Пільговики почнуть платити в громадському транспорті?

Пільговики почнуть платити в громадському транспорті?
У новому державному бюджеті більше немає видатків на пільгові проїзди. А фінансування переклали на міста. Де у Вінниці візьмуть близько ста мільйонів гривень на рік для безкоштовного проїзду?

Ще торік законотворці намагались ліквідувати фінансування пільгового проїзду деяких категорій громадян, серед яких були й пенсіонери. Але завдяки громадським активістам та міській владі це вдалося зупинити та “вибити” грошей на компенсацію. І держава повернула вінницьким транспортникам витрати, але – третину. Ситуація в 2016 році повторюється - пільги не відмінили, а переклали їх фінансування на місцеві бюджети.

У Вінниці кількість пільговиків сягає приблизно 120 тисяч осіб. А це третина міста. Якщо кожен з цих осіб буде щодня хоча б раз сплачувати проїзд на трамваї або тролейбусі - то це близько 240 тисяч гривень за день! А на автобусі ще більше - 300 тисяч гривень щодня.

Під час недавньої розмови з журналістом “20хвилин” заступник міського голови Андрій Рева відмітив, що ніяких рішень про відміну пільгового проїзду в громадському транспорту не приймалося.

Відео дня

- Існує два виходи з ситуації: скасовувати пільги або знаходити фінансування, - розповів Рева. - За законом, місцевий бюджет має право оплачувати пільговий проїзд за бажанням. А в державному бюджеті немає видатків на компенсацію пільг. От і виходить, що низці категорій громадян можливо доведеться втратити свої привілеї.

Що вінницькі пільговики отримають на заміну? Ще минулого року у Міністерстві соціальної політики бажали впровадили систему монетизації пільг. Так, державна допомога стала би адресною, ефективною та  виділялися грошові виплати на проїзд в громадському транспорті. Але в якому обсязі? А якщо людина має не одну, а дві та навіть більше пільг? Поки що відповідей на ці питання немає. Також не знають чи будуть вводити систему монетизації пільг й в вінницькому Департаменту соціальної політики.

- У минулому році ми видали понад 17 тисяч пільгових проїзних карток, - розповідає заступник директора Департаменту соціальної політики Наталія Паламарчук. - Але це лише спрощує життя пільговикам: вони показують пластикові картки з фото кондуктору замість свого посвідчення. Муніципальна картка вінничанина ще в розробці. А з приводу монетизації пільг - це не в нашій компетенції, бо порушимо закон прийнявши такі умови без погодження в уряді.

Транспортники можуть залишитись без компенсації пільговиків. На те щоб профінансувати безкоштовний проїзд усім пільговикам у громадському транспорті Вінницькій транспортній компанії потрібно понад 120 мільйонів гривень на рік. Однак, з необхідних коштів в минулому році виділили менше третини - 35,3 мільйонів гривень.

- Проблеми з фінансуванням існують кожного року, - розповідає представник Вінницької ТТУ. - Якщо б ми отримали всі заплановані кошти, то проблем з ремонтом та оновленням громадського транспорту зовсім не було б. Щодо пільгового проїзду, то це питання вирішується, є вже деякі “зрушення”. Але однозначної відповіді на те, чи буде в Вінниці пільговий проїзд чи не буде - сказати не можу.

Кому залишають за законом пільги?

Громадський транспорт

Пільга залишається:

1.Інваліди війни 1,2,3 груп, учасники бойових дій.

2.Потерпілі та ліквідатори катастрофи на ЧАЕС 1-ї та 2-ї категорій.

3.Військові пенсіонери та вдови військових, пенсіонери спецслужби зв'язку та інші категорії.

4. Діти з багатодітних сімей.

5.Реабілітовані.

6.Діти - інваліди, інваліди (1,2 група).

Позбавляються пільг:

1.Учасники війни, члени сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни, особа з особливими заслугами перед Батьківщиною, батьки загиблої особи з особливими заслугами.

2. Особи з особливими трудовими заслугами, вдови осіб з особливими заслугами, батьки загиблих осіб з особливими заслугами, ветерани праці.

3.Діти війни.

4.Опікун дітей загиблого громадянина, смерть якого пов'язана з Чорнобильською катастрофою, дружина / чоловік (ЧАЕС) загиблого громадянина, дитина (ЧАЕС) загиблого громадянина, особа (ЧАЕС), яке працювало за межами зони відчуження.

5.Жертви нацистських переслідувань.

6.Пенсіонери за віком.

 

Залізничний транспорт

Пільга залишається:

1.Інваліди 1,2,3 груп, учасники бойових дій.

2.Військові пенсіонери та вдови військових пенсіонерів, пенсіонери спецслужби зв'язку та ін. категорії.

Позбавляються пільги:

1.Учасники війни, члени сім'ї померлого ветерана війни, особи з особливими заслугами перед Батьківщиною, батьки померлої особи з особливими заслугами, вдови осіб з особливими заслугами.

2.Вдова / вдівець особи з особливими трудовими заслугами, особи з особливими трудовими заслугами, ветерани праці.

3.Пенсіонери за віком.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (108)
  • Нефёдов Николай

    Все рівно транспорт виходить на лінію. Яка різниця чи буде він їхати заповнений чи на 1/4 пустий. Проблему роблять на пустому місці.
  • Анонім

    Картина годину пік: всі місця заняті пенсіонерами, хто  на ринок, хто  в соцзабез, хто в прозорі офіси, аби вдома не сидіти!! Вже на кожному кроці дешеві АТБ є, а бабулі все шукають ще дешевше! Не громадський транспорт,а парк атракціонів!!! Зла не вистачає, а ще розказують про збитковість!! Добре за наші гроші мати гарантованих виборців!
  • Анонім

    ПЕНСИОНЕРЫ ДОСТАЛИ!!! Каждый день рулят на рынок толпами! МОЖНА подумать он один на весь город! Уже дешовые АТБ в каждом ййпп, а они всё ищут халяву! НУ и как же без СОБЕЗА ГОРИСПОЛКОМА ГАЗКОНТОРЫ- ежедневное посещение! Да и внука через весь город в школу проводить-ничё что выше деда-должен  сидеть дед внук, игру играть надо! ВЛАСТЬ ГОДАМИ ОБЕЩАЕТ СНЯТЬ ЛЬГОТЫ_ВСЁ ВЫБОРЫ МЕШАЮТ! ПЕНСИОНЕРОВ ИЗБЕРАТЕЛЕЙ БОЛЬШЕ ЧЕМ РАБОТАЮЩИХ!!!

    Анонім reply Анонім

    Маладец, пенсиков в биореактор!
  • Анонім

    Що то означає - .пільги будуть у Військових пенсіонерів, пенсіонерів спецслужби зв'язку та інші категорії.   Що то за інші категорії??????????  Виникає питання - військові пенсіонери мають замалу пенсію?????  А можливо надати пільги тим пенсіонерам, хто отримує пенсію, наприклад, до 1500грн?????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:16 Ми відібрали п’ять найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від «20хвилин» 14:55 Хабарники вимагали у фермера 42 тисячі доларів за оренду та приватизацію землі play_circle_filled photo_camera 14:22 Хірурги-ортопеди «Пироговки» успішно вилікували вроджену ваду ноги в дитини photo_camera 13:21 Вінницька громада передала військовим три пікапи, 60 FPV-дронів і шість Mavic 3T photo_camera Від читача 08:29 Укртелеком підвів підсумки першого кварталу 2024 року 12:31 Спершу передали на фронт 11 дронів, а потім — 184 паски. У «Карамельної банди» зі Жмеринки новий збір 12:19 Неповнолітній пасажир мотоцикла потрапив до лікарні після зіткнення з п'яним водієм автівки 11:24 СБУ затримала чоловіків, які готували масовані авіаудари по Вінниччині напередодні Великодня photo_camera 11:15 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:17 Тисячі людей прийшли до кафедрального собору Вінниці, аби посвятити великодні кошики photo_camera 09:17 Минулої ночі сили ППО знищили 12 ворожих безпілотників над Україною 09:00 Медогляд дітей: які медичні центри Вінниці пропонують швидке та комфортне обстеження? (партнерський проєкт) 08:17 В Україні відзначають День піхоти ЗСУ. Історія, заборони та прикмети 6 травня 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up