Медична реформа: пацієнт швидше живий… поки що

Медична реформа: пацієнт швидше живий… поки що
На фініші першого етапу реформи медицини уже склалась явна перевага думок, що мета медичної реформи чисто фіскальна – зменшити витрати на охорону здоров’я

Тому, мовляв, довірили реформу не медичним працівникам, а економістам та фінансистам. А Міністерству охорони здоров’я відведена роль лише легітимізувати цю політику в конкретних нормативних документах, що йдуть для виконання на низи.
До речі, коли почалась медична реформа, із 49 нормативних документів, що їх мало прийняти Міністерство охорони здоров’я, прийняли лише 19. Декотрі із документів перероблялися навздогін по 2-3 рази. Штати первинних центрів медико-санітарної допомоги переглядалися тричі.
Та щоб зрозуміти технологію усіх переймів медреформи, потрібно постійно тримати в голові, що основне її завдання - зробити так, щоб на медицину витрачалось якомога менше коштів. Ну, скажімо, ми створюємо центр первинної медико-санітарної допомоги. Раніше це були поліклініки: окремо дитячі, окремо дорослі. Зрозуміло, що немовлята й дорослі не повинні стояти в одній черзі. Згадаймо, між іншим, що було гарного в радянській медицині – вона достатньо успішно боролась з дитячою смертністю. Виявляється, тепер нам цього всього не потрібно. Оскільки і дітьми й дорослими повинен займатися сімейний лікар. В принципі, він, напевне, може цим займатися. І в селі така реальність давно існує. Але чому подібне треба робити в містах, де більше умов для медичного обслуговування? Педіатри нашої області просто хором заявляють, що такий підхід уб’є педіатрію і все те, що створювалося десятиліттями.

Найкращий засіб від головного болю – гільйотина
Отже з початку нового 2012 року в експериментальних областях повинен почати працювати перший рівень медичних перетворень - відреформована первинна медико-санітарна допомога: амбулаторії сімейних лікарів і консультаційно-діагностичні центри. Офіційні особи області відрапортували, що первинний рівень успішно просувається: в області скорочено 330 ліжко-місць, із 179 головних лікарів первинної ланки залишилось 27, інші переведені на посади завідувачів амбулаторій «із збереженням фонду заробітної плати». А від подальших цифр зекономлених коштів віє такою безвихіддю, нібито руйнується все: об’єднані ФАПи дозволили зекономити в середньому по кожному району по 15-20 тис. грн (у нашій області 27 районів). Класно, але позбавили можливості багатьох людей похилого віку елементарно прийти поміряти тиск, оскільки добиратися до медпункту потрібно пішки від п’яти, а подекуди й 10 км.
За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Лідії Діденко, до 2013 року в області буде створена мережа амбулаторій загальної практики сімейної медицини, що максимально наближена до місць проживання населення. Їх кількість із 184 повинна зрости до 280, лікарів від 275 до 363, середніх медичних працівників - від 898 до 1089. Можна подумати, що фельдшерсько-акушерські пункти у звичному вигляді розташовані незручно для селян.
Середньорічна економія коштів за рахунок реорганізації дільничних лікарень по одному району складатиме приблизно 300-370 тис. грн. На цьому й зупинимось радіти зекономленим коштам, бо надлишок почуттів також шкодить здоров’ю. Адже добре, якщо ці зекономлені гроші підуть на розвиток медицини. Але практика показує інше. За словами колишнього начальника управління охорони здоров’я Вінниці, заслуженого лікаря України Галини Черешнюк, у 1998 році обласний центр проводив власну реформу медичної галузі. Тоді вдалося зекономити дев’ять мільйонів гривень, і жодна копійка не потрапила на нужди охорони здоров’я.

Потрібно 245 лікарів, а є всього п’ять
Отже, раніше пацієнт приходив до свого дільничного терапевта, той направляв його на консультацію до вузького спеціаліста, а потім призначалося лікування. Тепер залишається лише сімейний лікар, посада вузького спеціаліста ліквідовується. А сімейний лікар в собі повинен об’єднати щонайменше двох спеціалістів (терапевта й педіатра). Якщо ж ми забираємо вузького спеціаліста, то він повинен володіти азами хірургії, отоларингології, неврології, кардіології. Тобто, тепер дільничний лікар повинен бути десятиборцем. Шлях універсалізації дільничного лікаря – це дуже серйозна річ. І в принципі, це можливо, якщо лікар дійсно матиме такий високий рівень підготовки. Таких лікарів у нас одиниці. Може, реформу слід було починати з підготовки таких універсальних лікарів? Чи зроблять погоду вже зараз кількамісячні курси перепідготовки?
- Для міста Вінниці потрібно 245 таких лікарів, - каже заступник міського голови Андрій Рева. - У нас тих, хто відповідає сьогоднішнім вимогам, може, осіб п’ять. Щоб інші 240 стали такими, вони повинні мати стимул. Ми повинні їм сказати, раз ви працюєте за десятьох, то зарплату ми маємо вам платити, як мінімум за п’ятьох. За умови, якщо ви пройдете курси, і ми будемо контролювати вашу кваліфікацію. Значить, потрібно створити систему, яка дозволила б через певний проміжок часу отримати такого фахівця. Це не зробиш за місяць і навіть за один рік. Досвідчені спеціалісти називають період від п’яти до десяти років.
- Але вже з першого січня наступного року ми мусимо переходити на систему сімейної медицини, - додає заступник міського голови. - Так от, лише у Вінниці скорочено 300 лікарських посад, через ліквідацію посад вузьких спеціалістів. Частина з цих лікарів пішли на пенсію, частина будуть перекваліфіковуватися на інші спеціальності, а інші будуть проходити перепідготовку на сімейного лікаря.
- Сертифікат сімейного лікаря вони отримають через півроку. А от коли реально стануть такими? І що при цьому будуть думати пацієнти? А центральна влада буде виправдовуватися, що на місцях погано працюють, таку реформу намагаються завалити, гальмують, не хочуть перебудовуватися, - резюмує Андрій Рева.
До речі, на цьому етапі реформування Вінниця знайшла вихід у тому, що перші два-три роки у кабінеті поряд із сімейним лікарем працюватиме досвідчений лікар-педіатр.

Відео дня
>Місцеві керівники не хочуть віддавати лікарні
Тепер про ще один важливий аспект. Чіткого визначення, що таке первинний, вторинний, третинний рівень немає. У законі це прописано розмито. Відповідно градація повинна йти з точки зору медицини.
Сьогодні вже відслідковується протистояння – незгода керівників міст і районів віддавати лікувальні заклади вторинного рівня (лікарні) на баланс обласної влади. Адже тепер представнику однієї з віддалених лікарень, наприклад, Піщанського району, для того, щоб утвердити штатний розпис, вирішити ще якісь важливі питання, потрібно буде їхати в обласний центр. Наскільки повинен буде збільшитись штат чиновників обласного управління охорони здоров’я?
Але найстрашніше – це робота районних станцій швидкої допомоги. За задумом реформаторів, вони тепер будуть управлятися із Вінниці. Виїхав лікар, чи ні, є у нього резина, бензин, і куди він взагалі поїхав, на місцях цього ніхто контролювати не буде.
Своє небажання віддавати міські лікарні висловив мер Ладижина Валерій Кооломєйцев. Категорично проти висловлюється і міська влада Вінниці. Зрозуміло, що частково втрачається сфера впливу для міст і районів. Так, образливо, особливо, якщо муніципальна влада вклала в реорганізацію медицини. Крім того, якщо вторинний рівень відійде до області, то вона буде перетягувати пацієнтів до себе. У результаті декількох етапів переговорів нібито нагорі погодилися залишити лікарні в розпорядженні муніципальної влади Вінниці, але при цьому забрали 130 млн грн з необхідних на потреби медицини 200 млн грн. Щоправда, пообіцяли повернути у вигляді субвенцій з обласного бюджету. Але обіцяти не означає робити.

Реорганізацію потрібно робити, не знищуючи педіатрію
А тепер щодо ще одного важливого моменту – людський фактор, котрий задіяний у реформі медицини на місцях. У декотрих районах області, де вже почали працювати кабінети сімейних лікарів, матері маленьких дітей просто відмовляються вести їх туди. Адже там, у черзі, можуть бути й туберкульозники, грипозні, і навіть психічно неврівноважені.
- Уся справа в тому, що в райони необхідно направляти достатньо засобів і людей, котрі вміють це робити, - переконана заслужений лікар України, старший викладач кафедри соціальної медицини, економіки та організації охорони здоров’я Вінницького медуніверситету Галина Черешнюк. - Можна пошукати чимало виходів. Наприклад, розділити час прийому дітей та дорослих. Або виділити окрему кімнату для очікування мам з дітьми та вагітних. А взагалі-то сімейна медицина потрібна. Адже зазвичай пацієнт ходить по колу із своєю хворобою, і ніхто в результаті не відповідає за здоров’я, він залишається сам на сам зі своєю проблемою. Тепер буде сімейний лікар. Але реорганізацію потрібно робити, не знищуючи педіатрію, а зважено й правильно. Потрібно знати цю систему й розуміти, як вона повинна функціонувати.

Для реформаторів ці лікарні не потрібні
Ну а щодо грошей, фінансисти переконані, що кожен район отримає близько 300 тисяч гривень додаткових коштів. Поки що ці переконання практикою не підтверджені. Зате підметушились інші практики. Декотрі головні лікарі з досвідом, підрахувавши, що після цієї реформи лікувальних закладів може не вистачати, оформили на родичів оренду землі та будують плани, а дехто вже й заклав фундамент майбутнього приватного медичного центру.
А нестача лікарень одразу ж дасть про себе знати після організації госпітальних округів, особливо коли їх не буде в достатній кількості. Але про це ми будемо говорити пізніше, якщо буде предмет для розмови й реформа охорони здоров’я не зупиниться у тому цікавому місці, що називається «зекономлені кошти».
Не обов’язково треба бути лікарем, щоб установити загальний діагноз реформи: пацієнт швидше ще живий, ніж мертвий. Але зараз може відбутись «дерибан» лікарень другого рівня (клінічні, багатопрофільні), потім усій Україні дозволять іти по більш легкому шляху, а пілоти реформи, тобто ми - втратять ту медицину, яку мають. Адже для реформаторів ці лікарні не потрібні. Вони лікуються за кордоном, у гіршому випадку – у Феофанії. А про нас турбуватись? Хіба влада мислить себе категоріями цієї країни?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Как видно из выступлений доктора Комаровского,еще 4-5 лет и медицина на Украине будет полностью уничтожена и это вполне предсказуемое явление.Потому что сегодня,вместо того ,чтобы услышать практических врачей,как Киевские,так и Винницкие руководители идут на поводу медицинской чиновничей рати-это утопие.Если вместо лечебного процесса,сегодня практикующий доктор должен переводить до 500 кг бумаги в год,причем бумаги рикем необоснованные и надуманные.И как можно сегодня устанавливать нормы приема больных и обслуживанию на дому,когда больные люди совершенно разные и по заболеванию и по возрастной группе и т.д.И если на обслуживание одного больного достаточно 15 минут,то другого и 30 минут мало.Но если бы реформами занимались не дилетанты,которые понятия не имеют в лечебном деле,то тогда можно было бы о чем то говорить.....И не Джига с Гройсманом выгнали практических врачей пенсионеров,а оставили главных врачей пенсионеров(с навыками разворовываниями бюджетных средств),чем нанесен глубокий урон лечебному процессу населения,а совершенно бестолковые чиновники от медицины.И если в Киеве Акимова и Бахтеева,то в Виннице вообще стоматолог Грабович и статистик Диденко,а в припеве педагоги Куприянова и Рева.И как друзья Вы не садидесь-Вы в музыканты не годитесь.Увеличение смертности и заболеваемости,а возможно и люди с вилами под зданиями мерии и администрации.
  • Anonymous

    Для того щоб утворити одне робоче місце сімейноголікаря,треба 120тис.грн.І людину треба вчити мімімум 10-15 років,а окупність хтось цього проекту рахував..........Зібралась група бестолкових медичних чиновників і о*бявили медичну реформу,не обговоривши не з населенням,не з практикуючими медиками.Таким чином сьогодні ліквідован цілий ряд медичних закладів,а в існуючих полний безлад,а смертність і захворюваність населення нікого не цікавить.
  • Anonymous

    Работа семейных врачей во многих странах мира основана на правах малого бизнеса,а именно семейный врач - частный предприниматель.А то что делают наши предурки в Украине-это когда кто работает-а кто-то зарабатывает его деньги.Эта реформа-это утопие для развала всей медицинской отрасли в Украинне,которая ведет к уничтожению собственного населения.
  • Anonymous

    Це не реформа,а геноцид власного народу.Всі розвинуті краіни світу відмовились від сімейних лікарів,а на нас проводят досліди, як на щурах.

    Anonymous reply Anonymous

    Петр, о чем речь про отказ? В США существует семейная медицина, в Италии- тоже. Другое дело что там болеее высокий уровень. Про это трудно спорить, но семейная медицина есть. Франция тоже с семейниками живет и лечится.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up