Затриманого на автовокзалі оштрафували ще на 17 тисяч гривень. Оскаржуватиме

Затриманого на автовокзалі оштрафували ще на 17 тисяч гривень. Оскаржуватиме
Журналіст поспілкувався з обома сторонами конфлікту. У кожного - своя версія події

Міський суд Вінниці на 306 гривень оштрафував таксиста, якого копи затримали на Центральному автовокзалі. Чоловік заплатив таку суму, як йдеться в судовому рішенні, «за злісну непокору законним вимогам поліцейського» та за те, що «нецензурно висловлювався». А транспортна інспекція ще додала йому проблем

Рішення суду оприлюднила його прес-служба. Ігоря Суботу — чоловіка, який і є тим самим затриманим, оштрафували на 306 гривень. Штрафи передбачені статтями 173 та 185 КУпАП.

Що сталося?

Ролик виклав у мережу Ігор Субота 17 серпня. На відео, яке він знімав на свій телефон, розказує, що сидів з другом на бордюрі. Тут до нього підійшли копи та попросили показати документи, що посвідчують його особу. Патрульні пояснили свої дії тим, що чоловік виглядає підозріло і «у них є достатньо підстав вважати, що він має намір вчинити правопорушення». Посилалися на статтю 32 Закону України про Національну поліцію, де перераховані усі підстави для перевірки документів.

Відео дня

У відеоролику бачимо, що поліцейський представився та показав посвідчення. Назвався Володимиром Гаврилюком. Потім попросив чоловіка показати документи на підставі того, що у патрульних зараз проходить місячник з відпрацювання правил дорожнього руху. Чоловік відмовився це робити. Сказав, що вимога копа є незаконною.

— У мене є всі підстави вважати, що ви небезпечна людина, — казав коп до чоловіка. — І маєте намір вчинити злочин.

Коли чоловік відмовився надавати документи, поліцейські його затримали, застосувавші фізичну силу.

Журналісту RIA вдалося поспілкуватися з обома сторонами конфлікту. І ось що вони розповіли.

«Поліція точить на мене зуб»

— До мене підійшов поліцейський Гаврилюк, — розповів Ігор Субота. — Одразу попросив документи на автомобіль. Я просто сидів на бордюрі та розмовляв зі своїм товаришем. Нащо? Що я порушив? Вони мене «пасли» вже чотири дні до цього. Усіляко провокували мене. Хотіли, щоб я щось їм грубо відповів, щось їм сказав… Фотографували на свій телефон мою машину. Раніше я бачив, як вони підходили до людей, які курять на останній платформі, та виписували штрафи людям. Там є табличка «місце для паління». Я це знав, тому робив патрульним зауваження. Тепер вони точать на мене зуб.

Чоловік розповів, що йому 53 роки і він нічого не порушував у той момент. Навіть не палив. Після затримання його доправили у Замостянський відділ поліції у кайданках.

— Також на мене виписали постанову на 17 тисяч гривень, — каже Ігор. — Наче я незаконно таксував. Хоча складу порушення немає, бо у мене не обладнані необхідні прилади, і немає людей, які давали мені гроші за послуги. Сьогодні був у адвоката, ми будемо оскаржувати цей штраф. А щодо цих 306 гривень — його я вже заплатив і не бажаю більше з цим морочитися.

Нещодавно Субота виклав третю частину відео, де спілкування з поліцейськими проходить вже у відділку поліції.

Читайте також: Подивіться першу частину відео про затримання чоловіка на автовокзалі

«Ми діяли виключно за законом»

— Те, що дана людина виклала в Youtube, було завершальною частиною нашого з ним спілкування, — каже Володимир Гаврилюк. — Усе почалося з того, що він сам підійшов до поліцейських та почав висувати претензії щодо правомірності нашої роботи. Казав, що ми незаконно чіпляємося до людей. Висловлювався неприязно і навіть нецензурно. Ми розмовляли на різні теми, і я запитав у нього, чи сам він правомірно працює? Справа у тому, що ми помітили, як він здійснює перевезення з шашечкою таксі. Виходячи з цього, ми вирішили залучити працівників транспортної інспекції для перевірки його ліцензії таксиста.

Гаврилюк зауважив, що у законодавстві є недолік: копи не мають права самі перевіряти ліцензії у таксистів, а транспортна інспекція не може вимагати документи особи. Тому вони працюють спільно.

Володимир каже, що вимагав документи у чоловіка на підставі статті 32 Закону про Національну поліцію, де сказано, що у випадку правопорушення копи можуть це робити. Таким порушенням було те, що чоловік лаявся у громадському місці. Ігор категорично відмовився показувати документи. А затримали його за непокору вимозі поліцейського.

Документи пан Ігор так і не надав. Його особу вдалося з’ясувати, користуючись внутрішніми базами даних, а також даними адресного бюро. У відділку представники транспортної інспекції оштрафували Ігоря Суботу за незаконне таксування.

За словами поліцейського, суддя дивилася відео з боді-камер копів, розглянула докази обох сторін і прийняла рішення оштрафувати чоловіка. Повне відео з нагрудних камер ледве вмістилося на двох дисках. У той час як у мережі ми могли бачити тільки уривки.

Що каже закон?

Стаття 32 Закону України про Національну поліцію містить перелік обставин, за яких поліцейський має право перевіряти у людини документи особи. Володимир Гаврилюк посилався на пункт 2 та 6. А саме:

2) якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення;

6) якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення.

За словами копа, Ігор Субота нецензурно висловлювався, тим самим порушував статтю 173 КУпАП (дрібне хуліганство). Це — привід вимагати документи.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Dmitro Scherbatsky

    Да поліцейські гкрої. А скільки штрафів вони наклали на пішоходів та велосипедистів, що порушують ПДР? А ніскільки. А водія легко зацепити при ньому документи на машину. ОСь і весь героїзм. А щодо грачування, то наша ЕВРОПЕЙСЬКА влада вигнала і викладачів і пожежників і лікарів за кермо по суті "грачувати". НАша ж поліція бігає як кобелі за машинами, і тут же не зважає на пішоходів. Чи ви всі цього не бачили? то підій в суботу чи неділю на залізничний вокзал там все показово видно.

    Гена reply Dmitro Scherbatsky

    еще один грач обозвался !!!
  • Анонім

    Не люди в государстве, а ди..лы, всем все надо доказать, валютчики торгую все видят, но надо доказать, бабка самогоном торгует, все видят но надо доказать, человек грачует годы, но надо доказать, прокуроров словили с тучей денег, что при чистой зарплате надо жить 300 лет, но надо доказать........ди........м, лутше было бы как в диктаторских странах, не понравился растреляли нах..р, и все бы соблюдали бы все. Почему-то ко мне ни разу не подошли и не спросили лицензию на такси, просто так дое..сь

    Анонім reply Анонім

    100 %
  • Anonymous

    Правильно сделает если будет оспаривать. Факт грачевания доказать надо. Типа сесть в его машину, проехаться, дать деньги и зафиксировать это. А его взяли как пешехода с тротуара. Вот пусть берет это видео и идет в суд. Факта оказания платных услуг по перевозке пассажиров нет? Нет. Вот пусть тот кто наложил 17 тыщ штрафа и доказывает правомерность его наложения. А то так скоро любого можно остановить и сказать что ты "грач" - на тебе 17 тыщ штрафа. Не государство а дурдом.

    Анонім reply Anonymous

    кучу свидетелей найдется, которых этот тупой грач возил и драл с людей 3 шкуры.

    Anonymous reply Анонім

    типа нож к горлу подставлял? цену обычно сразу называют. не нравится иди пешком. устраивает - едешь. на кого тут обижаться?

    Анонім reply Anonymous

    Цену сразу, точно, по типу : "Я не знаю, нужно смотреть", включают "окуня"

    Anonymous reply Анонім

    это для лохов отмазка. конкретно спрашивать надо. Сколько? Столько.

    Oleksandr Stoliarov reply Анонім

    Факт треба зафіксувати. Ніхто ж не проти, щоб його штрафанули. Просто якщо працювати, як з нової поліції, то ці їхні писульки будь-який студент юрист в суді оспорить.

  • Анонім

    грача на нари
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up