«Копи» поклали водія обличчям в асфальт. Шість питань про ситуацію

«Копи» поклали водія обличчям в асфальт. Шість питань про ситуацію
  • Відео, в якому патрульні у Вінниці наздоганяють водія, витягують з авто і кладуть обличчям в асфальт облетіло вже всю Україну.
  • Журналісти RIA/20minut.ua розібрали відеоряд на деталі. Що порушили обидві сторони?

Вінницькі патрульні жорстко, з ударами в обличчя та лайкою, затримали водія Renault Megane неподалік Київського мосту. Відео про це з’явилося 19 квітня у facebook. Його знімала людина, яка побачила, як «копи» женуться за кимось, увімкнувши проблискові маячки та звукові сигнали.

У затриманні брали участь поліцейські з двох екіпажів. Вони заблокували Renault на вулиці Чорновола, вибігли зі службових машин, витягли водія з авто, поклали на асфальт та одягли на нього кайданки.

Один з пасажирів Renault сказав, що до цього патрульні погрожували вибити скло авто. Також додав, що конфлікт почався з того, що службовий автомобіль перетнув суцільну лінію дорожньої розмітки, про що їм зробили зауваження.

Відео дня

Ми спробували зв’язатися з затриманим водієм, щоб взяти у нього коментар про інцидент. Він попросив себе не називати і сказав, що поки що він хоче утриматися від коментарів. Зазначив, що відео інциденту він має, бо працював реєстратор. Усі постанови, складені на нього, буде оскаржувати у суді. Там і продемонструє відео.

Уже був перший суд

Через кілька днів, 27 квітня, ім'я водія стало відоме. Це був Дмитро Воронович, вінницький активіст, свободівець. Він прийшов у міський суд, щоб оскаржити постанову за непокору поліцейському.

Суддя побачила порушення у тому, що Дмитро не виходив з авто, коли поліцейські наполегливо вимагали цього, ледь не вибивши скло автомобіля.

Дмитро захищав себе у суді сам, проте для апеляції збирається знайти адвоката. Патрульні поліцейські, які також були на засіданні, зокрема, зазначили, що боді-камери під час інциденту у них не працювали.

Ще одну постанову, за дрібне хуліганство, суд відправив на доопрацювання до поліції. Таке, зазвичай, роблять коли у матеріалах допущені якісь помилки.

Шість питань про повне відео

28 квітня активісти вінницького «Дорожнього контролю» опублікували відео з початку інциденту. У ньому бачимо з чого починався конфлікт, як сторони себе поводили та що казали.

Лідер вінницького «Дорожнього контролю» Володимир Затайдух написав, що у діях поліцейських є такі порушення: зупинка без «поворотників», тобто створення аварійної ситуації; використання службового авто в особистих цілях (забирали з дому патрульних, які не на службі; не представились; не пояснили причини зупинки; проникли в приватну власність; пошкодили авто; пошкодили відеорегістратор; бачили як патрульний, який не перебуває на службі, чинив кримінальні дії і не припинили це; нанесли тілесні ушкодження водію; не дали змогу скористатися правовою допомогою; не надали першу медичну допомогу; не викликали швидку допомогу; сфальсифіковали постанову (адже водій був пристебнутий), тощо.

Журналісти RIA/20minut.ua звернулись за експертною допомогою до очільника громадської організації «Комітет безпеки руху» Володимира Черкаса. Попросили прокоментувати опубліковане активістами відео.

1. Чи дійсно патрульні створили аварійну ситуацію?

Відео починається з того, що автомобіль, з якого ведеться зйомка, под’їжджає до службового авто, який вже майже зупинився біля краю проїжджої частини. «Поворотники» не увімкнені. Бачимо, що у поліцейський «Пріус» сідає інший поліцейський з рюкзаком за плечима, тому, скоріше за все, «копи» зупинилися спеціально, щоб його забрати. Чи перетинало авто до нього суцільну смугу ми не бачимо.

Дмитро Воронович на суді казав, що через поліцейських був вимушений різко загальмувати, бо їхнє авто створило аварійну ситуацію. Через це і почав сигналити. Також треба зазначити, що патрульні вже після сигналу увімкнули «аварійку».

Володимир Черкас говорить, що тут саме Дмитро порушив правила дорожнього руху. І ось чому:

— Водій умисне зупинився біля службового авто і посигналив, чим грубо порушив правила дорожнього руху, — каже Черкас. — Вважаю, що аварійну ситуацію «Пріус» не створив, бо їхав повільно та привертав увагу до себе проблисковими маячками. Не зрозуміло, що завадило водію об’їхати його ліворуч. Якщо він запідозрив, що поліцейські у чомусь порушують закон, то про такі речі потрібно писати офіційні скарги, а не конфліктувати на місці.

2. Чи коректно сторони вели розмову?

Пункт 3 статті 18 Закону «Про Національну поліцію» говорить про те, що поліцейський, звертаючись до іншої людини зобов'язаний назвати своє прізвище, посаду, звання.

Цього патрульні, коли підійшли до Дмитра і почали з ним розмову, не зробили. Запитали, чи щось трапилося у водія. Той же у відповідь запитав у них, чого вони тут стали. Після цього патрульні висловили претензію, що водій сигналив, чим порушував ПДР. Дмитро тоді запропонував їм складати про це адмінматеріали.

У цей момент до авто Вороновича підійшов інший патрульний і сказав «Здрастє» замість того, щоб представитися. Конфлікт починає розвиватися, але нецензурних висловів ми не чуємо від жодної сторони.

У прес-службі патрульної поліції зазначали, що «водій при спілкуванні з інспекторами поводив себе зухвало та висловлювався в адресу поліцейських нецензурною лайкою». Самі патрульні, коли переглядали відео на суді, сказали, що воно «гарно змонтоване».

Сам Дмитро пояснював свої дії тим, що патрульні не представилися, як цього вимагає закон, отже він не знав, що вони є поліцейськими.

3. Чи мав водій починати рух, коли бесіда з патрульними ще продовжувалася?

— Після того, як водій посигналив, до нього підійшли поліцейські та запитали, що сталося, а також повідомили про порушення ПДР водієм, — говорить Володимир Черкас — З цього моменту патрульні вже починають підозрювати водія у вчиненні адмінпорушення. Водій же вирішив поїхати з місця, чого не мав робити.

Варто зазначити, що поліцейський, коли Дмитро почав їхати, почав чомусь бити по машині та казати: «Встань, відкрий двері». Воронович каже, що йому було незрозуміло для чого це робити.

4. Авто наїхало на ногу патрульному?

Наступна ситуація, яку бачимо у ролику, коли патрульні зупиняють Дмитра біля перехрестя Київської та Чорновола. Вони їдуть на червоних маячках, увімкнули «сирену».

На суді Дмитро казав, що не розумів, що поліцейські зупиняють саме його, а свій автомобіль він зупинив, бо попереду був червоний сигнал світлофора.

Володимир Черкас зазначив, що переслідування було законним, бо патрульні підозрювали Дмитра у адмінпорушенні.

— Правила дорожнього руху нам говорять, що будь-який водій, коли бачить червоні проблискові, зобов’язаний зупинитися, — говорить він. — Тут знову патрульні почали вимагати у водія вийти з авто, але той почав рух. Можливо, у цей момент, або до цього, справді авто наїхало йому на ногу. Але ми точно цього не знаємо.

Дмитро тисне на газ починає їхати далі. Переслідування продовжується.

5. Лайка та удар в обличчя — перевищення повноважень?

Наступна ситуація — зупинка авто Дмитра вже на вулиці Чорновола. Зупинка була законною — патрульні підозрювали водія у адмінпорушенні.

Але чи не надто жорстоко обходилися поліцейські з водієм? Вони підбігли до авто та почали тиснути на скло, щоб опустити його вниз та відчинити двері. Воронович кричав їм, що відчинить двері сам, але його не слухали. До того ж Дмитра вдарили кулаком в обличчя. Для чого — не зрозуміло. Під час цієї ситуації постійно лунала лайка — як від поліцейських, так і від водія.

Поліцейські дозволяли собі прямо принижувати Дмитра нецензурно, кричали: «Хто тепер красавчик?», коли він вже лежав на асфальті у кайданках.

«При цьому він продовжував чинити протиправні дії та здійснювати злісну непокору працівникам поліції», — так описала процес затримання прес-служба поліції.

Також бачимо у ролику, як патрульний спеціально заліз в авто, щоб повернути відеорегістратор, який фіксував затримання.

Воронович каже, що вже порушене кримінальне провадження про перевищення поліцейськими повноважень. Також він має довідку про отримані тілесні пошкодження. З цією справою розбиратимуться слідчі, а рішення прийме суд.

6. Постанова за пасок безпеки. Але ж ми бачимо його на відео!

На Дмитра склали чотири постанови. За дрібне хуліганство, тобто нецензурні висловлювання, за незупинку на вимогу працівників поліції, за злісну непокору та за те, що не був пристібнутий паском безпеки.

— Ми не знаємо, чи був водій пристібнутий під час першого спілкування з поліцейськими, — каже Володимир Черкас. — Побачимо, що скаже суд.

Суд визнав винним Дмитра у непокорі поліцейським, але хлопець буде готувати апеляцію. Хотів також оскаржити штраф за дрібне хуліганство, але цю постанову суддя повернув на доопрацювання в управління. На черзі оскарження інших штрафів.

У патрульних немає дозволів на використання маячків

Відомий блогер та правозахисник Сергій Наумович на своїй сторінці у facebook прокоментував інцидент з патрульними. Він, зокрема, звернув увагу на кілька моментів: патрульні не виконували невідкладне службове завдання, зараз вони не мають дозволів на використання проблискових маячків (це, до речі, підтверджують навіть у вінницькому управлінні).

Відповідь на запит Андрію Гайдаю від УПП у Вінницькій області

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Юрий Гуд

    Порядку на дорогах не буде поки усіляке бидло буде ставити себе вище закону. Усі хочуть щоб у нас все було як у Євросоюзі чи США а робити щось для цього ніхто не хоче. Жорсткіше треба з такими свободівцями та ативістами на "євробляхах"!!!
  • Anonymous

    Про тему затримання Дмитра працівниками поліції не писав лише ледачий.

    Пройшло 10 днів , більшість людей склало свою думку на дії водія та поліцейських і напевне більш цікаво які висновки зробили українці для себе.

    Ціна питання (після 1 розгяду суду 179 грн) Як на водія це дрібниці, як для ПОЛІЦІЇ це ціна їх репутації.

    Перший найбільш важливий висновок.,

    Повний провал реформи поліції , всі розмови про права громадянина, та обовьязки поліцейського закінчуються коли мова заходить про порушення поліцейським прав людини. Розмови влади про нові суди, поліцію, боротьбу з корупцією залишаються лише пустими балачками. Епоха патрульна поліція для народу скінчилась у 2016 разом з командою грузинських реформаторів, і патрульна поліція впевнено повертається до відпрацьованих роками методів міліції. Що мене особисто здивувало, це дії нашого керівництва поліції, їм плювати на права громадянини, на те що втрачається довіра до поліції, основна мета збереження влади, та кругова порука судів та силовиків.



    Друге що дивує , це намагання деяких ЗМІ відбілити репутацію поліції.

    Затримання Дмитра вийшло за рамки ЗМІ Вінниці, і переважна більшість ЗМІ засуджує занадто жорсткі дії силовиків. Звернення Микитою до експерта Володимира Черкаса визвало обурення читачів на мяко кажуче думку "експерта". Володимир Затайдух, керуючись законом вказав на порушення поліцейським Законів України, але журналіста не цікавила думка на ці порушення а не керівництва поліції, а не її "прессекретарів", а не адвокатів, та правознавців. Наші ЗМІ змінюються і вибірковість змін мені не подобається.

    ЗМІ не хочуть писати про обшук їх колег представниками поліції під час суду над Януковичем, так всі розуміють дикість таких оглядів журналістів, але сміливість у критиці влади закінчилась ще у 2016 році. ЗМІ "не хочуть", або не можуть писати правду про владу ( приклад з закупівлею лопастей для гелікоптерів та паном Пашинським), але з великим задоволення пишуть матеріали про досягнення ( сотні авіарейсів з Гавришівки, та Ситуаційний центр "працює")

    І третій висновок  який я зробив за ці десять днів, що влада у нас у містіі в Україні збудована на брехні, круговій поруці, та корупції. Визнання хоча б однієї помилки не то поліцією не то прокуратурою неможливе. Воно потягне за собою виявлення кумовства,  та крупції у владі. Не бажання а не прокуратури, а не ЗМІ дати правдиву оцінку "героям поліцейським" ,базується на страху втратити своє роками насиджене місце у владі, а  ЗМі можливість працювати з владою.

    Дивує, що конфлікт виник з нічого, і міг бути припинений звичайним вибаченням поліцейським , всі ми люди  і всі можуть невдало зупинитись , але не всі можуть за це перепросити і за 170 грн не знищувати і так "0"  репутація поліції

    truemalay turemalay reply Anonymous

    Золотые слова!
  • Нави Навигатор

    С какого колхоза они все понаехали?

    truemalay turemalay reply Нави Навигатор

    Це їх батьки мабуть ще в ковгоспі були, а це вже нова генерація, вони вже просто з села. Там всєгда як в клюбе шось нє то то вібигають гуртом, та кладуть мордою в землю і кажуть "Ну шо??? Хто тєпєрь красаучік??"

    Нави Навигатор reply truemalay turemalay

    Мой комментарий касался и водителя так же!!!

    truemalay turemalay reply Нави Навигатор

    Так отож. Думаю що це був конхфліхт між різними селами.
  • Віталік Петренко

    "Лідер вінницького «Дорожнього контролю» Володимир Затайдух написав, що у діях поліцейських є такі порушення: зупинка без «поворотників», тобто створення аварійної ситуації"

    далі цього "польоту фантазії" вже не читав
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up