Порятунок в один клік. Запустили додаток, який допомагає людям з інвалідністю

Порятунок в один клік. Запустили додаток, який допомагає людям з інвалідністю
  • В Україні запустили додаток 112.in.ua, який дозволяє людям з інвалідністю оперативно звернутися до служб екстреної допомоги. Наразі він працює у 18 містах країни, в тому числі й у Вінниці. 
  • Завантажити його можна безкоштовно, зараз працює для платформи Android, iOS вже в розробці.

Додаток 112.in.ua — це система швидкого реагування, яка дозволяє в один клік викликати службу допомоги з передачею свого місця розташування і медичних даних. Додаток направляє диспетчеру екстрених служб інформацію про людину, яка потребує допомоги, а також його місцеперебування й ситуацію. Той у свою чергу вже викликає відповідну службу на місце. 

Можна передати інформацію, обравши піктограми в додатку або лише відправивши фото події. Користуватися 112.in.ua може будь-хто, але першочергово додаток призначається для людей з інвалідністю.

«За останніми підрахунками кількість осіб з інвалідністю в Україні становить понад два з половиною мільйони. Багато людей в нашій країні не можуть скористатись викликом швидкої допомоги, поліції чи ДСНС через те що не бачать, не чують чи не в змозі пояснити де вони знаходяться і що трапилось. Додаток «112.IN.UA» вирішує цю проблему», — пояснюють організатори проекту. 

Відео дня

Зараз у системі зареєструвалися понад 3 000 користувачів. Виклик працює у 18 містах України, триває робота над підключенням інших міст. Він доступний для мобільної ОС Android, версія для iOS поки в розробці.

В телефоні — всі дані

Ми протестували додаток. Підключення займає кілька хвилин. Спочатку програму потрібно завантажити. Далі вибрати мову та зареєструватися, ввівши пошту, прізвище та ім’я і контактний номер телефону. Далі заповнюємо персональну інформацію, вказуємо: місто, адресу, ідентифікаційний код, номер страхувальної компанії, а також номер телефону особи, яку у разі екстреної ситуації необхідно попередити (члени сім’ї, опікуни, близькі друзі). Розробники запевняють, вся ця інформація є конфіденційною і не розповсюджується. 

Наступний крок — вводимо медичні дані. Тобто, всю важливу інформацію стосовно медичних даних користувача: обмеження слуху, зору, група крові, протипоказання, перенесені хвороби, алергії, непереносимість препаратів. Готово. 

Після того, як інформацію занесено в систему, додатком можна користуватись. У разі настання надзвичайної ситуації, коли потребується допомога екстрених служб, людині потрібно зайти в систему або скористатися гарячою клавішею виклику SOS. Звісно, виклик краще робити через програму, обравши необхідний департамент, допомога якого наразі потрібна. Також є можливість додати фото, коментар з події чи проговорити його усно.

«Хочемо, щоб ця послуга була доступна на державному рівні»

Ми поговорили з одним із засновників проекту Романом Левом, який розповів, чому цей додаток справді важливий. 

— У 2018 році у Києві я познайомився з Тетяною Радченко, перекладачка жестовою мовою в ТСН. Пояснивши проблему виклику надзвичайних служб для певних категорій людей в Україні, вона звернулась із проханням розробити нову систему, — розповідає Роман. — До того моменту я на такі проблеми й не звертав уваги. Але почав усвідомлювати, що і в здорових людей можуть бути ситуації, коли ні говорити, ні дзвонити можливості немає. А що вже говорити про людей з інвалідністю? І коли Тетяна детальніше пояснила ситуацію, то ми з моїм братом почали створювати 112.in.ua. 

На це розробникам знадобилось близько 1, 5 роки. За словами Романа, фінансування у них немає, вони все роблять за власні кошти. Зараз вартість проекта сягнула близько 100 тисяч доларів. 

— Звичайно, нам б хотілося, щоб ця послуга була доступна на державному рівні, — продовжує чоловік. — Оскільки ми напряму залежні від отримання викликів за допомогою ДСНС, МФВ, МОЗ, комунальних служб чи газових. Додаток повинен бути державним, бо ці всі підрозділи підпорядковуються державі. По замовчування, ми не розглядати варіанта, коли будемо отримувати дзвінки і переадресовувати їх в департаменти. Бо це додаткова ланка, і відповідно, додатковий час для врятування життя людини. 

Як пояснює Роман, аналогів додатку в Україні немає, лише є програма, яка дозволяє викликати тільки поліцію.

Додамо, для того, щоб показати, що впровадження цього проекту в державну систему, справді важливе засновники створили петицію. Підписати її можна ТУТ. 

Читайте також:

До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог

Форс-мажорні обставини. Як в умовах карантину повернути завдаток?


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up