Опалення та гаряча вода стануть дорожчими, а «Нафтогаз» зможе вимикати тепло в містах

Опалення та гаряча вода стануть дорожчими, а «Нафтогаз» зможе вимикати тепло в містах
Фото з архіву «20хвилин»
  • З 1 листопада зросла ціна на газ — з 6,9 до 8,5 гривень за кубометр
  • А через нову ціну газу на чверть зросте вартість опалення та гарячої води.
  • Плюс, незабаром «Нафтогаз» отримає право «вимикати» котельні міст, де багато боржників

З початку листопада зросла ціна на блакитне паливо. Для населення вона становить — 8548 гривень за тисячу кубометрів. Оскільки більшість котелень Вінниці працюють на газу, тому зростання ціни тепла було лише питанням часу.

Перший заступник гендиректора «Вінницяміськтеплоенерго» Людмила Шатковська розказала про нові тарифи та коли вони почнуть діяти.

— По проекту ціна на послугу з централізованого опалення для населення зросте на 27,6%. Тариф на послугу з централізованого гарячого водопостачання зросте на 26,2%., — казала Шатковська. — Причина зростання в тому, що наші тарифи складаються на 84% з ціни газу. А вона для нас збільшилася з 6809 гривень за тисячу кубометрів до 8361 гривень.

Відео дня
Людмила Шатковська, перший заступник гендиректора «ВМТЕ»

За її словами, проект нового тарифу був представлений на відкритих обговореннях, 2 листопада. Протокол цих зборів разом з розрахунками надіслали до Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП - авт.)

— Але це не значить, що рівень зростання буде таким, як ми прорахували. Як показує практика, НКРЕКП коригує наші плани в бік зменшення. Нові тарифи вступають в дію з 1 січня 2019 року. До того ж зміни стосуються й тарифу для інших споживачів та бюджетних організацій: з 1 січня 2019-го він вирівняється та стане таким же як і для населення.

Крім здорожчання ціни газу уряд прийняв рішення, що НАК «Нафтогаз» стає єдиним постачальником газу для теплокомуненерго до 2020 року та буде визначати, кому давати газ, а кому — ні. Про це йдеться на сайті «Вінницягаз».

Андрій Коболєв, голова НАК «Нафтогаз Україна» / Фото: forbes.com

Одним з головних чинників у вирішенні питання «дати газ або ні» є рівень оплати послуг споживачами.

— На 31 жовтня 2018 року населення боргує підприємству за спожиті послуги 64 мільйона гривень. При такій заборгованості нашому підприємству сплачувати за газ НАК «Нафтогаз Україна» все складніше, — казала перший заступник гендиректора «ВМТЕ» Людмила Шатковська. — А з 1 грудня 2018 року НАК «Нафтогаз Україна» буде виділяти номінації для теплокомуненерго не раз на місяць, а на кожну добу. При нових правилах ми можемо не отримати номінацій (лімітів, які необхідні для роботи котелень - авт.) якщо щодоби рівень розрахунків за газ буде нижче 90%. Якщо він буде нижче, то як результат — не будуть працювати котельні. Навіть попри те, що опалювальний сезон.

Нагадаємо, історія зі скасуванням номінацій на газ для тепловиків була на початку цієї осені. Тоді через борги дочірнього підприємства «Маяк» НАК «Нафтогаз» припинив подачу газу на котельні. Як результат — майже півтисячі багатоповерхівок залишилися без гарячої води.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Искра

    Вспоминайте слова которые власть стирает из памяти народа: СССР; Зарплата по труду; Ленин; Равенство; Справедливость; Дружба Народов; Мир во всём Мире; Большевики; Коммунисты; Уверенность в завтрашнем дне; Человек человеку друг, товарищ и брат.
    Составьте из них правильные предложения!
  • Жора

    Вот  цитата с сайта , сто пишут про  цены на отопление в США......" Теперь пример из личной жизни. Вчера встречался со своим старым другом, который живет в Вашингтоне. У него дом площадью 250 кв.м. В самый холодный месяц – например, в прошлом декабре, он истратил на отопление и подогрев горячей воды $140. На горячую воду ушло $25 из этой суммы. Таким образом, стоимость отопления 1 кв. м его жилья составила 12,5 грн. Это в 2,6 раза меньше, чем тот тариф, который применяется в Украине."



    А вообще ВЫ знаете сто в Украине самая ВЫСОКАЯ цена в мире на оплату ЖКХ по оношению к зарплате... Соотношение ЦЕНА ЖКХ -ЗАРПЛАТА



    То что Рева с Гройсаном говорят про субсидии , они дают их не всем, да и по субсидии газа не хватает... Говорят война ? А где военное положение ? Гибридная война ? Для власти война это  предлог  как грабить собственный народ ценами на  оплату за ЖКХ .



    .https://glavcom.ua/columns/olegustenko/nehitra-matematika-yakoyu-maje-buti-misyachna-plata-za-opalennya-zhitla-395778.html

  • VN

    Жити по-новому! Не забудьте проголосовать за петю! Цены еще есть куда поднимать.
  • Олексій

    З такими цінами на тепло, скоро вирішиться питання прибирання листя та сухостою у дворах....

    Жора reply Олексій

    Листья  поджигать никто не будет, авто покрышки еще никто не отменял....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up