До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог

До чого призведе послаблення карантину? Пояснює епідеміолог
  • З сьогоднішнього дня, 22 травня, країна перейшла до наступного етапу послаблення карантину, на якому запрацювали: дитячі садочки, спортзали і готелі.
  • Вінничан ж на вулицях міста все частіше можна зустріти без засобів захисту, а кількість хворих у нашій області щодня збільшується.
  • То до чого призведе послаблення карантину? Поговорили з епідеміологом про те, як поводитись у людних місцях та порівнюємо нашу ситуацію виходу з карантину із сусідньою Польщею. 

З 22 травня до 22 червня в Україні діятиме адаптивний карантин. За словами голови МОЗ Максима Степанова, введення саме адаптивного карантину дасть змогу повністю контролювати ситуацію, дуже швидко реагувати в залежності від регіону. Основне послаблення карантину — відновлення з 22 травня роботи міського та приміського транспорту в Україні. Також у Вінниці, як у більшості міст країни, відновлять роботу: готелі, церкви та з 25 травня — дитсадки, звісно, з певними обмеженнями. 

Як поводитися у спортзалах, дитсадках чи готелях?

Про те, як безпечно поводитись у час карантинних послаблень, щоб не наражати себе на небезпеку ми поговорили з лікаркою-епідеміологом Наталією Пономарьовою. 

— Наразі ми не маємо ще можливості оцінити чи є в нас збільшення захворюваності на COVID19 після послаблення карантину. Але точно можу сказати, якщо люди будуть ігнорувати рекомендації Уряду, то до нічого хорошого ці послаблення не призведуть, — каже лікарка. — Оскільки ще не прийшов інкубаційний період два-три тижня з моменту послаблення.Тому я вважаю, що відкриття фітнес-центрів запровадили зарано. Але, після відновлення їх роботи, я б велику увагу приділила перевірці фахівцями (епідеміологами) дотримання у спортзалах санітарних норм, правил діючого законодавства, а також розроблених  адміністрацією цих закладів алгоритмів роботи щодо недопущення розповсюдження інфекційних хвороб. І не тільки COVID19. 

Відео дня

Щодо туризму, за словами Наталії, ця тема поки закрита для компромісів. Каже, про туризм за межами країни — ще однозначно зарано говорити.

— Найбільш хвилююча тема — дитячі садочки та інші дошкільні заклади. Я не тільки лікар, але й мама двох дітей, — продовжує Пономарьова. — Також маю досвід роботи санітарним лікарем у складі санітарно-епідеміологічної службі. Тому знаю як іноді, під тиском батьків, працівники цих закладів порушують санітарні правила в частині правил щоденного огляду та щоденного приймання дітей в садочок. А саме приймають дітей з явними проявами хвороб, бо батькам «ніде діток діти». Наразі ж потрібно суворо дотримуватись правил щодо поводження під час COVID19 для дитячих закладів, які видав Уряд. 

«Послаблення не означає завершення»

— Ми не стикалися з цією хворобою і будь-які дії, у тому числі ті, які на погляд населення жорсткі та безпрецедентні, все одно виправдані, — каже лікарка. — Тим паче їх постійно змінюють, доповнюють чи скасовують. Після аналітичної роботи ми усі будемо мати досвід боротьби з цією хворобою, як і з іншими, з якими колись людство стикалися вперше. А зараз, на основі досвіду боротьби з респіраторними вірусними захворюваннями треба дотримуватися основних санітарно-гігієнічних правил спілкування у суспільстві. Варто пам’ятати, що пом’якшення — це не скасування. 

Як говорить лікарка-епідеміолог, найперше потрібно мати повагу до оточуючих людей, яка може проявлятися: у дистанції в чергах чи транспорті. Не менш важливе, є носіння масок — в громадських місцях, де є вимушене скупчення людей без достатнього доступу свіжого, постійно циркулюючого свіжого повітря, тобто у магазинах чи, транспорт. Носити маски, за словами лікарки, треба принаймні до повного виходу з карантину. При цьому обов'язково завжди дотримуватися правил одягання, носіння та знімання масок. 

— Потрібно користуватися антисептичними засобами для рук в разі необхідності або потреби, а значить взяти за правило мати при собі свій маленький флакон зі антисептиком, — каже Наталія Пономарьова. — Не забувати постійно мити руки.

Наталія пояснює, що при близькому контакті з людиною, наприклад, майстрами у салонах краси, треба обов'язково одягати маску. Не соромитися питати, чи здоровий на момент вашої зустрічі майстер, чи добре він себе почуває. 

— Моя порада — частіше гуляти, бути на свіжому повітрі, відпочивати на свіжому повітрі, займатися спортом на свіжому повітрі, — продовжує Пономарьова. — Але все це треба робити наодинці або з малим колом людей, з якими ви постійно безпосередньо спілкуєтесь. Ні в якому разі не треба збиратися великими компаніями.

«Кількість хворих зменшується, бо громадяни дотримуються рекомендацій»

Наразі, станом на 22 травня, в Україні підтверджено 20148 випадків Covid-19. Впродовж 21 травня отримано 442 повідомлення про нові підтверджені випадки. А у нашій області на сьогодні зафіксовано 824 випадок. Зараз +36 нових за добу, а ще вчора було + 22 нових за добу. Наразі кожного дня кількість заражених у Вінницькій області зростає. Проте вінничан на вулицях міста все частіше можна побачити без засобів захисту. То до чого може призвести послаблення карантину? 

Ми вирішили порівняти нашу ситуацію із сусідньою Польщею, де послаблення карантину почалось ще раніше, ніж у нас, але кількість хворих щодня там зменшується. 

Поступовий вихід карантину в Польщі почався з 20 квітня — там відкрили парки та ліси для прогулянок. Також збільшили максимальну дозволену кількість покупців у магазинах і людей у релігійних установах. У громадських місцях усе ще потрібно дотримуватися дистанції у два метри та використовувати маски, а виходити з дому радять лише за нагальної потреби. 

Як повідомляє RMF24, у Польщі зменшується добова кількість нових хворих на коронавірус. За словами Януша Чешинського, заступника міністра охорони здоров’я Польщі, це через те, що громадяни дотримуються рекомендацій. Наступного тижня очікують суттєвого зниження щоденної кількості нових хворих. Він додав також, що у Польщі одужали вже більше 40% хворих на коронавірус, що дещо більше, ніж у багатьох інших країнах світу. 

Послаблювати карантин у Польщі будуть у чотири етапи, однак їхні терміни остаточно ще не озвучують. Кожні два тижні у країні планують знімати частину обмежень, якщо кількість нових випадків інфікування коронавірусом зменшуватиметься. Наразі у Польщі йде спад захворюваності. Порівняно з Україною, там виздоровіло на 1867 осіб більше, а хворих у них наразі — 20 379 громадян.
 

Читайте також: 

«Вибилися з режиму». Вінничани про те, як послаблення карантину вплине на життя

Без перепусток. У вінницький транспорт пускають всіх пасажирів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Пастушенко

    Хотелось бы знать,а контролируют продовольственные магазины.Недвно покупала товар и кассир работала в ужасно грязных перчатках.Сомневаюсь,что они их обрабатывают.Как часто они должны их мыть и обрабатывать или менять?Ведь они берут ими товар и деньги.
  • Юля Мостенець

    Як можна відкривати садочки лише за рекомендацією головного лікаря країни? А розробив хтось план дій, посадову інструкцію, виділили кошти на створення належних умов, що вихователі могли дотримуватись правил захисту. Ні лише поради!!!
  • Валентина Грубеляс

    Це точно
  • Наталия Войт

    Как же достали ваши статьи ни о чём.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up