Як вибирали вінницьких поліцейських, розповіли члени конкурсної комісії

Як вибирали вінницьких поліцейських, розповіли члени конкурсної комісії
Перед заняттями, які почалися в п’ятницю, 4 грудня,новобранців «поліцейської академії» зібрали на перше шикування
Фінал. В колишньому центрі МВС з п’ятниці навчають нових майбутніх «копів». Як їх вибирали і що показала співбесіда, розповіли члени конкурсної комісії - психологи і громадські активісти

Чверть сотні дисциплін за вісім тижнів мають опанувати майбутні поліцейські, яких відібрали у конкурсі і почали навчати в колишньому навчальному центрі МВС, що тепер називається тренінговим центром поліції.

Перед заняттями, які почалися в п’ятницю вранці, новобранців «поліцейської академії» зібрали на перше шикування в спортзалі. У шерензі стояли люди різного зросту. Їм від 21 до 35 років. Хтось має середньо-спеціальну освіту. А дехто й з двома дипломами вузів прийшов на роботу патрульного, яка вважається найбруднішою в міліції (тепер вже поліції). Тут три десятки жінок. 45 майбутніх «копів» - колишні міліціонери.

Попереду в них – щоденні тренінги. Хто витримає – вийде патрулювати вулиці Вінниці в кінці січня чи на початку лютого. А доти всім немісцевим обіцяли надати гуртожиток за майже 300 гривень на місяць. Триразове харчування за 30 гривень на добу. І приблизно дві тисячі стипендії.





Добору не буде
З п’яти тисяч вінничан, які подавали документи на конкурс, півтори тисячі допустили до співбесід. За результатами останнього етапу знов сформували рейтинг і врешті відібрали для навчання 265 людей. Але по аудиторіях на перше заняття розійшлися 253 людини. Десятеро передумали бути поліцейськими. Ще двоє – просто не з’явилися.  

- Добирати не будемо, - сказала координатор проекту підготовки працівників патрульної поліції з Департаменту патрульної служби Анна Дунаєва. - Не гонимося за кількістю людей. Для нас головне результат – щоб справжні поліцейські працювали патрульними.  

Як проходили тестування, в поліції особливо не розказували. Запевняли тільки, що виберуть кращих із кращих. На відбори пресу не пускали, щоб… конкурсанти потім не сказали, що їм сторонні завадили. А що стосується останнього етапу, співбесіди, то тут мали змогу перевірити конкурс на чесність громадські активісти.

20minut.ua розпитав членів конкурсної комісії, як усе було. І вони кажуть: багато людей уявлення не мали, що за робота на них чекає. Хтось надивився фільмів по поліцейських-героїв. Хтось півжиття тільки те й робив, що міняв місця роботи. Таких – відсіювали.

Оперів у копи не брали
- Якщо кандидат говорив, що іде в поліцію, бо це прикольно, то йому однозначно казали «ні», - каже голова Комітету безпеки руху Володимир Черкас. – Були ветеринари, екологи, економісти. З банків ішли люди. Хтось не із системи, хтось із системи. Хто не зіпсований, ми намагалися за 15 хвилин розібратися. Був оперативний працівник, що років шість працював у карному розшуку, а зараз каже: «хочу в патрульну поліцію». Зрозуміло, що опер з пониженням до патрульного не буде працювати. Ми таких не пропускали.
 
 

 


Конкурсних комісій було сім. В кожній працювали по два психолога і громадських діяча та один столичний поліцейський. Склад комісій через кожні дві години перетасовували, щоб змов не було.

- Полісмени з Києва – справжні, щирі люди, молоді професіонали своєї справи, - каже голова громадської організації «Ревізія влади» Віталій Павловський. – Вони були зацікавлені незаангажовано відібрати максимально якісних полісменів. Я переконався: нікого звинуватити в тому, що хтось кудись проліз чи хтось когось пропхнув.

Кандидатам влаштовували провокації для перевірки. Одні члени конкурсного журі грали правопорушників, інші оцінювали реакцію і поведінку «копа». Потім кожний казав своє «так» чи «ні», виставляли бали.  

- Не було поблажок, - говорить психолог Інна Гончар, яка крім того, що працювала в комісії, ще й спостерігала за психологічним тестуванням, тому питаємо, чи була перевірка на поліграфі. – В психологічному тесті було 16 шкал, і одна з них - «Брехня». Якщо ця шкала показала високий коефіцієнт, людину направляли на додаткове тестування. Якщо не мінявся результат, до співбесіди її не допускали.

ДАІшникам було недобре
Інна Гончар каже, що відмовляла людям з системи. Вона – за повне оновлення кадрів МВС. Також казала «ні» жінкам, які мають малих дітей. Що мами не змогли б працювати патрульними, думає і Віталій Павловський.

- Запитували в жінок, чи вони зможуть поїхати у відрядження в АТО, чи зможуть не бачити свою сім’ю по два-три місяці, - розповідає він. – Питали, чи готові вони стріляти, вбивати. Деякі розуміли, що не туди прийшли. Але деякі мамочки казали: «Так, ми готові».

Віталій Павловський не голосував за людей, які не розуміли, що бути «копом» – це тільки в гарній формі стареньку через дорогу перевести. І він зрозумів, що далеко не всі конкурсанти, як виявилося на провокаціях, зможуть вгамувати гнів, замість дістати зброю.  

- Були працівники ДАІ, які заходили, бачили мене, і їм ставало недобре, - говорить Віталій Павловський, що був автомайданівцем. - Знаю, чим вони займалися, виводив їх на чисту воду постійно. Я голосував останнім, щоб не бути ініціатором «зарізати» цю людину. Це було б непорядно. І в нас працівники ДАІ проходили. Але більше ті, що на адмінпосадах працювали і не мали доступу до хабарництва на дорозі. 

- Ми вибрали по совісті, - каже голова Комітету Безпеки дорожнього руху. - І серед поліцейських буде багато амбіційних і принципових, які готові складати адмінматеріали на будь-якого порушника, не залежно від його фінансового стану і статусу. І вони це будуть робити. Але якщо їм дадуть зараз не вісім тисяч зарплати, а дві-три, то ми повернемося до старої системи.

«Не покривайте корупцію або кінчайте триндіти»
«Хай тому, хто напише, що вибрали кращих з кращий, руки повикручує». Це речення із новини від читача на сайті «20 хвилин». Автор розказав історію, як медкомісія пропустила в поліцію його знайомого любителя кайфу. Подібні історії про нових вінницьких поліцейських є в групі Вконтакті #vinpolice Патрульна поліція / Вінниця.

Тут вінничани впізнають на фото серед новобранців своїх знайомих і розказують, хто і як з них здавав фізичні нормативи, на чому «завалився», але… пройшов. Інколи проскакують коментарі про хабарі. Їх автори посилаються на почуте від хороших знайомих. Суми називають різні. Найбільше з озвучених п’ять тисяч доларів.
Журналіст писала кільком авторам коментарів про хабарі, щоб перевірити інформацію. Але ті не захотіли говорити про це навіть взагалі, навіть на умовах анонімності. Схоже, що інформація неправдива.

А Віталій Бєлов, який викладав першим українським поліцейським і за програмою якого працюють інші психологи з майбутніми «копами», днями розмістив пост у Фейсбуку про ті ж самі чутки навколо конкурсу в поліцію. Він написав, що йому двічі за тиждень розказували про хабарі, але далі балачок іти не захотіли 

«Дважды предлагал авторам истории написать заявление. Я даже найду, кому его передать, чтоб наказать тех а-я-яев, которые продают Родину за 2000 президентов. Ноль реакции. Когда дело доходит до дела, ситуация начинает рассасываться. Так вы, это, либо кончайте покрывать коррупционеров, либо кончайте трендеть», - написав Віталій Бєлов.
 

Відео дня
cript>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/ru_RU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

За последнюю неделю дважды слышал историю от которой кровь стынет. Якобы всего за 2000 американских президентов любого-х...

Posted by Виталий Белов on 7 декабря 2015 г.

 


Читайте також: 

У нових поліцейських почалося навчання. Що за люди стануть «копами»?
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Грабовий Олександр

    двічі доводилось чути від "претендентів" про натяк на хабар в 2,5 у.о. Це теж такий тест чи просто корупція?
  • Дарья

    З п"яти тисяч претендентів на посаду патрульного, залишилось уже 265 людей. І половина з них мабуть ті, що працюють, працювали уже у цій сфері. Провальна це затія, не можливо усьому вивчитись за два-три місяці.

    Дарья reply Дарья

    Мені здається, що усіх новачків витіснять, і залишиться стара система, а скажуть, що  новачки не змогли впоратись.
  • Анонім

    Дивлячись фотозвіт  виникає питання:

    Як вибрали людей невисоких , чи в окулярах? ВЛК було жорстке, видно не для всіх. То про яку чесність може іти мова?!
  • Анонім

    Робити я не вмію, а красти я боюся. Поїду я до міста, в поліцію наймуся.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up