Не буде госпітальних округів — не буде фінансування: замміністра МОЗ Павло Ковтонюк

Не буде госпітальних округів — не буде фінансування: замміністра МОЗ Павло Ковтонюк

У відповідь на протести населення відносно постанови №932 "Про створення госпітальних округів" до Вінниці приїхав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк. Для того, аби зустрітись з робочою групою, створеною головами міськ та райрад, депутатами облради, та з пресою.

Нагадаємо, 31 січня робоча група склала звернення до Кабміну та Верховної Ради про призупинення постанови "Про створення госпітальних округів". Це звернення має пройти (або не пройти) на сесії облради 3 лютого, після чого направиться до Києва. А до того замміністра Ковтонюк спробував пояснити вінничанам що на них очікує. 
 — Україна має дуже специфічну мережу лікарень, вона дуже велика, але не якісна, — говорить Павло Ковтонюк. — На жаль є багато лікарень, які лікарнями лише називаються. 

Чому вводять госпітальні округи? 
За словами Ковтонюка вже з цього року медицина країни переходить на нові принципи фінансування. 

Відео дня

— Новий принцип полягає в тому щоб оплачувати кожну послугу, замість того аби отримувати просто стіни закладу, — говорить заступник міністра. — З 1 липня так буде працювати первинна медична допомога, а з 1 січня наступного 2018 року, цей принцип буде застосований до лікарень.


 
Для переходу на новий принцип фінансування лікарні потрібно підготувати. А саме відповісти на запитання — чи може медзаклад надавати достатню кількість послуг необхідної якості, аби отримувати від державного фонду страхування достатньо коштів?

За словами чиновника госпітальний округ це не територіальне об'єднання. Це об'єднання лікарень, які збираються разом і вирішують, яким чином побудувати маршрути пацієнтів між собою так, щоб цей пацієнт мав швидкий доступ до якісної медичної допомоги. Годинний доступ до базових стаціонарних послуг і двогодинний до більш спеціалізованих послуг.

— В медицині є така особливість — якість залежить від об'єму, тож коли в лікаря не має практики він починає втрачати свою кваліфікацію, — каже замміністра. — Якщо є ліжка та обладнання, це не означає що там є якісна послуга. Треба дивитись по об'ємам послуг, саме тому ми встановлюємо критерій по кількості населення (тому що кількість населення результує об'єм послуг). Наприклад, по Вінницькій  області народжуваність складає 10 дітей на тисячу населення. Якщо ми беремо госпітальний округ в 200 тисяч людей, це означає що там народиться дві тисячі, це статистика. Головне питання — де вони народяться: в десяти лікарнях на двісті пологів, чи в одній на дві тисячі пологів. І тут ми підходимо до стандартів, які прив'язані до об'ємів... Є рекомендації всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), які закріплені в національних стандартах, вони говорять про те, що лікарні або відділення де приймають менше 400 пологів, є небезпечними для пацієнта. Не йдеться про те, що низька, чи не дуже хороша якість медичної допомоги, це небезпечно. 

"Якщо говорити про європейські протоколи в розвинених країнах, наприклад в Британії, там зовсім інші стандарти. На 2016 - 2020 роки в стратегії Британії не дозволяється мати пологові будинки в яких менше 2000 пологів на рік. Чому такі цифри? Коли в лікарні менше 400 пологів — це означає, що в середньому в лікарні народжується одна дитина в день. 

Якщо буде більш зрозумілий приклад з автомобілем: чи захотів би я ремонтувати авто на СТО, де ремонтна бригада бачить один автомобіль в день? Напевно ні. 
Лікар який один раз в день бачить те, на що він вчився, то не дуже добре. Є стандарти, і ми повинні організувати всю систему так щоб їх дотримуватись. Якщо відверто, то по Вінницькій області та й не тільки, є дуже багато лікарень, які навіть до мінімальних стандартів ВООЗ не дотягують. Тож треба щось робити, аби ці лікарні розвивати, і госпітальний округ —  то є інструмент. "

Інструмент, що працює в чотири етапи: 

  1. В області формуються госпітальні округи на певну кількість населення, що визначенні в методиці. З правилами доїзду пацієнтів, які теж визначені. 
  2. В межах цього округу всі власники всіх лікарень збираються разом, малюють клінічні маршрути пацієнта і приймають рішення як вони будуть організовувати свою мережу лікарень, щоб дві основні вимоги дотримувались (по якості медпослуг і по доїзду пацієнта).
  3. Ці рішення фіксуються в багаторічному плані розвитку госпітального округу. 
  4. Коли є план, уряд виділяє інвестиційну субвенцію на реалізацію цього плану. 

Якщо область не захоче мати госпітальні округи? 
На це питання замміністра каже - «добре». 
— Для нас госпітальні округи — це інструмент, який ми даємо, щоб підготувати лікарні до нової системи фінансування і до їх розвитку. Якщо лікарні в 2017 році готуватись до нової системи фінансування не хочуть, а також писати плани розвитку щоб подавати їх на інвестиції — це їх повне право, — каже Павло Ковтонюк. 

Зрозуміло, що інвестицій просто не буде. І за це буде відповідати громада. Тому що за словами замміністра нові ролі в системі дуже прості — держава страхує, лікар лікує, громада господарює. 
Інфраструктура в повному розпорядженні громад. Справа ж держави заплатити за послугу і гарантувати її якість. 
І знову на прикладі пологового відділення:
— Якщо пологове відділення має 200 пологів, а норматив 400 і ВООЗ каже, що нижче цього показника то є небезпечно, чи повинен відповідальний розпорядник бюджетних коштів, якій оперує коштами платників податків, платити за таку послугу? Я думаю — ні, — говорить Ковтонюк. — Тому ми даємо громадам рік, аби ті написати план дій. Якщо громада каже «ми хочемо там пологове відділення» — будь-ласка доведіть до стандарту, а ми допоможемо.
 


Тобто державний фонд страхової медицини з 2018 року буде укладати угоду з закладами на видання тієї чи іншої послуги, і якщо ці послуги не будуть підпадати під відповідні стандарти (поки не відомо які), угоди з ними укладати не будуть. 
В тому випадку якщо лікарня не дотягує до планки — вона за бажанням фінансується з місцевого бюджету, за рахунок громади, або шукає інше фінансування.
 
На запитання, який відсоток закритих лікарень прогнозують в міністерстві (з огляду на явне не дотягування до стандартів), замміністра каже:
-— Ми будемо робити так, щоб лікарні не закривались, а навпаки відкривались. Зокрема, якщо лікарня не тягне за стандартами на хірургічне, пологове відділення..., то чому б не перепрофілювати їх під реабілітаційні чи хоспісні центри...

Алгоритм дії Павло Ковтонюк дав один — зібратись фахівцям і подумати, як зробити так, щоб лікарня дотягнула до стандартів. Все.
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Denys Kuznetsov

    Новоушицька селищна об’єднана територіальна громада втілює суттєві зміни у розвиток інфраструктури:

    http://pvisti.info/index.php/politics/2993-i-navedut-poriadok

  • Валентин Вільчин

    В Україні 25 років проводять реформи , де результат ... ?
  • Anonymous

    'Не буде госпітальних округів - не буде фінансування: замміністра МОЗ Павло Ковтонюк" -  а як же

                      Стаття 49 Конституції України ?

    "Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування."

    Отримати якісну послугу - так, це влаштовує але, отримати цю послугу після реформи  у великому місті реально, але  що отримають від реформи у віддалених селах? Дивно але про це не розповідає пан Павло Ковтанюк. Що отримають жителі села? Що дасть їм ця реформа? Найшов відповідь у ЗМІ:



    "http://www.bagnet.org/news/accidents/321260"

     "В ВИННИЦЕ В МОРГЕ "ОЖИЛ" ПЕНСИОНЕР" - і це напевне у кращому випадку чекаэ на людей літнього віку у селах.

    Ваше видання у 2012 вже освітлювала перший єтам реформування медицини , а саме:

    "Медична реформа: пацієнт швидше живий… поки що

    Ссылка на источник: https://vn.20minut.ua/Zdorovya/medichna-reforma-patsient-shvidshe-zhiviy-poki-scho-10223305.html"

    Журналіст був більш відвертий у оцінюванні результатів реформи.   Дозволю собі декілька рядків з публікації 2012:



    "Найкращий засіб від головного болю – гільйотина"



    "На фініші першого етапу реформи медицини уже склалась явна перевага думок, що мета медичної реформи чисто фіскальна – зменшити витрати на охорону здоров’я Тому, мовляв, довірили реформу не медичним працівникам, а економістам та фінансистам. А Міністерству охорони здоров’я відведена роль лише легітимізувати цю політику в конкретних нормативних документах, що йдуть для виконання на низи"

        Пройшло 4 роки реформи і  що ми отримали?

    Рік 2016 - рік реформ без держзакупівль ліків, ? Що ми будемо мати ще за 4 роки?

  • Прокоповна Проня

    Не будет "финансування"? И не надо. Все за все платят со своего кармана.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up