Проект ЄС допомагає переселенцям на Вінниччині відновити бізнес

Проект ЄС допомагає переселенцям на Вінниччині відновити бізнес
На гроші від ЄС та обласної ради Вінниці переселенці з тимчасово окупованої території Сходу України та Криму зможуть відновити свій бізнес у Вінниччині. Загальна сума гранту – понад 350 тисяч євро.

- Ми хочемо підтримати тих людей, які бажають започаткувати або відновити свій бізнес, - каже Валерій Нікітюк, керівник проекту «Центр адаптації переселенців та підприємств із зони АТО та Криму у Вінницькій області». – Гроші були виділені від ЄС (90%) і від обласного бюджету (10%). Кошти вже на рахунках обласного бюджету. Але реально ми їх зможемо давати тільки тоді, коли в учасників програми будуть на руках кредитні договори. Договір укладається між трьома сторонами. Між банком, Департаментом регіонального економічного розвитку Вінницької ОДА, та позивачем. Гроші будуть направлені на розробку бізнес-планів, відшкодовування витрат по кредитам – відсотків, комісії за надання кредиту. Розраховано, що до кінця проекту ми допоможемо зняти фінансове навантаження з позичальника.

За словами Нікітюка, з цих грошей частина виділяється на створення умов для ведення бізнесу – відшкодовуються витрати на закупку матеріалів, придбання спеціальної техніки. Один підприємець може отримати до 15 000 євро компенсації. Окрім цього 2000 євро передбачено на роботу над бізнес-планом.

 

Відео дня

Реальні випадки. Як підприємство-переселенець опинилось у Вінниччині

Підприємство ТОВ «Торговий дім Укрхім» ще в минулому році переїхало на Вінниччину з Луганську.

- У нас колись в Калинівці було регіональне представництво, - розповідає виконавчий директор «Укрхім» Сергій Кравець. – Тому після початку воєнного конфлікту на Сході України, керівництво вирішило закрити центр у Луганську та переїхати на Вінниччину. І частину обладнання вдалося вивезти із окупованої території. Цей процес був не із легких. Зараз плануємо відновити наші можливості, знайти підхід для нового ринку.

Підприємство займається створенням сумішей, септиків та інших речовин для будівництва.

- У нас є вже кілька проектів, - розповідає Кравець. – Але розробка нової податкової реформи створює певні труднощі. Радує те, що нас не залишають сам на сам із всіма проблемами.

Окрім «Укрхіму», зробити «пересадку» бізнесу на грунт Вінниччини намагаються ще декілька підприємців.

- В процесі оформлення договору в нас є дві фізичних особи і чотири підприємства, - каже Валерій Нікітюк. – Вони претендують на різні суми кредиту.

Що цікавить бізнесменів з зони АТО та Криму на Вінниччині?

Департамент регіонального економічного розвитку в рамках цього проекту ЄС проводить семінари для бізнес-переселенців. Перший з них пройшов 17 грудня і був присвячений будівельному сектору ринка. Взяли участь 26 бізнесменів, з яких більше половини - з зони АТО та Криму.

- Цей семінар тільки початок, - розповів Валерій Нікітюк. – Ми ще плануємо провести п’ять подібних заходів з різних сфер бізнесу. Поки ми вивчаємо актуальність, запит аудиторії на ринку.

Луганчанин Сергій Герич, консультант Центру управлінських технологій, був спікером на семінарі по будівництву та познайомив переселенців з новими умовами та можливостями сучасного ведення бізнесу.

- В Україні відкрити власну справу дуже важко, - сказав він. – На семінарі ми намагались розповісти людям, як зробити власну справу ефективною, конкурентоспроможною. І ще дискутували на тему, чи є майбутнє сфери будівництва в нашій країні.

Експерт розповів, що переселенців цікавить бізнес-клімат на території Вінницької області, нові форми податкової реформи, ринки збуту та аудиторія клієнтів. Окрім цього, підприємствам з окупованих областей України та Криму приходиться одночасно «зализувати рани» та «адаптуватися до нових умов».

- Альтернативи немає, - каже Сергій Герич. – І проект по залученню кредитних ресурсів, щоб швидше відновити бізнес важливий для них. А кредити переселенцям ніхто не дає, забезпечення по позиці не відмінили. Тому на позику більше шансів у тих переселенців,в яких залишились хоча б «уламки» бізнесу.

Додаткова інформація

Проект ЄС та вінницької облради для бізнес-переселенців триватиме до липня 2016 року. Кошти, які залишаться, можуть бути розподілені між підприємствами переселенців або повернуті в Європейській фонд.

Більше інформації можна отримати на офіційній сторінці проекту та у соцмережах: . Заповнити заявку на участь можна на сторінці.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    по-перше не пізно

    по-друге любітіля рускава міра не питають
  • Анонім

    а вінничанам коли будуть допомагати ????????

    хоча б душити припинили , бо буде - ...., а не податки
  • Украинец

    Пусть возобновляют бизнес в Бурятии! Там как говорил их вождь все условия для них! Каждому 3к квартира, джакуззи, пенсии по 1000 долларов, идеальное место для бизнеса! На Винничине делать им с своим гоп бизнессом нечего!
  • Анонім

    350 тыс? Ого, почти три миллиарда! )

    Распутин Аристарх reply Анонім

    Десять миллионов гривен
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up