Японська опера у “Плеяді”: від романсу “Очі чорні” до музичної казки про фею

Японська опера у “Плеяді”: від романсу “Очі чорні” до музичної казки про фею
  • Арії виконувались японською, але у допомогу глядачам були українське лібрето і закадровий голос
  • Найбільше глядачі аплодували романсу “Очі чорні”, а сльозу пустили під час знаменитої пісні  “Пам’ять” із бродвейського мюзиклу “Коти”

Японська оперна група “Нобарадза”, відома як у Японії, так і за її межами, була родзинкою “Днів Японії у Вінниці”. Подивитися на оперу прийшло близько тисячі вінничан. І поки організатори дійства придумували, як розмістити людей, для яких не вистачило посадкових місць, Надзвичайний та Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі трохи розповів про артистів.

— Я дуже радий, що у рамках фестивалю “Дні Японії у Вінниці” ми представляємо концерт японської оперної групи Нобарадза на чолі із оперною співачкою пані Кадзуко Камія. Пані Кадзуко закінчила відомий у Японії Токійський  університет, а також навчалася співу в Італії. Вона співає не тільки у оперному стилі, але виконує і популярну музику. Я сподіваюсь, що завдяки цьому концерту ви зможете дізнатися ще більше про японську культуру і захочете колись завітати до Японії. Тим паче, що обставини цьому сприятимуть. Наперед, звісно, але скажу вам цю новину: наступного року відбудуться зміни у нашій візовій політиці щодо України, і українці зможуть більш легко отримати візу.

Японська казка про небесну фею

В основі сюжету опери “Мантія небесної феї” - старовинна японська легенда, перша письмова версія якої з’являється ще у VIII столітті.

Відео дня

Закадровий голос розповідає основні перипетії сюжету, адже і слова акторів, і арії виконуються японською мовою.

Отже, передмова така: на далекій планеті жило плем’я драконів. Вони панували в морях, у повітрі, на землі, аж доки одного дня на їх планеті народилася перша людина. З того дня вони піднялися у небо, де стали добрими божествами і опікувалися долею планети та її нових мешканців.

Історія починається із того, що одна дівчина-дракон(у опері її називають теннін - авт.) вирішила ненадовго повернутися на землю, вбравшись у мантію з пташиного пір’я. Перетворившись на прекрасну фею, вона спускається на землю неподалік селища. Тієї ж місячної ночі селянин Соске повертається додому з риболовлі та мимоволі задивився на місяць. Аж тут бачить мантію, яку залишила фея, бере її і, зачарований красою тканини, швидко біжить до селища.  

Там він зустрічає знайомого Гомпея, негідника, який у вільний час - а вільного часу у нього багато - не проти перехилити чарку-другу саке. Гомпей під час розмови із Соске підступно вихоплює тканину у нього з рук та везе до крамниці тканин, де міняє мантію на гроші. І забувається за чарчиною саке.

Аж тут перед Соске з’являється фея і докоряє йому, що без мантії із пташиного пір’я не зможе повернутися на небеса.

via GIPHY

Разом вони пробують поміняти мантію на тканину із пелюсток лотосу(яку спеціально для обміну виткала фея).

Це Соске тягає квітки лотосу феї, аби вона виткала тканину, яку вони обміняють на чарівну мантію.

Але нахабний пан відмовляється віддавати мантію.

Так, на деякий час фея змушена залишитися на землі проти волі.

За декілька місяців пан влаштовує прибирання на подвір’ї.

Тут-то мантія чарівним чином потрапляє до рук феї. Пан із дружиною у розпачі.

via GIPHY

 

А небесна фея злітає над землею, не забувши крикнути останнє “Сайонара” селянину, який у цей час порається на рисовому полі.

“Очі чорні” або “Куроі ме”

Друге відділення концерту складали популярні японські пісні. Тут і арія про загибель могутнього японського роду Тайра наприкінці XII століття, і пісня Дівчинки із сірниками(однойменний твір Ганса Крістіана Андерсена - авт.), і романс “Очі чорні”, слова до якого належать перу українського поета та письменника Євгена Гребінки. 

1. Кадзуко Камія "Ах, прихисток у човнах"

Пісня про сумну долю нащадків старовинного аристократичного роду Тайра, які наприкінці XII століття були переможені у боротьбі за владу конкуруючим родом Мінамото.

2. Хіромі Амахата "Місяць над  руїнами замку"

Пісня про мізерність злетів та падінь людського життя, які усвідомлюєш, споглядаючи місяць, що сходить над руїнами старовинного замку

3. Кадзуо Камія "Вогник світла у вікні душі"

У пісні йдеться про вогник надії, який несе в своїй душі Дівчина із сірниками - героїня однойменної казки Андерсена. 

 

4. Кадзуко Камія "Канікули кохання"

У пісні співається про закоханих на березі моря. Російським її переспівом є пісня "У синего-синего моря"

 

5. Кадзуко Камія "Над Курилами літають хмари"

Темою пісні є надія повернення Японії до Курильських островів, які японці називають Чішіма, або "Північні території".

6. Кадзуко Камія "Очі чорні"

Романс, що виконується під вальсову музику. Набув світової слави завдяки майстерному виконанню Федора Шаляпіна.

7.  Кадзуко Камія "Memory"

Арія виконується Грізабеллою, у минулому - гламурною кішкою, що ностальгує за минулим. Пісня є візитівкою бродвейського мюзиклу "Коти" Ендрю Ллойда Уеббера

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up