12 гривень за поїздку. Як вінницькі перевізники рахували нову вартість проїзду в маршрутках

12 гривень за поїздку. Як вінницькі перевізники рахували нову вартість проїзду в маршрутках
Олександр Гота: «Єдиний вихід із цієї ситуації — виступити з пропозицією змінити тарифи»
  • Сьогодні, 2 лютого, відбулись збори Асоціації маршрутних перевезень у Вінниці.
  • Голова Асоціації Олександр Гота виступив з пропозицією підняти плату за проїзд у маршрутних таксі.
  • Відповідне звернення планують передати на розгляд виконавчого комітету міської ради.

У вівторок, 2 лютого, відбулись збори Асоціації маршрутних перевезень у місті Вінниці. На порядку денному було одне важливе питання — збільшення вартості проїзду у міських маршрутках. 

Голова Асоціації Олександр Гота пояснює, що цей крок вимушений, бо останнім часом через різні соціальні й економічні події в країні, рентабельність перевезення пасажирів впала. 

— У 2018 році ми ініціювали підняття ціни до шести гривень. Хоч наші розрахунки тоді були майже до восьми гривень, але, розуміючи соціальну ситуацію у нашій країні, ми погодились і на шість, — розповідає Олександр Гота. —  Але за цей час відбулось зростання цін: на 30-40% зросла вартість пального, вартість масел, автомобільних шин, запасних частин…

Відео дня

Щобільше, у Вінниці переважають автомобілі закордонного виробництва — «Sprinter» і «Богдан», це, своєю чергою, впливає на їхню вартість.

— Як це відбивається на ціні? Все залежить від зростання валюти — долара та євро, — пояснює він. — Також ви знаєте, що на сьогодні вдвічі зросла вартість страховки та вартість техогляду, який ми проходимо раз на пів року. Піднялась вартість і у майстернях, де ми ремонтуємо машини. Ми розуміємо, що люди, які ремонтують наші автомобілі теж мають платити зарплату своїм робітникам, тому вони підіймають ціни нам.

Голова Асоціації маршрутних перевезень у місті Вінниці Олександр Гота

Олександр Гота додає, що на рішення збільшити вартість проїзду вплинуло й зростання зарплат працівників.

— У 2018 році зарплата була 3723 гривень, а з січня 2021-го вона піднялась до 6000 гривень, — зазначає голова Асоціації. — Це все призводить до того, що перевезення зазнають великих збитків... Ми розуміємо, що нам потрібно платити зарплату водіям. І оскільки все в нашій країні підіймається, водії теж потребують хорошої зарплати.

За його словами, через низьку заробітну плату чимало водіїв звільнилися й переїхали за кордон. Це вплинуло і на кількість перевізників на маршрутах.

— Зараз у нас є такі маршрути, де перевізники відмовляються працювати, бо не можуть утримувати транспорт, не можуть платити зарплату водіям, щоб вони нормально жили, забезпечували свої сім’ї, годували дітей або лікували своїх батьків, — говорить Олександр Гота. — У нас були маршрути, де було 20-25 машин, а зараз стоїть 18-19. Люди пишуть заяви та звільняються, тому що їм невигідно.

Саме тому, на його думку, перевізники мають звернутися до виконкому міської ради з проханням підняти вартість проїзду.

— Я вважаю, що єдиний вихід із цієї важкої ситуації — виступити з пропозицією змінити тарифи, — переконаний Олександр Гота. — Я звернувся до незалежних бухгалтерів й економістів. Вони зробили мені розрахунки на два маршрути — вийшло десь 12 гривень за проїзд. 

При розрахунках також враховувався досвід інших міст України.

— Я вивчав приблизні ціни в інших містах. Наприклад, в Житомирі проїзд складає вісім гривень, в Одесі, Львові й Ужгороді — сім гривень, в Харкові від шести до 10 гривень, — перераховує чоловік. — Тому для того, щоб нам нормально утримувати наш транспорт і щоб він був технічно справним — це найголовніше — ми будемо звертатися до нашої влади й подамо ці розрахунки на розгляд.  Наш транспорт, будемо вважати, один з кращих в Україні. Маршрутки у нас ходить по графіку, машини всі цілі, салони доглянуті, тому щоб підтримувати транспорт у такому ж стані нам потрібно рятувати наш бізнес!

На зібранні було понад 20 бригадирів та перевізників. За рішення звернутися до міської влади з проханням підняти вартість проїзду вони проголосували одноголосно.

Один з присутніх додав, що їм справді важко підтримувати стан автомобілів і платити зарплату водіям, виходячи з теперішньої ціни квитка.

— Ми б хотіли, щоб влада пішла нам на зустріч, бо з такою ціною ми не зможемо їздити, — сказав він.

Наостанок Олександр Гота додав, що він та інші перевізники розуміють, що це питання далеко не одного дня, бо важливо знайти компроміс, який влаштує всіх.

— Сьогодні-завтра ми підготуємо протокол нашого зібрання, підпишемо його і подамо до виконкому міської ради. Ми розуміємо, що 12 гривень — це велика ціна на сьогодні, тому будемо приймати спільне рішення, будемо обговорювати це питання з міською владою і будемо виносити суму, яка зможе задовольнити всіх: і нас, і мешканців міста і владу, — каже Олександр. — Ми розуміємо соціальну напругу і розуміємо, що не всім мешканцям міста легко. Тому ми будемо подавати прохання до виконавчого комітету, будемо домовлятися й будемо вирішувати разом, як нам вчинити. Я не можу зараз сказати, буде це вісім гривень, 10 чи 11, без рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради ми не можемо щось стверджувати.

Піднімуть вартість проїзду і в ТТУ?

Ціну проїзду у Вінниці, зазвичай, піднімають майже одночасно і для маршруток, і для муніципального транспорту. Наприклад, у 2018 році вартість квитка у маршрутках зросла з 1 липня, а з 20 серпня підняли ціну і для ТТУ.

Приватні перевізники озвучили, яку вони хочуть вартість проїзду. А чи будуть піднімати ціну квитка в електротранспорті та муніципальних автобусах? 

— Сьогодні є проблема з фінансуванням. Нам доводиться випускати весь рухомий склад, нести збитки через карантинні обмеження. Відповідно ці збитки зараз компенсуються з бюджету міської громади і це неправильно, — розповів журналісту 20minut.ua генеральний директор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. — Але ми не готові ще виставляти це питання (підняття вартості проїзду - авт.), потрібно робити багато розрахунків. Тому поки не стоїть питання, що нам терміново потрібно підвищувати.

Опитування

Чи готові ви до підняття плати за проїзд у маршрутках?


 

Читайте також:

З тимчасовим світлом, але без гарячої води. Історія з будинком на Магістратській триває

«Шмигаля на гілля»: вінничани вийшли на акцію проти підвищення тарифів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (96)
  • Татьяна Мартынюк

    поставьте в маршрутки валидаторы

    Анна Кононова reply Татьяна Мартынюк

    и туалет еше бо на вокзале он дороже проезда

    Ols Kat reply Татьяна Мартынюк

    а мне больше хотелось бы, чтобы в каждой маршрутке был мини-бар
  • Inna Moroz

    Провалідували ціни в інших містах вони.... А Вінниця проти Львова та Харкова така величезна, що там 6-7 грн , а у нас має бути 12...в чому логіка😡
  • Vanchope M

    Середня  ціна в Україні А95 у лютому 2018 -30,38грн, у лютому 2020 - 26,47 грн. То як ціна на паливо зросла на 30-40%!? Мінімалка зросла, можливо запчастини. А підняти хочуть вартість на 100%. Цікава математика від перевізників.

    Анна Кононова reply Vanchope M

    на сто то это 60 гр будет но не 12
  • Svyatoslav Usatyuk

    Рентабельність + відкат + прибуток + ще прибуток + ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up