Уявіть: у Вінниці лише 20 туалетів. Є тисяча людей, для яких це реальність

Уявіть: у Вінниці лише 20 туалетів. Є тисяча людей, для яких це реальність

Терпіти. Уявіть, якби по всьому місті було лише 20 туалетів. Саме в такій реальності живуть у Вінниці люди з інвалідністю

Одна з причин, чому батьки дітей з інвалідністю рідко вивозять їх погуляти в місто - відсутність спеціально облаштованих туалетів.

Хоча у Вінниці, за словами Раїси Панасюк, мешкає близько тисячі дітей та дорослих людей, які пересуваються на інвалідних візках.

"Страшенно мала кількість"

Відео дня

За інформацією центру реабілітації  для молоді та дітей з інвалідністю «Гармонія» у Вінниці облаштовано по всьому місту лише близько 20 доступних туалетів.

- Це страшенно мала кількість на таке місто. Я вже на кажу, що за європейськими стандартами та Державними будівельними нормами кожний заклад має бути або з доступним туалетом, або з звичайним туалетом, але в ньому має бути додаткове облаштування для людей з інвалідністю, - зазначає керівник центру «Гармонія» Раїса Панасюк.

Ось історія від мами 11-річного Максима, що хворіє на ДЦП. Жінка попросила не називати прізвище.

- На День Європи ми вирішили з сім’єю поїхати в Центральний парк. Нам було весело, але до тих пір, поки син не захотів в туалет. З цим у нас виникла величезна проблема. Хоча  в парку були біотуалети, та до них стояла величезна черга. Нам порадили піти на каток. Але там туалет на другому поверсі. Біля входу в парк теж є туалет, але в нього потрібно спускатись по сходинках. Син вже не міг терпіти. Тож ми встали біля дерева, та як собаки попісяли.

 

Що таке доступний туалет?

Згідно з нормами двері в доступний туалет мають бути не вужчі за 90 сантиметрів. Унітаз розташований на рівні інвалідного візка та облаштований залізними поручнями. В кімнаті має бути низько розміщена раковина, до якої можна під’їхати на візку.

Право на зручні вбиральні гарантовано Конвенцією ООН про права інвалідів та законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України». Згідно останнього підприємства, установи та організації зобов'язані враховувати потреби людей з інвалідністю і забезпечувати для них доступність споруд.

Але зараз у Вінниці лише 20 доступних туалетів. Майже всі вони знаходяться в адмінбудівлях. Отже виходить, що людям на візках часто доводиться терпіти до самого дому, якщо захочеш в туалет на прогулянці.

Зробили карту вбиралень

Зараз питанням зайнялися активісти «Гармонії». Вони уже підготували електронну карту з нанесеними на нею доступними туалетами.

 

Також "Гармонія" просуває саму ідею облашутування вбиралень, зручних для людей з інвалідністю. «Шалений мандрівник» - так називається  проект, який розпочався минулого тижня. Суть проста - люди на візках мандрують Вінниччиною і моніторять заклади на доступність. Перша поїздка мандрівників була у Бушу, Ямпільського району.

Всього по дорозі мандрівники перевірили туалети на чотирьох АЗС. І як результат жоден не пристосований для людей на візках.

- На кожній заправці ми залишили довідник про те, як повинен бути облаштований туалет для людей з інвалідністю. Також залишили в Книзі скарг та пропозицій відповідний запис, - розказує журналістці авторка проекту «Шалений мандрівник» Людмила Нецкіна.

 

А в рамках ще одного проекту «Доступність для всіх» оголосили обласний конкурс «Заклад дружній до людей» з метою виявлення найбільш «доступного» закладу Вінниччини.  Серед умов є наявність зручного туалету в закладі. Переможців відзначать спеціальним дипломом «Вінничани рекомендують».

- Будуть братися до уваги не лише критерії архітектурної чи технічної доступності, але й надання послуг закладом та ставлення персоналу до відвідувачів, – розказує Раїса Панасюк. - Не потрібно забувати, що доступність є прибутковою. Так, комфортний заклад приваблює більше клієнтів, клієнти – це гроші, а гроші – прибуток власника закладу.

Конкурс набирає популярності. Так доступний туалет зараз дороблюють в «Універмазі».  Про це нам розказала керівник відділу розвитку Наталя Комкова.

- Ми зацікавлені, щоб теж увійти в списки місць, де є доступні туалети. Вже сьогодні або завтра ми облаштуємо поручні біля унітазу. Туалет знаходиться на третьому поверсі, туди можна піднятися на ліфті. В ньому широкі двері. За порадою Раїси Панасюк ми ще маємо прикрутити ручку до дверей, яка була б зручною людям з інвалідністю.


Де у Вінниці є доступні туалети:

  • Залізничний вокзал
  • ТРЦ "Мегамолл" – вулиця 600 річчя,17
  • ТСК "Магігранд" - проспект Юності, 43а
  • Макдональдс – вулиця Соборна, 51а
  • Вінницька міська рада - вулиця Соборна, 59
  • Центр адмінпослуг "Прозорий офіс"  (Замостянський район) - вулиця 50-річчя Перемоги, 7
  • Центр адмінпослуг "Прозорий офіс" (Староміський район) - вулиця Островського, 85
  • Центр адмінпослуг "Прозорий офіс" (Ленінський район) - проспект  Космонавтів, 30
  • Центральна міська бібліотека ім. І.В.Бевза - Хмельницьке шосе, 4
  • Бібліотека-філія №11 - вулиця Свердлова, 189
  • Епіцентр
  • Театр імені Садовського
  • Духовний центр Адвентистів Сьомого Дня – вулиця Келецька, 50
  • Торговий центр "Sky Park"  - вулиця Козицького, 51.
  • Площа біля фонтану “Рошен”
  • Центральний парк культури та відпочинку
  • Парк “Дружби народів”
  • Кінотеатр імені “Коцюбинського”



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олена

    Мерія проводила конкурс громадських ініціатив в 2015 р., де одним із проектів і була пропозиція встановлення в місті автоматичних туалетів, якими могли б користуватись і інваліди, але ця пропозиція не цікава керівникам міста...
  • змерзла

    Є щe в ЦПМСД5 на Замостянській,49
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up