Пільгові «Картки вінничанина» готові робити всім жителям області. Але є умови

Пільгові «Картки вінничанина» готові робити всім жителям області. Але є умови
Держава, яка встановила пільги, відмовилася їх фінансувати з 2015 року. Законодавці прописали зміни до Бюджетного кодексу, що компенсацію за пільговий проїзд мають виплачувати з місцевих бюджетів / Фото Михайла Курдюкова
  • У Вінниці з січня діє порядок безкоштовного проїзду в муніципальному транспорті.
  • Пільговики мають користуватися валідаторами і можуть їздити до 60 разів на місяць. Деяким категоріям дали 120 поїздок.
  • Щоб мешканці інших районів області також могли користуватися пільговим проїздом, вінницька влада надіслала листи з пропозиціями до керівників громад. Для чого все це роблять?

Вінницька влада пропонує територіальним громадам у області спільно профінансувати проїзд пільговиків та готові надати пільгові «Муніципальні картки вінничанина».

Запуск діалогу з громадами

У будівлі вінницької міськради 20 січня відбулася нарада обласних та міських чиновників, за участі ветеранських організацій АТО/ООС. Обговорювали питання пільгового проїзду у Вінниці, оскільки з 1 січня 2021 року у Вінниці діє власний порядок перевезень пільговиків.

«Під час цієї зустрічі було досягнуто домовленостей провести спільну нараду з головами інших громад Вінницької області щодо виготовлення карток для їх мешканців, які мають право на пільговий проїзд, та подальшу компенсацію з бюджетів об'єднаних територіальних громад КП «ВТК» за надані послуги», — повідомляють у «Вінницякартсервіс».

Відео дня

«Вінницякартсервіс» розіслав листи очільникам тергромад Вінниччини з пропозицією укладання меморандуму про співпрацю щодо перевезення пільговиків, які часто користуються транспортом міста.

«У разі його підписання, підприємство «Вінницякарсервіс» зобов’язується за рахунок коштів бюджету відповідної територіальної громади, виготовити пільгові «Муніципальні картки вінничанина» її членам», — повідомляють у Картсервісі.

Також зазначили, що протягом двох місяців мають напрацювати спільне рішення з громадами області. Після цього — планують запустити роботу віддалених місць «Картсервісу» для прийому заявок на пільгові картки від мешканців області.

Пільговикам — платити за проїзд?

За рішенням виконкому від 30 грудня 2020 року № 2918 пільговики для проїзду в транспорті мають користуватися пільговими «Муніципальними картками вінничанина». 

Їх можуть отримати мешканці Вінниці, Десни, Гавришівки, Стадниці, Малих та Великих Крушлинців, Писарівки та Щіток. А також пільговики-переселенці, які проживають на території цих громад. 

А як же пільговики з інших міст та сіл? Для них поїздки платні?

— Скасування пільги для людей з інших районів немає. Вони продовжують їздити за своїми посвідченнями, — розповідала раніше директорка «Вінницякартсервіс» Катерина Бабіна. — Люди, які прописані на території Вінниці та приєднаних громад, зобов’язані отримати пільгові «Картки вінничанина». Тоді як пільговики, які оформили заявку та чекають на виготовлення картки, продовжують їздити за своїм посвідченням. Контролери у Вінниці не штрафують та не висаджують з транспорту пільговиків. З людьми проводять консультації та рекомендують оформити пільгову «Картку вінничанина», якщо це жителі нашої громади.

Обмеження пільгового проїзду збирається оскаржити у суді вінницький «Автомайдан».

— Логіка рішення виконкому така, що якщо пільговик з іншого міста чи району, то у Вінниці він має платити за свій проїзд, — розказувала громадська активістка Таїса Гайда.

Вона хоче захистити право безкоштовного проїзду всіх пільговиків, але беруть акцент на АТОвцях: в українських судах вже є прецеденти, коли скасовували рішення міст про обмеження пільг у транспорті саме після звернення учасників бойових дій.  

Навіщо змінили правила проїзду

У цьому році «Вінницька транспортна компанія» почне отримувати компенсації за перевезення пільговиків з міського бюджету за іншою формулою.

Якщо раніше дотації виплачували на підставі математичного розрахунку, то тепер транспортники будуть отримувати за фактом цих безоплатних поїздок. Тобто, місто буде чітко знати, за що і скільки платити, та, в теорії, раціонально використовувати наш бюджет.

— «Вінницякартсервіс» надасть розрахунки, скільки було перевезено пільговиків й потім ми маємо отримати компенсацію з міського бюджету, — розказує гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. — Зараз ще не готовий сказати, скільки отримаємо коштів. Виплати за січень будуть, орієнтовно, у середині лютого.

Держава, яка встановила пільги, відмовилася їх фінансувати з 2015 року. Разом з цим, законодавці прописали зміни до Бюджетного кодексу, що компенсацію за пільговий проїзд мають виплачувати з місцевих бюджетів.

Пільговики у Вінниці, нагадаємо, можуть їздити з пересадкою, яка не списує поїздки.

Читайте також:

У Вінниці пільговики проти е-квитка програли вже другий суд. Огляд рішення

Що робити якщо вас зловили без квитка у трамваї чи тролейбусі? Розповідає адвокат

12 гривень за поїздку. Як вінницькі перевізники рахували нову вартість проїзду в маршрутках

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анна Кононова

    нах й нам те карточки дал пять грн и поехал за бали уже этот ниший народ своими блядаторами и картками выни чанями шо вы эксперементируете над народом где право выбора вроде живем в демократической стране а хуже чем в нигерии
  • Читач65

    З людьми проводять консультації та рекомендують оформити пільгову «Картку вінничанина», якщо це жителі нашої громади.
    ага... чули ми, як вони "консультують". І добре, якщо язиком,а не кулаками
  • Serhii Mazur

  • AK

    Совковий ідіотизм якийсь. Совок здох, але не можуть подохнути чинуші, які його відтворюють. Які нахрен пільги? Економікою та розвитком рушать гроші! Тільки монетизація пільг і нехай кожен сам вирішує скільки йому їздити. В іншому випадку це або грабіж самого ВТК або грабіж фонду для компенсацій для ВТК!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up