Шестеро в одному «Пріусі». Копи закували юнака, який бачив їхнє порушення

Шестеро в одному «Пріусі». Копи закували юнака, який бачив їхнє порушення
Андрій Гайдай каже, що на вимогу задокументувати порушення поліцейських, які тиснутися вшістьох в одному «Пріусі», отримав від «копів» кайданки на руки та побиті коліна об асфальт

Про справжню причину конфлікту під поліцейським відділком, де активіста закували в наручники, в патрульній поліції не призналися. А протокол про дрібне хуліганство склали на юнака, який вимагав від поліцейських зафіксувати порушення їхніх колег 

Через затримання вінничанина Андрія Гайдая патрульними поліцейськими вже кілька днів сперечаються «свободівці» з активістами, що моніторять роботу «копів». І ось у Фейсбук залили відео подій, через які помічника депутата зробили п’яним хуліганом та одягали у наручники.

«Сьогодні вночі намагався допомогти людині, яку п'ятеро мусорів вело до відділку, а в результаті отримав кайданки на руки та побиті коліна об асфальт, ось так тепер діє наша поліція», - написав у суботу, 3 липня, на своїй сторінці в Фейсбуку «свободівець» Андрій Гайдай.

Андрія затримали, як сказали в патрульній поліції, за те, що він перешкоджав виїзду патрульної машини з відділку. Більше про передісторію розказувати не стали.



Редакція спробувала з’ясувати, які події передували затриманню, яке активно розпостили в соцмережах громадські активісти та представники політичної сили. І у перших, і у других - кардинально різні версії.

Відео дня

«Свободівці» писали негатив на патрульних, при цьому «чіпляли» не тільки міністра Авакова, а й активістів громадських організацій, які контролюють роботу нових поліцейських. Мовляв, замість інформувати про порушення «копів», вони у своїх постах і коментарях виставили порушником затриманого Андрія.

А за інформацією «свободівців», Андрій Гайдай та Дмитро Воронович теж моніторнять роботу поліцейських і вночі 2 червня вони стали свідками, як «п’ятеро поліцаїв шарпають та утримують надворі нетверезого спокійного чоловіка, який лиш просився відпустити додому». В процесі розмови юнаків «почали відтісняти, погрожувати, а згодом закували в кайданки, завели до відділку, де протримали понад три години».

Заковували у наручники тільки Андрій Гайдая. Його нібито запідозрили в тому, що був нетверзий.

- Вночі двоє вінничан дійсно чинили хуліганські дії, - написала під одним з постів про інцидент під Пирогова, 4 речниця управління патрульної поліції Тетяна Фіщук. - На одного із них патрульні склали протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні порушення (хуліганство). 


 


«Свободівці» одразу розповсюдили спростування, як тільки активісти від громадськості написали на своїх сторінках в соціальних мережах свою версію подій. Написали, що «менти нічого кращого не придумали, як запустити дезінформацію про дебоширів-націоналістів, що блокують рух поліцаїв» в новині від читачів на 20minut.ua. І дали знати що і Андрій Гайдай, і Дмитро Воронович, пройшли перевірку на наявність алкоголю у крові - результат 0 проміле.

Дезінформцією Андрій Вигонюк назвав пост голови Комітету безпеки руху Володимира Черкаса, який починається посиланням на джерело інформації - «зі слів очевидців»:
 

«…двое парней, с признаки алкогольного опьянения, препятствовали выезду патрульного автомобиля с территории городского отдела полиции, при этом кричали матом и выражали угрозы в сторону полиции. За мелкое хулиганство патрульные доставили парней в отдел полиции, установили личность и составили административный протокол.

Мелким хулиганом оказался Андрей Гайдай, член ВО "Свобода", помощник-консультант депутата. При составлении протокола Андрей Гайдай, в присутствии понятых, от прохождения осмотра на состояние опьянения отказался. Помогал ему хулиганить Дмитрий Воронович, также почетный член ВО "Свобода"...»



Володимир Черкас написав також, що названій політсилі варто б вибачитися за членів своєї "сім'ї", які в час напруженої криміногенної обстановки дозволяють собі блокувати наряд поліції.

Натомість голова обласного осередну партії Володимир Базелюк став теж вимагати вибачень від «ботів, які через годину після того, як хлопців звільнили, почали оббріхувати їх через фб!».
 

«Причому замовчуючи причину інциденту, а також підписуючи дописи фразами: який депутат - такі й помічники! – написав він. - Це низько, хлопців назвали п'яними, тому після звільнення я сказав їм їхати до наркодиспансеру і пройти тест на алкоголь, результат тесту - хлопець тверезий! От і перша брехня спростована! Тепер чекаємо вибачень!»


Ніхто ні перед ким вибачатися не став. Принаймній публічно. А редакцію зацікавило, що ж то був за чоловік, за якого вступилися «свободівці» під відділом поліції? Раптом, знайома особистість?

Питаємо в прес-секретаря патрульної поліції про «нетверезого спокійного чоловіка, який просився додому» у п’яти «копів» під Пирогова, 4. І дізнаємося: із ним активісти не були знайомі. Конфлікт з «копами» у них набрав апогею з іншої причини. 

- На 600-річчя патрульні зупинили за порушення правил дорожнього руху автомобіль, і коли спілкувалися з водієм, до них підійшов чоловік в стані алкогольного сп’яніння, - розповідає Тетяна Фіщук. - Він почав говорити до патрульних, щоб вони його підвезли додому. Причепився: «підвезіть, тай підвезіть». Йому пояснювали, що поліція не таксі й попросили надати документи. Чоловік сказав, що в нього немає документів при собі, і його мали доставити до відділку поліції для встановленні особи. По дорозі, в машині, чоловік почав говорити, що був не правий. На вулиці, біля Пирогова, 4, патрульні провели з ним профілактичну роботу. Чоловік визнав свою провину. В цей час якраз підійшли двоє чоловіків («свободівці», - авт.). Один спочатку почав з’ясовувати, що відбувається, потім почав нецензурно висловлюватися. Що далі було, вже знаєте...


Стоп-кадри з відео. Активісти зняли, як поліцейські їхдять з порушеннями правил - по шість в одній машині. На питання про причину тиснутися - мовчать і відвертаються 

- Під’їхав поліцейський Пріус, в якому перебувало шість поліцейських, сидячи на руках один в другого, - розказує Андрій Гайдай. - Ми вимагали, аби колеги склали адміністративний протокол на порушників, натомість мене закували у кайданки, звинуватили в блокуванні роботи поліції, понад три години утримували, не надавши жодної протокольно зафіксованої інформації про правопорушення, а наступного дня спробували поширити інформацію, нібито я був п’яним.

Днями у Фейсбук нарешті залили відео порушення патрульних, які вмістилися шістьох у «Пріус» - на задніх сидіннях сиділо четверо людей у формі. Надали цей відеозапис і редакції також.


 

В прес-службі управління патрульної поліції до звернення журналіста 20minut.ua з питаннями про інцидент не пояснити, чому активісти блокували машину патрульних. Щойно відео переглянули, дали ось такий коментар:

- Ми зафіксували такий факт, і відео-моніторинг буде проводити стосовно цього розслідування – з’ясовувати, чому так вийшло.  

За словами Тетяни Фіщук, щодо поліцейських, які їздили по місту шестеро у машині керівництво управління призначило службову перевірку. Редакція повідомить її результати, як тільки вони будуть. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Viktor Berezovskyi

    Не один раз таке було що поліцейських 6 в машині.

    Але ж я думаю що це не проблема самих патрульних, а керівництва. Яке по факту майже не змінилось з часів міліції, а патрульні віддуваються
  • Анонім

    Ну чё сынок выгреб ? мало...

    Андрей Гайдай reply Анонім

    А не анонімно написати???
  • Дячук Виталий

    Пласмасові...............
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up