- Мистецтво чайного дійства демонстрували в обласній філармонії
- У лекції городянам розказали, що японській чай зовсім не схожий на те, що п’ють українці. І він може нагадувати… картопляне пюре
- А ще для японців кожна чайна церемонія є неповторною
У «Плеяді» показали вінничанам як проходить чайна церемонія в Японії. Для цього на демонстрацію запросили учениць з Української групи з вивчення японського чайного діїства напрямку «Урасенке».
Три дівчини були вдягнуті у кімоно. Дві були як «гості», а одна з дівчат — майстром чайної церемонії. І коли майстер готувала чай, лекторка, що представилася Оксаною, розказала про особливості та походження чайного дійства в Японії.
Коротко передаємо суть:
- Чайне дійство прийшло в Японію з Китаю ще в 10 столітті. Тоді чайна церемонія мала лікувальне значення. Чай коштував дуже дорого і його могли собі дозволити тільки найзаможніші люди.
- У 16-ому столітті чайне дійство змінюється в бік спрощення: напій готують в простому посуді та в аскетичному приміщенні.
- Чайне дійство має дві сторони: господар, який готує чай і пропонує атмосферу та відчуття. Гості мають сприйняти цей настрій і від того буде зрозуміло, чи вдалася чайна церемонія.Майстер майже не спілкується з гостями.
- Чай має дуже специфічний смак. Люди, які його вперше куштують можуть відчути смак риби, водоростей, і навіть картопляного пюре. Японський чай — це листочки, які подрібнені до стану пилу.
- Кожна чайна церемонія є неповторною. Той настрій, і ті люди, що зустрілися — більше ніколи не відбудеться так само.
Читайте також:
У «Плеяді» показували японську ікебану. Таємниче мистецтво, яке полюбляли імператори
Японська опера у “Плеяді”: від романсу “Очі чорні” до музичної казки про фею
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.