Проїзд в маршрутках Вінниці може зрости до 10 гривень — проект рішення

Проїзд в маршрутках Вінниці може зрости до 10 гривень — проект рішення
Крім нових розцінок, мерія встановлює нові обов'язки для перевізників. У маршрутках мають бути валідатори та їх потрібно обов'язково використовувати для сплати проїзду
  • Десять гривень за проїзд в усіх міських маршрутках, крім 25Н, 30А і 30Б. Там проїзд коштуватиме 12 гривень. 
  • Такі розцінки виконком міськради може встановити вже з 1 червня. Разом з цим, міська влада вимагатиме від перевізників використовувати валідатори, в іншому випадку — розриватиме договори на перевезення.
  • Чим обґрунтоване зростання ціни та чи зможуть пільговики використовувати у маршрутках свій ліміт на 60 поїздок?
На сайті вінницької міськради 19 березня опублікували проект рішення про збільшення плати за проїзд у маршрутках (за цим посиланням, внизу сторінки). Так, з 1 червня проїзд у міських маршрутках коштуватиме 10 гривень. Вартість проїзду в маршрутках 25Н, 30А і 30Б має зрости до 12 гривень. 

Але це рішення попереднє, має пройти обговорення. Пропозиції та зауваження приймають до 19 квітня. Їх можна подати звичайним листом до департаменту економіки та інвестицій міської ради за адресою Вінниця, Соборна, 59 або на електронну пошту [email protected].

Чому піднімають ціну

Разом з проектом рішення є і обгрунтування. В аналізі регуляторного впливу зазначають, що діючі тарифи в маршрутках були встановлені у 2018 році і з того часу суттєво зросли складові собівартості перевезень: мінімальна зарплата, ціна палива, запчастин тощо. До того ж у 2020 році на 62,1% впав пасажиропотік через карантинні обмеження. 

Відео дня

Крім підвищення ціни розглядали ще дві альтернативи: не змінювати тариф або запровадити компенсації перевізникам. Перший варіант відхилили: чиновники вважають, що якщо не збільшити вартість проїзду в маршрутках, то перевізники почнуть відмовлятися від виконання рейсів. Другий варіант — зробити дотації перевізникам, щоб залишити стару ціну проїзду — також відхилили, бо зросте навантаження на міський бюджет, будуть недофінансовані інші галузі: освіта, ЖКГ, медицина тощо. 

Отож, ідея з підняттям плати за проїзд, на думку вінницьких посадовців, дозволить перевізникам вести беззбиткову діяльність, сприятиме покращенню якості перевезень.

З новим тарифом втримаємо водіїв

Маршрутники, нагадаємо, просили у мерії встановити 12 гривень за проїзд. Але під час перемовин з чиновниками погодилися і на 10 гривень, бо розуміють соціальну напругу. Голова асоціації перевізників ГО «Маршрут» Олександр Гота каже, що новий тариф зможе покрити собівартість перевезень. А от фінанси, наприклад, на закупівлю нових маршруток, навряд чи залишуться.

— Коштів вистачить на те, щоб втриматися «на плаву». Це зарплати водіям, утримання в належному стані машин, поточні ремонти, — каже Гота. — Тому я не думаю, що щось залишиться на розвиток. Придбати новий автомобіль — це від 60 тисяч доларів, «Мерседес Спринтер» б/у — від 20 тисяч.

Також Гота підкреслив, що з новим тарифом перевізники зможуть втримати людей на робочих місцях.

— Їздити далі за 6 гривень ми не можемо. Водії почнуть розраховуватися, поїдуть на заробітки за кордон. А тепер порахуйте: ми на маршрути випускаємо 236 машин, за кожною з них закріплені по 1-2 водії, які працюють позмінно. Разом це майже 500 людей. А вони теж, як і інші люди, хочуть мати нормальну зарплату, щоб годувати свої сім'ї, — говорить голова асоціації перевізників.

Валідатори — обов’язково

Але в проекті рішення, крім підняття плати за проїзд, є ще один цікавий рядок:

5.1. внести зміни до тимчасових договорів на перевезення, якими зобов’язати перевізників використовувати обладнання, необхідне для роботи е-квитка; 
5.2. здійснювати контроль за дотриманням перевізниками умов тимчасового договору та у випадку невикористання перевізником обладнання для реєстрації е-квитка – припиняти раніше укладені договори.

Простими словами, у маршрутках мають бути валідатори та їх потрібно обов'язково використовувати для сплати проїзду. Олександр Гота говорить, що валідатори має закупити та встановити «Вінницякартсервіс». І перевізники скаржаться, що доведеться платити «Картсервісу» 8% з тарифу за сервісне обслуговування системи.

Натомість у Вінниці вже 94 маршрутки, переважно «Богдани», обладнані валідаторами та готові до роботи в системі безготівкового розрахунку. Ще потрібно встановити прилади у 165 маршрутках.

— Перехідний період, однозначно, буде. Нам потрібно навчити водіїв як працювати з бортовою консолью, щоб вони вмикали валідатори, коли виходять на рейс. Ті пасажири, що мають картки, зможуть ними розраховуватися. Якщо без картки, то зможуть оплатити готівкою, — пояснила Катерина Бабіна.

Питаємо, чи зможуть пільговики використовувати свої 60 поїздок та їздити і в маршрутках безкоштовно?

— Технічно, це зробити взагалі не складно. Усе залежить від того, як перевізники домовляться з вінницькою мерією про компенсації за проїзд пільговиків, — відповіла Бабіна. 

У ГО «Маршрут» кажуть, що вінницькі перевізники безкоштовно перевозять АТОвців, школярів за пів ціни тощо. За ці перевезення маршрутники не отримують компенсації з міського або обласного чи державного бюджету.

На черзі муніципальний транспорт?

Ціну проїзду у Вінниці, зазвичай, піднімають майже одночасно і для маршруток, і для муніципального транспорту. Наприклад, у 2018 році вартість квитка у маршрутках зросла з 1 липня, а з 20 серпня підняли ціну і для «Вінницької транспортної компанії».

Але чи відбудеться зростання вартості квитків у трамваях, автобусах і тролейбусах? Транспортники наразі не кажуть.

— Ми не готові ще виставляти це питання (підняття вартості проїзду - авт.), потрібно робити багато розрахунків. Тому поки не стоїть питання, що нам терміново потрібно підвищувати, — відповів гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко.

Експерти, нагадаємо, пропонують запроваджувати у містах «транспортні послуги», щоб встановити справедливу вартість проїзду.

Про це в матеріалі: Ціна на проїзд у Вінниці росте, а комфорт — ні. Як це змінити?

Опитування

Скільки ви б погодилися платити за проїзд в маршрутках?

Читайте також:

Проїзд в маршрутках по 12 гривень. Чим виправдане таке подорожчання у Вінниці?

Пільгові «Картки вінничанина» готові робити всім жителям області. Але є умови

У Вінниці візьмуть кредит, щоб зібрати п’ять тролейбусів VinLine

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (98)
  • Людмила Лебедь

    І хто там буде їздити по такій ціні?
  • Светлана Рулько

    Забула додати до свого коментаря. У інших містах(Київ, Львів,...) у маршрутках їздять пільговики і не один за рейс і не обрані серед"достойних" -"Найдостойніші". Чому у нас цього немає? Поки так4е не діє, не мають права підіймати! Моєму обуренню немає слів. У Києві також хотіли підняти до 12, то там маршрути виключно дублюють усі види громадського транспорту. Люди перейшли на тролейбуси/автобуси. Там і метро- найшвидший вид транспорту. То відразу і знизили до 8 і зрівняли всі види і всі відстані. А в нас хотять що? Нехай всіх урівнюють і валідатори у кожний салон. І пільговики щоб могли по своїм карткам їздити, ще й з пересадкою. Тоді тих....8 гривень ще хоч якось будуть обгрунтованими. Бо інакше потрібноь нам виходити і збирати підписи для припинення повноважень міського голови та депутатів, бо це їх нахабна справа рук.
  • Тамара Ермак

    Пускай покажут свои доходы через валидатор
  • Макс Кирилюк

    Тільки через валідатори
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled 09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up