У затриманому поліцією водієві-порушнику впізнали суддю окружного адмінсуду

У затриманому поліцією водієві-порушнику впізнали суддю окружного адмінсуду
Фото з Фейсбуку

Патрульні отримали орієнтування на п’яного водія по «102», зупинили його машину і доставили у відділ поліції для встановлення особи. В чоловіку, який не надав документів, назвався безробітнім і відмовився від перевірки на алкоголь, активісти впізнали суддю Вінницького окружного адміністративного суду Андрія Вергелеса

«П’яний водій іменем України!». Ось так назвали активісти пост про затримання на порушенні правил дорожнього руху водія "Шкоди Октавії", який назвався безробітнім. За словами голови Комітету безпеки руху Володимира Черкаса, пізно ввечері 19 травня він став свідком, як патрульні у відділ поліції доставили суддю.

- Ми були на Пирогова, 4 по інших справах, - каже він. - Побачили, що доставляють адміністративного затриманого, нормально вдягненого. Впізнали в ньому суддю і зайшли в приміщення. Там спостерігали.

Виявилося, що затримали водія з ознаками алкогольного сп'яніння після дзвінка очевидців, які бачили, як він сідає в машину. На «102» так хтось і повідомив: п’яний сів за кермо.

За словами прес-секретаря управління патрульної поліції Тетяни Фіщук, близько 22.00 патрульні отримали орієнтування на машину ймовірного правопорушника «Шкоду Октавію», що поїхала Польовою вулицею, і в районі Дачної зупинили авто.  

Відео дня

- Навіть якби ми володіли достовірною інформацію, не маємо права розголошувати особисті дані, - каже вона. – Не можу підтвердити, що то був суддя, тим більше, що не знаємо цього. Водій жодних документів не надав. Сказав, що у нього їх немає і він відмовлявся від того, що він п’яний. Працівники поліції на нього склали адміністративний матеріал.

«Оформили» затриманого, як сказала Тетяна Фіщук, за трьома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення: керування транспортним засобом у стані сп’яніння (стаття 130), порушення громадського порядку (стаття 173) та не надання документів (стаття 126). Перша складається «автоматом», якщо водій відмовився проходити перевірку на алкоголь. Так було і в цьому випадку.  



Скрини зі сторінки Комітету безпеки руху

Активісти говорять, що від затриманого було чути запах спиртного. Він намагався подати кілька заяв про злочин, при цьому відмовлявся назвати будь-які свої дані. Наполягав, що поліція зобов’язана реєструвати усні звернення навіть невідомих громадян. Заспокоїла ситуацію, як каже Володимир Черкас, дружина затриманого: попросила бути стриманішим перед камерами.

Свідки подій у відділі поліції не оприлюднили відео, але фотографіями буквально закидали мережу. Зафіксували на фото й лікаря швидкої, який оглядав затриманого, бо той поскаржився на погане самопочуття. Огляд був у окремій кімнаті. Що саме медики задокументували, не вийшло з її стін.

- Суддя сказав, що він безробітній, - розповідає Володимир Черкас. - Так і було внесено в протоколи, тому до нього не застосовувався особливий статус недоторканості. Документів жодних, він сказав, у нього немає. Ні свідоцтва про реєстрацію, ні посвідчення водія, ні будь-яких інших. Його дружина потім привезла якісь документи й поліцейським показувала. Чи паспорт, чи що, ми в це не втручалися. Це персональні дані.


Previous Next


Наступного для після затримання, 20 травня, журналіст подзвонила керівнику апарату Вінницького окружного адміністративного суду Сергію Климчуку з проханням допомогти зв’язатися з Андрієм Вергелесом.

- Він перебуває на лікарняному, наскільки мені відомо. Нічого не скажу з цього приводу, - одразу зрозумів причину прохання керівник апарату. - Так, я вже читав у новинах про подію, яка з ним сталася. Постараюся з ним в’язатися…

Сергій Климчук пообіцяв передати телефон журналіста Андрію Вергелесу. Протягом дня дзвінка від судді не було, тому дізнатися його відповідь на інформацію про затримання не вдалося. Поки що знаємо лишень із його декларації, розміщеній на сайті voas.gov.ua, що автомобіля взагалі немає у власності судді чи членів його сім’ї. Принаймні у графах про це стоять самі прочерки.

Тим часом голова Комітету безпеки руху каже, що він чекає реакції на свою публікацію в Фейсбуку.

- Процедура дисциплінарного реагування досить важка, але я вважаю, що мають прийняти суворе рішення до людини, яка виносить судові рішення, - говорить Володимир Черкас. - П’яний за кермом – злочинець однозначно. Не важливо, хто він, суддя, прокурор, міліціонер. Ніхто персонально не ловить суддю чи слідчого. Будь-хто за кермом, звичайний дядько-тракторист чи суддя, кожен має відповідати. Тим більше, що у таких станах, як вони їздять, до дорожньо-транспортної пригоди не довго залишається.

Це фото "безробітнього"  водія кинув у Фейсбук один з лідерів "Дорожного контролю" і підписав: "Печаль" 

Кожне нічне патрулювання – три-п’ять п’яних за кермом

За даними коаліції громадських організацій «Ніка», чиї активісти працюють паралельно з патрульними поліцейськими, щоночі у Вінниці затримують до п’яти нетверезих водіїв.

Якщо говорити про резонансні випадки, затримання державних службовців або правоохоронців, то як правило, кожен із них потім коментує так: «мене заказали», «комусь потрібна моя посада». На це активісти говорять так: «з ними за столом не були і горілку не наливали».

- Як можна відстежити, якщо людина законослухняна, не вживає алкоголю, не сідає п’яна за кермо? Яким чином виконати замовлення на того, хто виконує Закон? – каже Володимир Черкас. - Щодоби, щоночі слідкуємо за тим, кого затримують і як затримують патрульні. Наші активісти є на всіх випадках, ми просто не викладаємо в мережу звичайних, а лише резонансні факти. У Вінниці постійно є нетверезі водії – по 3-5 кожної нічної зміни. За останніх півтора місяці кілька діючих працівників ДАІ було затримано, які працюють в управлінні превентивної діяльності. Був державний службовець. Був експерт. Слідчий був, оперативник. Останні перед атестацію, видно, пити починають. Ми зараз запросили дані, хто із них був звільнений. Позиція Головного Управління Нацполіції однозначна: 130 стаття – це звільнення. Як буде далі, будемо бачити.


Читайте також: 

Вийшов з ресторану і по газам. Колишнього ДАІвця доганяли 30 кілометрів
Копи вночі затримали п’яного експерта дослідного центру МВС, що їхав “на автопілоті”
Копи вночі зловили слідчого, що керував автомобілем “під шафе”

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Игорь

    Если человек назвался безработным, нужно поддержать судейскую инициативу
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up