На ремонт двох пам’яток у Центрі міста дають майже 2,5 мільйона гривень

На ремонт двох пам’яток у Центрі міста дають майже 2,5 мільйона гривень
Пам'ятка «Башта та мур» / фото: vmr.gov.ua
  • На сесії міськради, 28 вересня, прийняли рішення збільшити видатки на реставрацію пам’яток архітектури «Мури» та «Готель Франсуа»
  • На Мури, які є на території Свято-Преображенського собору, виділяють 1,3 мільйона гривень.
  • А на колишній готель Франсуа, що знаходиться на Соборній, 50 — 1,1 мільйона гривень.

Торік, в березні, місто та область виділили 4,1 мільйона гривень на порятунок пам’ятки національного значення — комплекс оборонних споруд 17 сторіччя «Мури».

Пам’ятка перебувала в жахливому стані: стіни, яким кілька сотен років, обсипалися. І на думку представників Вінницької єпархії УПЦ МП (Мури є на території Свято-Преображенського собору - авт.) оборонні споруди на цеглини розбирали самі люди.

Башта та мур / фото: vmr.gov.ua

Від початку ремонтів, було підсилено фундаменти під кутовою баштою,  колишньою стайнею, мурами, стіни укріплено спеціальними конструкціями - контрфорсами. Влаштовано замощення з боку вулиці Монастирської. Наразі виконується монтаж покрівлі над колишньою стайнею та баштою.

Відео дня

На сесії міськради погодили субвенцію (передачу коштів) обласному бюджету на ремонт Мурів — 1 мільйон 380 тисяч гривень. Додаткова сума потрібна була, адже «під час ремонту було уточнено фактичну глибину залягання існуючого фундаменту» — пояснили в прес-службі міськради.

Фото з архіву "20хвилин" / зроблено в березні 2018 року

До того ж депутати схвалили рішення про 440 тисяч гривень на ремонт готелю «Франсуа» (Соборна, 50):

— Ці гроші будуть направлені на завершення реставрації, яка зараз триває – оновлення фасаду, відновлення ліпнини, балконів. А ще депутати погодили виділити з бюджету 660 тисяч гривень на внутрішні роботи в цьому ж приміщенні на 4-му поверсі, де знаходиться Терцентр соціального обслуговування населення, — пояснив директор департаменту міського господарства Григорій Пурдик. Саме його структура є відповідальною за реставрацію цієї будівлі.

Раніше на реставрацію екс-готелю «Франсуа» витратили 1,1 мільйона гривень

Нагадаємо, до 2020 року відновлять історичні будинки у центрі Вінниці

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Орест Лютий

    В Мурах варто було б зробити музей, об"єднавши в цілий комплекс з краєзнавчим  музеєм і катакомбами які під ним знаходяться. До речі біля собору є ворота можна їх зробити кованими і з боків бетоні паркани прибрати, і зробити з старої цегли, щоб було як сам Мур.
  • З.А.Глядач

    "директор департаменту міського господарства...Пурдик"

    З таким прізвищем він багато надиректорує. Добре,що хоч не Пукін.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up