Чому вінничани на Стеценка страждають від опалення в квартирах

Чому вінничани на Стеценка страждають від опалення в квартирах
  • Дім на Стеценка,5 перегрівається: поки на вулиці спека, в квартирах через опалення була «сауна».
  • Жителі звернулися до тепловиків, а там кажуть — регулюйте самі опалення в будинку, хоча температура в домі мала б регулюватися автоматично.

Аномально теплу осінь відчули у всій Україні — у Запоріжжі зацвіли яблуні, у Чернігові — каштани. А в нас у середині жовтня увімкнули опалення, хоча температура коливалася від +15 до +22 до кінця місяця. Як результат, у квартирах з центральним опаленням було набагато спекотніше, ніж на вулиці.

Тому там, де жителі могли «підкрутити» — тобто, в будинках з загальнобудинковим лічильником на тепло — так і робили. А на деяких багатоповерхівках Тяжилова та мікрорайону «Водоканалу» — автоматична система зменшувала подачу тепла на дім.

— Так мало бути і в нас. На наш будинок ще років шість тому поставили датчик, який під’єднано до індивідуального теплового пункту. І коли на вулиці жарко, то тепла на дім подають менше. Але цього року щось там зламалося, бо чому тоді в квартирах були «бані»  інакше пояснити не можу, — казала старша по будинку на Стеценка,5 Світлана Андрушко.

Відео дня

Ключі під особисту відповідальність

Її дім — це багатоповерхівка на 155 квартир, колишній гуртожиток Вінницького транспортного коледжу. У ньому жильці отримували кімнати, а згодом переробили їх на квартири.

— Поки на вулиці була спека, то зверталася до тепловиків, щоб підкрутили тепло. Мені запропонували звернутися до ЖЕКу та взяти ключі від «бойлерної» (так місцеві називають ІТП - авт.). У ЖЕКу ключів від приміщення немає, — казала Андрушко. — Тому знов дзвонила на «Вінницяміськтеплоенерго», і дали номер майстра, який займається лічильниками. Той погодився дати ключі, але якщо я стану відповідальною за стан обладнання. Якщо там щось зламається, то це що, я маю ремонтувати? Навіщо воно мені треба!

Індивідуальний тепловий пункт впритул до багатоповерхівки. До цього приміщення, за словами старшої по будинку, вони не мають доступу: бо це не їхне майно, а «Вінницяміськтеплоенерго».

І, оскільки, жінка не захотіла брати на себе відповідальність за бойлерну, то їй запропонували інакший варіант: лізати в підвал, через невеликий отвір в бойлерній та все підкручувати.

— Запропонували лазати в бойлерну через шпарину в брудному, засміченому підвалі. Таким чином, як мені розказали комунальники, на мені не буде відповідальності. Хоча, насправді, регулювати опалення в будинку має саме обладнання, — казала старша по будинку.

Датчик, який має зв’язок з тепловим пунктом, ми знайшли на козирьку перед одним з під’їздів. Дріт, яким прилад зв’язаний з обладнанням, кілька разів перемотаний ізострічкою. Щоправда, ми не можемо стверджувати, що кабель «перебитий».

— Раніше цей датчик добре працював. Коли на вулиці було холодно — опалення зростало, а коли тепло — зменшувалося. А з цієї весни, коли ще тривав опалювальний сезон, щось з ним трапилося. На вулиці вже теплішало, а у квартирах — було жарко. Хоча тоді ми не звернули увагу на це, бо то вже був останній тиждень сезону і опалення мали вимкнути.

Комунальники відреагували на її звернення та зменшили тепло, як каже Світлана. Але жінка все одно переймається:

— У нас тепер такі зими, що ще буде спекотно. Але я не знаю, чи буде працювати датчик, чи все там добре у бойлерній, бо мені не звітували. І що нам далі гріти повітря на вулицях та переплачувати за перегріти квартири? — каже старша по будинку.

Відхилень не зафіксовано

У «Вінницяміськтеплоенерго» розповіли, що всього по Вінниці встановлено 178 індивідуально-теплових пунктів з датчиками погоднього регулювання.

Більшість з них знаходяться на Тяжилові, Військовому містечку та у мікрорайоні «Водоканалу», що робили за грантові кошти Швейцарської конфедерації та бюджету Вінниці. Ще 35 ІТП з датчиками поставили у центрі міста та на Замості були встановлені в рамках інвестиційної програми «ВМТЕ».

Перший заступник директора «Вінницяміськтеплоенерго» Людмила Шатковська розказала яким чином працює ця система:

— Погодне регулювання впливає на кількість тепла у мережі відповідно до температури зовнішнього повітря. Тобто, якщо на вулиці підвищується температура, то на ІТП надходить сигнал про зменшення подачі теплоносія. І навпаки, коли наступають сильні морози. Збільшення чи зменшення подачі теплоносія на пункті проходить автоматично. Але регулювати тепло на ІТП можна дистанційно з нашого диспетчерського центру.

Питаємо, а чи справне обладнання теплового пункту на Стеценка,5?

— Обладнання працює в штатному режимі, відхилень там не зафіксовано. Такі маємо дані з диспетчерської служби та за результатами додаткового обстеження, — казала Шатковська. — Прохання до споживачів: якщо бачите відхилення від роботи мереж теплопостачання або виникнення аварійний ситуацій на мережах — звертайтеся до нашої диспетчерської служби (43-34-95, 46-49-84) або на «Цілодобову варту» 15-60.

P.S.

Після виходу матеріалу старша по будинку на Стеценка, 5 Світлана Андрушко подзвонила журналісту та розповіла, що проблема з датчиком все ще не вирішена.

— Температура в будинку змінилася тільки тоді, коли приходили з тепломереж та «підкрутили» опалення. Дзвонила у диспетчерську, питала чи працює наш датчик? Мені відповіли, що його не видно в мережі! І що він дійсно не працював два дні, а тепер все працює. А як це працює - пояснювати мені не хочуть, — казала Андрушко.

Нагадаємо з 1 січня 2019 року зросте тариф на опалення та гарячу воду.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Грицько Штахета

    >по Вінниці встановлено 178 індивідуально-теплових пунктів з датчиками погоднього регулювання. Більшість з них знаходяться на Тяжилові, Військовому містечку та у мікрорайоні «Водоканалу», що робили за грантові кошти Швейцарської конфедерації
    >Датчик, який має зв’язок з тепловим пунктом, ми знайшли на козирьку перед одним з під’їздів. Дріт, яким прилад зв’язаний з обладнанням, кілька разів перемотаний ізострічкою. Щоправда, ми не можемо стверджувати, що кабель «перебитий».

    Здається мені, що за якимось грантоїдом з «Вінницяміськтеплоенерго» тюрячка плаче, як недоєна корова.
  • Грицько Штахета

    >по Вінниці встановлено 178 індивідуально-теплових пунктів з датчиками погоднього регулювання. Більшість з них знаходяться на Тяжилові, Військовому містечку та у мікрорайоні «Водоканалу», що робили за грантові кошти Швейцарської конфедерації
    >Датчик, який має зв’язок з тепловим пунктом, ми знайшли на козирьку перед одним з під’їздів. Дріт, яким прилад зв’язаний з обладнанням, кілька разів перемотаний ізострічкою. Щоправда, ми не можемо стверджувати, що кабель «перебитий».

    Здається мені, що за якимось грантоїдом з «Вінницяміськтеплоенерго» тюрячка плаче, як недоєна корова.
  • Жора

    Властям выгодно больше  газа  пустить в расход, тем самым будет больше  квитанция на оплату.....



      Вот  цитата с сайта , сто пишут про  цены на отопление в США......" Теперь пример из личной жизни. Вчера встречался со своим старым другом, который живет в Вашингтоне. У него дом площадью 250 кв.м. В самый холодный месяц – например, в прошлом декабре, он истратил на отопление и подогрев горячей воды $140. На горячую воду ушло $25 из этой суммы. Таким образом, стоимость отопления 1 кв. м его жилья составила 12,5 грн. Это в 2,6 раза меньше, чем тот тариф, который применяется в Украине."



    А вообще ВЫ знаете сто в Украине самая ВЫСОКАЯ цена на оплату ЖКХ по оношению к зарплате... Соотношение ЦЕНА ЖКХ -ЗАРПЛАТА



    То что Рева с Гройсаном говорят про субсидии , они дают их не всем, да и по субсидии газа не хватает... Говорят война ? А где военное поожение ? Гибридная война ? Для власти война это  предлог  как грабить сбственный народ ценами на  оплату за ЖКХ



    .https://glavcom.ua/columns/olegustenko/nehitra-matematika-yakoyu-maje-buti-misyachna-plata-za-opalennya-zhitla-395778.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up