Шалені мандрівники вирушили по святих місцях та знайшли доступний туалет

Шалені мандрівники вирушили по святих місцях та знайшли доступний туалет
  • Члени клубу «Шалений мандрівник», який створений ГО «Гармонія», вирушили в другу поїздку по видатним місцям Вінницької області.
  • Цього разу вони заїхали в Шаргород та Мурафу.
  • По дорозі моніторили туалети на АЗС - чи доступні вони для людей з інвалідністю.

Рано вранці близько 20 активістів сіли в два автобуси та вирушили в чергову поїздку в рамках проекту «Шалений мандрівник». Люди, які пересуваються на візках, сіли в спеціальнооблаштований мікроавтобус з підйомником. Всі інші вирушили на автобусі «Богдан».

Мандрівники запланували відвідати костел Св. Флоріана та Свято-Миколаївський чоловічий монастир у місті Шаргород, костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у селі Мурафа, а також костел Св. Йосипа у місті Гнівань.

Через півтори години дістались до Костелу Святого Флоріана Шарого в місті Шаргороді. Працівниця пам’ятки архітектури провела невелику екскурсію та розказала історію діючого  Римо-католицької церкви.

Відео дня

- Польський магнат Ян Замойський звів в 1595 році базиліку та освятив її на честь Святого Флоріана — покровителя його роду. На честь Флоріана Шарого названо Шаргород. В один рік з костелом у місті зводилася фортеця. Костел зазнав серйозних ушкоджень під час Хмельниччини в 1648 році, був відбудований у 1717 році з незначними архітектурними переробками, потім ще раз у 1899 році. Храм закривався лише на нетривалий час у 1930-ах роках на апогеї гонінь більшовиків проти релігії. У 1937 р. під час репресій було розстріляно 300 парафіян із ксьондзом Максиміліаном Туровським. Про цю подію нагадує меморіальна дошка, встановлена у приміщенні костелу, - розказує екскурсовод.

Активісти зайшли до храму, який зведений з мурованого пісковику та каменю в стилі бароко. Там для них зіграли на органі. Всі охочі змогли зфотографуватись на фоні головного фасаду, увінчаним  барочним фронтоном.

Члени клубу зайшли ще й до православного храму, який стояв навпроти костелу. Там їх зустрів протеєрей, який записав всі молитовні нужди та обіцяв знести молитви до Бога.

Активісти сіли в автобуси та вирушили до Мурафського костелу.

- Мені дуже сподобалась галявина на території костелу в селі Мурафі. Там є лавочки, де можна посидіти. Все гарно та чисто. Площу прикрашають красиві арки та фонтан, - ділиться враженнями активістка Марія Остапенко.

Нагадаємо, що мета проекту «Шалений мандрівник» спрямована на забезпечення потреб людей з інвалідністю в культурному, пізнавальному та духовному розвитку. Також громадська організація «Гармонія» в рамках проекту моніторить доступність автозаправних станцій, які зустрічаються на шляху подорожуючих клубу.

На цей раз активістів приємно вразив туалет на АЗС в Шаргороді. Він мав широкі двері, безбар'єрний доступ в кімнату та доступні унітаз та вмивальник:

А ось результати інших моніторингів не були такими радісними:


Проект «Шалений мандрівник» реалізовується за підтримки обласної державної адміністрації, міжнародного благодійного фонду «Без кордонів» та частково фінансується коштами обласного бюджету.

Довідка: Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в Мурафі заснований в 1624 р монахами домініканцями, які прибули в село на запрошення Я. Язлівецької-Белзької, внучки великого коронного гетьмана Є. Язловецького. При костелі до 1850 року  діяв домініканський монастир, який був обнесений оборонними стінами з кутовими вежами (збереглися північно-східна шестигранна цегляна вежа і ділянка південних і східних стін). Також зберігся двоповерховий корпус келій в стилі бароко. Костел постраждав під час Визвольної війни, але був відновлений на кошти графа К. Потоцького, про що нагадує його родовий герб, пам'ятна дошка і портрет в парадному мундирі над бічними дверима. Після реконструкції храм зберіг риси бароко, підкреслені архітектурою порталу з двома високими вежами. Після закриття монастиря російською владою костел Непорочного Зачаття став парафіяльним, він залишався чинним навіть протягом майже всього радянського періоду. Завдяки цьому прекрасно зберігся не тільки зовнішній декор, але і інтер'єри з ліпниною, вітражами, настінними фресками. Головна святиня - чудотворна ікона Матері Божої Мурафській (XVII ст.) в головному вівтарі.

Читайте також: Операція «шукаємо доступний туалет» або пригоди шалених мандрівників в Бушу
 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up