішов у небуття». Пам'ятаємо про героя Леоніда Паламарчука Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up