Гучні затримання та врятовані життя: найбільш резонансні випадки за участі «копів» у Вінниці

Гучні затримання та врятовані життя: найбільш резонансні випадки за участі «копів» у Вінниці
  • Зібрали в один текст найбільш резонансні випадки, у які потрапляли вінницькі патрульні більш, ніж за два роки роботи.
  • Серед них є як такі, що викликали у вінничан захоплення та повагу, так і ті, що ставали предметом обговорювання та обурення для всієї України.

Людей, які невдовзі мали прийти на заміну вуличним «ппсникам», «даівцям» і стати на охорону громадського порядку у Вінниці почали навчати з грудня 2015 року. Попереду в них — щоденні заняття у вінницькій «поліцейській академії» — тренінговому центрі на Ботанічній. Хто витримає — вийде на роботу патрульним. Стане частиною професії, яка вважалася найбруднішою в міліції (тоді вже поліції) і, мабуть, є найближчою до людей.

З п’яти тисяч вінничан, які подавали документи на конкурс, півтори тисячі допустили до співбесід. За результатами останнього етапу знов сформували рейтинг і врешті відібрали для навчання 265 людей. Але по аудиторіях на перше заняття розійшлися 253 людини. Десятеро передумали бути поліцейськими. Ще двоє – просто не з’явилися.

Ми тоді розпитували членів конкурсної комісії про кандидатів у правоохоронці. І вони казали: багато людей уявлення не мали, що за робота на них чекає. Хтось надивився фільмів по поліцейських-героїв. Хтось півжиття тільки те й робив, що міняв місця роботи. Таких – відсіювали.

Відео дня

Уже в кінці лютого, коли нові патрульні поліцейські вже от-от мали з’явитися на роботі, ми питали вінничан, чи яких змін вони очікують з цією реформою. Загалом, нам сказали, що покладають сподівання на молодих людей, які прийшли у поліцію міняти систему. Зазначали, що незадоволені тим, що у керівництві МВС залишилися старі кадри.

Присяга

22 лютого, на площі біля «Книжки» було дуже людно. Тут на вірність українському народові зібралися присягати нові поліцейські. Також чекали на перших осіб держави…

І поки ті летіли до Вінниці, поліцейські мерзли. Їх відпускали трохи погрітися в Плеяду. Там «копи» їли шоколадки, пили каву і стояли в черзі до дзеркала.

На вулиці в цей час ті люди в новій поліцейські формі, які не дуже змерзли, махали руками в бік глядачів і говорили по телефону. Це так вони спілкувалися з родичами, до яких не могли підійти, поки не завершиться офіційна частина.

Патрульних вкотре шикують, інструктують і знов відпускають в «Плеяду». Цього разу, виявляється, не просто так – на них там чекає голова Національної поліції України Хатія Деконаїдзе. Ця зустріч мала бути неформальною з питаннями та відповідями. Патрульні стали у щільне коло навколо головної, а вона не голосно розказувала їм про важливість відкритого спілкування з людьми, які «вже за нас».

— Люди розуміють, що ця реформа – найбільше досягнення країни, — говорила Хатія Деконаїдзе. – Завжди думайте, для чого ми тут, для чого ми все це робимо… Питання є?

— Відсутні! — гукають всі, які один...

Читайте також:

На роботі

Нові вінницькі «копи» вийшли на перше патрулювання у ніч на 22 лютого. Складалося враження, що містяни вже відвикли бачити таку велику кількість патрулів на вулицях, бо майже кожен зустрічний обертався їм услід чи знімав на мобільний телефон. Коли авто поліції зупинялися, до них підбігали молоді люди та просили дозволу зробити «селфі з копом».

Вдалося подивитися, як нові охоронці порядку працюють на ДТП, що сталося близько 19.00 на Свердловському масиві. Три автівки отримали незначні пошкодження через те, що не дотримувалися дистанції.

Цю аварію оформлювали майже шість годин. Після завершення цього процесу у них не завівся «Пріус» — розрядився акумулятор. Довелося «прикурювати» його від іншої машини.

Перші випробування

Вже за кілька днів після запуску вінницькі «копи» опинилися у центрі уваги – зловили припарковане з порушенням авто батька голови Верховної Ради Володимира Гройсмана – пана Бориса. Та ще й з Семеном Хануком (радником мера).

Семен був упевнений, що патрульні виконували чиєсь «замовлення» або піднімали свою репутацію за рахунок Бориса Гройсмана. Обіцяв подати заяву до суду через, на його думку, неправомірні дії поліцейських.

Біля «Книжки» затримали авто, яке було у розшуку, поліція з прокуратурою відзвітували – вони викрили злочинну схему заволодіння дорогими автівками. Йдеться про BMW-Х5. За кермом цієї іномарки, яка вважалася вкраденою з арештмайданчика, був майор, який працював на керівній посаді в міській поліції.

Зупинили машину нові патрульні. На місце з’їхалися співробітники прокуратури, обласної міліції та їхньої внутрішньої безпеки. Ще був «Дорожній контроль».

— Ми мали інформацію, що працівник поліції їздить на «лівій» машині, користується своїм посвідченням, і його не чіпають, — казав Денис Климов з «Дорожнього контролю».

Був ще один цікавий випадок. Представники «старої міліції» на ВАЗ 2107 висадили посажира в зоні дії знаку 3.34. У зоні його дії зупинятися не можна. Активісти «Дорожнього контролю», які стали свідками події, звернулися до нової поліції з проханням справедливо покарати порушників у формі. І на прохання не відмовили.

Перші биті «Пріуси»

Аварія зі службовим авто сталася через тиждень після початку роботи. Патрульні врізалися у стовп на вулиці Лесі Українки. У пригоді ніхто не постраждав.

Наступна ДТП — ще через кілька днів. На Немирівському шосе поліцейський «Пріус» в'їхав у маршрутку, яка стояла на зупинці.

12 добрих справ патрульних за перший місяць

Із першої ночі роботи, з 22 лютого, патрульні поліцейські мали майже 4,5 тисячі викликів. Звісно, що не кожний назвеш зразковими. Але деякі щоденні справи «копів» тягнуть на те, щоб їх відзначити в цьому списку, складеному за розповідями керівників патрульної служби. Про це ми писали у матеріалі «Перший місяць роботи патрульних: більше потурати не будуть».

  1. Супроводили жінку до пологового будинку під час раптових пологів. Жінка народила здорового хлопчика.

  2. Із власної ініціативи провели заняття в шести школах та організували екскурсію до себе в управління дітям, позбавленим батьківського піклування.

  3. Регулярно допомагають водіям у дорозі, чим підтверджують сервісне направлення своєї служби. Можуть замінити пошкоджене колесо чи іншим чином допомогти власнику авто на аварійці.

  4. Щотижня рятують життя кільком людям, які намагаються здійснити суїцид. Найвідоміший факт – порятунок юнака, який хотів кинутися з київського мосту через нерозділене кохання.

  5. Вгамувати сімейний конфлікт – подвиг, якщо скандалісти зустрічають патрульних із сокирою в руках. Викликів на сімейні конфлікти або сварки з сусідами трапляються по кілька на зміну.

  6. Знайшли і спіймали за гарячими слідами розбійника, який на Вишеньці вирвав навушники в перехожого, ударивши його по потилиці. Всього затримали 50 правопорушників, стосовно яких порушені кримінальні провадження.

  7. Під час стандартної перевірки документів знаходять людей, оголошених у розшук. Те ж саме з автівками, які розшукуються. Щозміни мають одну таку людину і одну машину.

  8. Стоячи в тягучці, пробивають сусідні авто по планшету і знаходять проблемні, які можуть бути конфісковані за борги Державними виконавцями. Водія арештованої машини попереджають. Це ще один сервіс.

  9. Збільшення кількості викликів на «102» сприймають за збільшення рівня довіри до себе. В перші зміни «копи» мали 30-40 викликів за 12 годин. Тепер – 100. Побільшало дзвінків на «102» від сумлінних громадян, які звернули увагу, наприклад, на підозрілі звуки у сусідів. Завдяки одному з таких дзвінків спіймали злодіїв, які обкрадали приватний будинок на Кореї.

  10. Взяли участь у затриманні БМВ, яке зникло зі штрафмайданчика разом зі ще кількома дорогими автівками. Йдеться про схему махінацій, яку розслідує прокуратура, а фігуранти - працівники ДВС та МВС.

  11. Знайшли крадіїв велосипедів раніше, ніж їхні власники прийшли у райвідділ із заявами про злочин. Вночі зупинили на вулиці людей на великах для перевірки документів і «розкусили» злодіїв.

  12. Знайшли «Мерседес» після дзвінка таксиста на «102». Чоловік повідомив про заволодіння його машиною із застосуванням сили, й патрульні зуміли спіймати втікача на чужому авто.

50 днів на службі

З 22 лютого по 11 квітня 2016 року на «102» надійшло 8912 викликів — у середньому це по 178 викликів щодня. Та по сім на кожний з 25 екіпажів.

За цей період патрульні зафіксували 668 випадків сімейних сварок та 422 випадки крадіжок. За 50 днів роботи патрульних на вулицях міста сталося 272 ДТП, з них 58 за участю потерпілих.

А 31 вінничанин сплатив штраф за те, що переходив дорогу у неналежному місці.

Збили дівчину на Соборній. Протоколи на суддю та ДАІвця

Патрульні отримали орієнтування на п’яного водія по «102», зупинили його машину і доставили у відділ поліції для встановлення особи. В чоловіку, який не надав документів, назвався безробітнім і відмовився від перевірки на алкоголь, активісти впізнали суддю Вінницького окружного адміністративного суду Андрія Вергелеса. Відповідальності він так і не поніс.

Читайте також:

На пішоходному переході автомобіль патрульної поліції збив дівчину. Активісти оприлюднили відео, на якому видно наїзд. Бачимо, що поліцейський не надав перевагу у русі пішоходу. За кермом був Ярослав Семенюк, який через рік стане підозрюваним у справі про хабарництво.

Читайте також:

Вінницькі патрульні піймали п'яним за кермом колишнього працівника ДАІ Віктора Льопу.

Спочатку той на ВАЗ 2115 ганяв темними провулками по території хімзаводу, відриваючись від екіпажів поліції. Потім вже ніжками тікав на Академіка Янгеля. Перестрибнув паркан кафе «Молодіжне», на території якого спробував злитися з деревом, але його видав живіт...

Читайте також:

Уночі на даху одного із будинків побачили чоловіка, який збирався стрибнути. На виклик прибули патрульні поліцейські. Чоловік спочатку категорично відмовлявся спілкуватись та просив дати йому спокій. Вимагав дозволили йому налаштуватись перед стрибком. Копи постійно з ним розмовляли. В цей час інспектор непомітно піднявся на дах пожежною драбиною.

На даху поліцейський побачив, що чоловік п’яний. Інспектор знову намагався відмовити його покінчувати з життям. Після розмови на даху, самогубець передумав таки стрибати. Але він невпевнено стояв на ногах і будь-якої миті міг випадково впасти. На місце події викликали рятувальників. На щастя, ще до їх приїзду інспектор перемістив 33-річного чоловіка від краю даху. Поліціянти наділи на нього кайданки та забрали до відділку. Коли чоловік оговтався від пережитого, його відпустили додому.

Читайте також:

Скандал з активістом

«Намагався допомогти людині, яку п'ятеро мусорів вело до відділку, а в результаті отримав кайданки на руки та побиті коліна об асфальт, ось так тепер діє наша поліція», - написав у суботу, 3 липня, на своїй сторінці в Фейсбуку «свободівець» Андрій Гайдай.

Андрія затримали, як сказали в патрульній поліції, за те, що він перешкоджав виїзду патрульної машини з відділку. Більше про передісторію розказувати не стали.

Читайте також:

Безсилі проти порушників парковки

До редакції звернувся 71-річний вінничанин Микола Яцковський. Він розказав, що на паркінгу біля міськради його машину заблокувала чорна «Ауді». До нього на виклик приїхали три екіпажі поліції, які так і не змогли прибрати автівку порушника.

- Зміг виїхати тільки о шостій години вечора! - обурюється чоловік. - Ауді, через яку я не зміг виїхати - так і не відвезли. Приїхали ще два екіпажі патрульної поліції. Тобто, разом зі мною вже було три екіпажі. Викликали евакуатор. Але Ауді не відбуксували. Мабуть, побоялися, що це якогось владного чиновника. Виїхав тільки тоді, коли навколо мого авто повиїжджали інші машини. Так сантиметр за сантиметром зміг проїхати. За словами Миколи Яковича, поліцейські залишили один патруль на ніч, щоб зловити порушника.

Як розповів начальник Управління патрульної поліції у Вінниці Редван Усеінов евакуатор не міг вивезти «Ауді», бо в іномарки автоматична коробка передач.

— Якщо в машині коробка-автомат, евакуатор не зможе забрати автівку, — казав очільник патрульної поліції у Вінниці. — Як мені відомо, маніпулятор у Вінниці зараз один. І він знаходиться на ремонті. Я вам більше скажу до запуску патрульної поліції жодного (маніпулятора - авт.) не було, ми дуже наполягали і один таки з'явився.

Станом на 2 травня 2018-го Усеінов каже, що маніпулятора у Вінниці взагалі немає, тому проблема з порушниками правил паркування залишається невирішеною.

Читайте також:

Скандал на автовокзалі

Вінницький міський суд на 306 гривень оштрафував водія, якого копи затримали на Центральному автовокзалі. Чоловік заплатив таку суму, як йдеться в судовому рішенні, «за злісну непокору законним вимогам поліцейського» та за те, що «нецензурно висловлювався». А транспортна інспекція ще додала йому проблем - оштрафували на 17 тисяч за те, зо незаконно таксував.

Резонанс викликало те, як чоловіка затримували. Він казав, що нічого не порушував у той момент. Навіть не палив. Після затримання його доправили у Замостянський відділ поліції у кайданках.

Поліцейські пояснювали, що чоловік підійшов до них сам і почав заважати працювати. Нецензурно висловлювався. Детально можете прочитати про цей інцидент у матеріалі Затриманого на автовокзалі оштрафували ще на 17 тисяч гривень. Оскаржуватиме.

Потрапили у ДТП під час погоні

На Немирівському шосе стояла поліцейська машина з розбитою передньою частиною та «Форд Фокус» з подряпаними водійськими та пасажирськими дверима.

— Ми так різко розверталися, бо побачили машину, сірий «Жигуль», який був в орієнтуванні. Він їхав в сторону центру, ми намагалися розвернутися і допустили зіткнення, — пояснив поліцейський.

Стрибнув у воду, щоб врятувати людину

Патрульні поліцейські отримали виклик про те, що по вулиці Зарічній бігає невідома та неадекватно себе поводить. В поліції розказують, що двоє інспекторів на місці побачили, що жінка топиться в річці. Довго не думаючи, вони кинулись у воду рятувати потопаючу. Жінка відпливла від берега вже близько десяти метрів. Вона не відчувала під ногами дна. «Копи» залізли в річку та витягнули постраждалу, яка на щастя,  була при свідомості. До жінки викликали швидку допомогу і госпіталізували у протишокове відділення лікарні з діагнозом «загальне переохолодження». За інформацією поліції, жінка мала ознаки психологічного розладу і, очевидно, хотіла покінчити з життям.

Перший хабар

Працівники прокуратури затримали одного з патрульних по факту отримання хабаря. Поліцейський отримав гроші через посередника. Він мав «закрити очі» на те, що людина сіла за кермо у нетверезому стані (стаття 130 адмінкодексу — карається штрафом 10200 грн).

Інспектори зупинили автомобіль «ВАЗ», водія якого запідозрили у стані сп’яніння. Тож чоловіка доставили до наркодиспансера для медичного обстеження. Однак вже там один з правоохоронців «змінив гнів на милість». За уникнення відповідальності за ст. 130  інспектор запропонував надати йому 500 доларів США. Йдеться про інспектора Сергія Жулкевича. Невдовзі цього патрульного визнали винним, дали умовний термін. Також підозру оголошували другому патрульному — Ярославу Семенюку. Чим закінчилася його справа нам наразі невідомо, але цей патрульний ще працює в управлінні.

Командир у центрі скандалу

У facebook з’явилося відео, на якому вінницький патрульний сидить за кермом службового автомобіля без форми. Свідки кажуть, що він чекав, поки до нього вийде якась дівчина. Цей патрульний — командир першої роти патрульної поліції Вінниці.

На момент публікації Варданян був відсторонений від служби через те, що двох його підлеглих підозрювали у хабарництві.

Тигран Варданян. Невдовзі Тигран пояснив ситуацію. Написав, що відсторонений від виконання обов'язків командира роти. І у даний час працює у відділі, який займається розглядом адміністративних матеріалів по окремих справах, їх передачею до суду або до виконавчої служби. Тому без службового посвідчення та поліцейського жетону, без форменного одягу сів за кермо службового авто, щоб відвезти матеріали до суду.

Читайте також:

Паркуєшся не на своєму місці — штраф

За кілька днів до написання цього матеріалу в Україні збільшили штрафи для водіїв, які займають парко-місця для інвалідів, не маючи на це права. І поліцейські взялися вишукувати таких порушників.Наприклад, на Соборній помітили два автомобіля, які порушили правила парковки. Mitsubishi Lancer та Ford Focus стояли у зоні дії знаку 3.34 «Зупинка заборонена» з табличкою «Крім інвалідів» на дорожній розмітці 1.30.

Як тільки патрульні викликали евакуатор, на місці одразу з’явились водії цих машин. Патрульні склали на них постанови за частиною 5 статті 122 Адміністративного кодексу. (Парковка на місці для водіїв з інвалідністю). Тепер обидва керманичі змушені будуть сплатити штраф у розмірі 1020 гривень (мінімальний у цій частині статті).

За чотири місяці поліцейські склали майже сотню штрафів за такі порушення. 

Затримали за прохання представитися

Інцидент, який ще свіжий у пам’яті. Вінничанин Євген Орел побачив, що білий «Porsche Cayenne» стоїть припаркований на тротуарі на проспекті Коцюбинського, через дорогу від «Петроцентру». Викликав патрульних, щоб ті з’ясували, чи є таке паркування порушенням правил дорожнього руху.

Орел опублікував відео інциденту. У ролику видно, як чоловік вимагає у поліцейських їхні посвідчення, але вони документи не показують. «Копи» ж почали казати, що чоловік п’яний. Врешті мобільний телефон, на який вінничанин вів зйомку, полетів геть після того, як патрульний Чорний вибив його з рук. Далі поліцейські почали затримувати чоловіка.

 

У прес-службі патрульної поліції Вінниці сказали, що буде проведене службове розслідування, яке визначить, чи правомірно поводили себе поліцейські. Врешті патрульний отримав сувору догану, але звільнений не був.

Трохи про найближчі плани

Нещодавно патрульні виступали зі звітом про свою роботу перед депутатами облради. Серед іншого, розповіли про плани створити водний патруль та відкрити відділення патрульної поліції у Могилів-Подільському.

— Планується постановка на баланс приміщення колишньої Державтоінспекції у Могилів-Подільському, — сказав заступний начальника патрульної поліції Вінницької області Олександр Гаркавюк. — Відповідно, буде набір до лав патрульної поліції у цьому місті. Дату поки що назвати не можу. Там буде відділення, яке обслуговуватиме місто і трасу Вінниця — Могилів-Подільский. Велика ділянка, приблизно 120 кілометрів, яка потребує посиленої уваги, оскільки є міжнародною.

Зокрема, Гаркавюк зазначив, що планується вводити патрулювання на воді. — Наразі вирішується питання про спільне патрулювання наше та муніципальної поліції на катері, — сказав Гаркавюк. — Буде водний патруль у нас.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юрий Бондарук

    ой як далеко ще нашим поліцаям до Європи) , вони ж землі під собою не відчувають) а марно!
  • Oleksandr Stoliarov

    У патрульну поліцію йдуть лише закомплексовані селюки, або самозакохані "диктатори" з манією величчі.
  • truemalay turemalay

    Однако с Чорным это зашквар. Усейнов расписывал что такие полицейские не нужны и что он за все хоршее, и что Черного вплоть до увольнния вот тут (https://vn.20minut.ua/DTP/sud-skasuvav-odnu-z-postanov-na-evgena-orla-a-patrulnomu-chornomu-zagr-10667222.html).  А тут какая-то сувора догана, что такое "сувора догана" я вообще понять не могу, и в инете найти не могу, это какая-то запись в дневник "родителей в школу"? И вообще Черный, уволься сам, ты же сам должен понимать что тебе не место в полиции. А то все любят показывать как в ЕС то один то другой чиновник чуть накосячит так уходит в отставку,  и тут в Украине все охают и ахают какая же там цивилизация, не то что у нас. А у нас Чорний.

    truemalay turemalay reply truemalay turemalay

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up