Вінницькі «Мури» врятують. Область та місто дають 4,1 мільйони гривень

Вінницькі «Мури» врятують. Область та місто дають 4,1 мільйони гривень
Фото зі сторінки Юрія Легуна. Це акція #SOSмайбутнє, яку проводять, щоб звернути увагу на закинуті пам'ятки
  • Пам’ятку 17 сторіччя «Башта та мур», що знаходяться на вулиці Мури, все-таки врятують
  • По два мільйони виділять з бюджету міської та обласної ради
  • Ці кошти потрібні на протиаварійні роботи. В останні роки залишки старовинної споруди почали руйнуватися

Питання порятунку пам’ятки архітектури «Башта та мур» є актуальним ще з минулого року. У жовтні 2016 року архітектори, історики, науковці, депутати та духовники проводили перші зустрічі. Як казала професор, завкафедри історії України Ольга Коляструк, без Мурів не буде Вінниці:

Фото з архіву "20хвилин"

— Мури — це не просто символ минулої епохи, а серце ранньомодерної Вінниці. Звідси почалася історія Нового міста, новоєвропейської Вінниці, — каже професор, завкафедри Історі України Ольга Коляструк. — Якщо ми не почнемо щось робити із цим руйнуванням, то можемо втратити пам’ятку назавжди. Без минулого не може бути майбутнього.

Відео дня

У вінницькій єпархії підозрювали місцевих жителів. На їх думку люди витягували цеглу з стін "Мурів"

Проте, про реальні кроки для реставрації пам’ятки стало відомо тільки в 2017 році. Спочатку казали, що ціна ремонтів буде не менше 5 мільйонів гривень. Але згодом протиаварійні та консерваційні роботи оцінили в 4,1 мільйони гривень.

У лютому обласний депутат Володимир Барцьось, написав у своєму фейсбуку, що з обласного бюджету виділяють половину коштів на ремонт.

«Ділюся приємною новиною товариство! Вінницька обласна рада 21 лютого на позачерговій 15-й сесії виділила 2 мільйони 75 тисяч на проект здійснення невідкладних протиаварійних і консерваційних робіт на пам'ятці архітектури національного значення «Башта і Мур», — писав Барцьось у своєму фейсбуку.

У січні вже проводили тендер на реставрацію пам'ятки. Але його скасували, бо не було коштів на проект

А 16 березня на виконкомі міської ради прийняли рішення виділити свою половину в ремонт «Мурів»:

«Передати в 2017 році субвенцію з міського бюджету міста Вінниці обласному бюджету Вінницької області на реалізацію проекту «Реставрація пам’ятки архітектури національного значення «Башта та мур» (охоронний номер 55/3) по вулиці Мури, 1. Протиаварійні та невідкладні консерваційні роботи» в сумі 2,039 мільйонів гривень», - зазначено в рішенні.

Остаточна вартість реставрації може зменшитися. Як розповідав директор обласного департаменту архітектури Дмитро Романченко, для визначення виконавця робіт подаватимуть тендер через систему ProZorro.

Але як розповідав київський архітектор Анатолій Ізотов, що займався ремонтом «Мурів» ще в кінці 2015 року, реставрація могла б коштувати менше:

— У минулому році наша проектна документація отримала погодження в Міністерстві культури, пройшла державну експертизу. Необхідно було починати роботи і подавати в експертизу одночасно другий комплект документації. І тут нам стали говорити, що ми заклали дуже малу суму на виконання робіт. У результаті було запропоновано переробити документацію таким чином, щоб підвищити вартість будівельно-монтажних робіт із 274 тисяч гривень до 600 тисяч. Ми від цього відмовилися, бо це корупція.

Загалом на реконстуркцію за їх кошторисом планувалося витратити близько 3,2 мільйонів гривень. Це майже на мільйон гривень менше, ніж теперішній бюджет ремонту пам’ятки.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Задунайский Торонтуй

    Барцос укрепит Муры щебнем от памятника Ленина который он привез из Киева.
  • лалка

    Лол, не пройшло і півроку, як ця "новина" з'явилась у вінницьких медіа.
  • Юрий Бондарук

    Ці мури стояли до вас і будуть стояти після вас, крадії бюджетних коштів!
  • Vladimir Molotov

    надо больше тц!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up